19 / 04 / 2024

Sky City Çin'de 120 günde 202 katlı olarak inşa edilecek!

Sky City Çin'de 120 günde 202 katlı olarak inşa edilecek!

Çin ekonomisi yavaşlasa da binaların boyu uzamaya devam etti. Ta ki bugüne kadar... Sky City Çin projesi Çin'de 120 günde 202 katlı olarak inşa edilecek...



Dünyada hâlâ inşası süren en yüksek 100 binadan 60'ı Çin'de. Ancak Hunan Eyaleti'nin başkenti Changsha'nın gökdelen tutkusu tartışma yaratıyor. 

Changsha merkezli imalat şirketi Broad Grup, bu kış burada dünyanın en yüksek binasını inşa etmeyi planlıyor. 202 katlı olacak Sky City adlı binanın, fabrika ürünü çelik ve beton modüller kullanılarak sadece dört ayda inşa edilmesi öngörülüyor. 

Binanın temel kazısı 20 Temmuz'da başlarken, projenin ölçeği ve hızı ülkede tartışmalara neden oldu. 

Komünist Partisi'nin yayın organı Halkın Günlüğü gazetesinde 12 Ağustos'ta çıkan başyazıda, "Bazı yerel yöneticilerin gösteriş merakı, şehirlerin siluetini şekillendirdi" denildi. Projenin ardındaki zengin işadamı Broad Grup Başkanı Zhang Yue, şantiyedeki işlerin ek izinler alınana dek durdurulmasını emrettiğini söyleyerek, "Medyada ve internette dile getirilen kaygılar nedeniyle biraz ürken hükümet süreci yavaşlattı" diyor. 

Zhang binayı bitirmeye kararlı. 

Ancak inşaat planlandığı gibi önümüzdeki Nisa ' '20Ö0ğil Haziran Hilda Wang habere katkıda bulundu. 

veya Temmuz'da bitecek. Sky City'nin planı, çatıya doğru incelen bir dizi uzun ve dar dikdörtgen içeriyor. Bina görünüm olarak, eski adı Sears Tower olan ve 1998'e dek dünyanın en yüksek binası unvanını taşıyan 110 katlı Willis Tovver'a benzeyecek. Pekin, Şanghay, Shenzhen, Guangzhou ve Chongqing şehirlerinin her birinde Willis Tower'dan daha yüksek bir binanın inşası devam ediyor. En yüksek gökdelenlerin kaydını tutan ve kâr amacı gütmeyen ve Chicago merkezli Yüksek Binalar ve Şehir Habitatı Konseyi'ne göre, Wuhan'da Willis Tovver'dan yüksek olacak iki bina, Tianjin'de ise üç bina inşa ediliyor. 

Bu projelerin çoğunun arkasında, devlet şirketleri ve devlet bankaları ile birlikte hırslı yerel yöneticiler var. Bu durum, projelerin ekonomik açıdan gelir getirmemesi halinde faturayı en sonunda halkın ödeyebileceğine dair endişelere yol açıyor. 

Hong Kong Üniversitesi'nde gayrimenkul ve inşaat uzmanı Profesör Chau Kwong Wing, "İş piyasaya kalsaydı yüksek bina projelerinin çoğu yapılmazdı" diyor. 

Sky City tüm bu projeler arasında en iddialı olanı. Bu yüzden de, projelere yönelik eleştirilerden en büyük payı o alıyor. Projeyle ilgili kuşkularını açıkça dile getiren Çin medyası, binanın güvenliğini, inşaat hızını ve prefabrike modüllere bel bağlamanın akıllıca olup olmadığını sorguluyor. 

Sky City 2010'dan beri dünyanın en yüksek binası unvanını taşıyan Dubai'deki 830 metrelik Burj Halife'den yaklaşık beş metre daha uzun olacak. Sky City bu yüksekliğe, Burj Halife'ye göre fazladan 39 kat daha sığdıracak. Bunun nedeni kısmen, Sky City'nin çoğunlukla dairelerden oluşması. Dairelerin zemininde ofislerde olduğu gibi elektrik ve soğutma tesisatı için geniş boş alanlar bulunması gerekmiyor. 

Projede dairelere ağırlık verilmesi, büyümenin yavaşladığı yönündeki işaretlerin belirmesinden sonra hükümetin devlet bankalarına daha çok kredi vermelerini söylemesiyle tekrar canlanan emlak patlamasını (bazılarına göre emlak balonunu) yansıtıyor. 

Changsha'daki yerel idarenin projeye mali destek sağlamadığını söyleyen Zhang, binanın resmi sahibinin hâlâ Broad Grup olduğunu ama binanın neredeyse tümünün "dört veya beş" yatırım şirketine satışı için son aylarda pazarlıklar yaptığını belirtti. Zhang alıcıların adını vermeyip sadece bunların özel sektör kuruluşu olduğunu ve kendi paralarıyla alım yapacağını söyledi. 

Zhang inşaat modülü fabrikalarının bayilik haklarını dünyanın her yerindeki inşaat şirketlerine ve çelik fabrikalarına satmaya çalışıyor. 

Planlanan Sky City binası yükseklik 835 metre 202'nci kata kadar yükseklik 725 metre Empire State Binasının 86'ncı katındaki gözlem katı (320 metrede) giriş katı Kafe Restoran 171'den 202'nci kata kadar Otel 121'den Çok lüks evler 170'inci (241'den 522 kata kadar metrekareye kadar) 61'den Lüks evler 120'nci (90'dan 151 kata kadar metrekareye kadar) 31'den Orta düzey evler 60'ıncı (90'dan 151 kata metrekareye kadar) kadar 16'dan Küçük evler 30'a (60 metrekare) kadar 6'dan 15'e Ofisler kadar 5'E Çok işlevli Bodrum katları(6 kat) Kaynak: Broad Grup Sky City'nin kısa sürede inşa edileceği konusunda kendinden emin görünen Zhang, "Planladığım işler kesinlikle yapılacak" diyor. 

Ancak daha karamsar görünen Halkın Günlüğü, inşaatı 1931'de GUILBERT GATES/THE NEW YORK TIMES tamamlanan ve başlangıçta "Bo§ Bina" lakabı takılan New York'taki Empire State Binası'nın tamamen dolup ticari başarı kazanmasının yaklaşık yirmi yılı bulduğuna dikkat çekiyor. 


SABAH/THE NEW YORK TIMES


Geri Dön