28 / 03 / 2024

Ayaş Tüneli'nin akıbeti TBMM gündeminde!

Ayaş Tüneli'nin akıbeti TBMM gündeminde!

Yapımına 1976'da başlanan Ayaş Tüneli'nin akıbeti meclis gündemine taşındı. Saadet Partili Karaduman, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



Saadet Partili Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, yapımına 1976'da başlanan Ayaş Tünelinin akıbetine ilişkin soru önergesi verdi. Karaduman, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

Saadet Partili Karaduman, ''Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu tarafından Anayasanın 98'inci ve İçtüzüğün 96 ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim'' diye konuştu.

Karaduman, açıklamalarına şu şekilde: ''Yarım asırdan fazla bir süre önce büyük umutlarla yapımına başlanılan Ayaş Tüneli Projesi, 21 hükümet ve 28 bakan eskitmesine rağmen tamamlanamadı. Bununla birlikte yarım kalan tünelin korunabilmesi için ödenek harcanıyor.  Ankara  ile İstanbul arasındaki 576 kilometrelik düşük standartlı demiryolunun 160 km kısaltılarak 416 kilometreye düşürülmesiyle yolculuk süresini 4,5 saatten 2 saate kadar indirebilmek için 1976'da tünelin yapımına başlandı. Başbakan Süleyman Demirel'in “Ayaş Ağzı”na ilk harcı koymasıyla da inşaat süreci başlamış oldu. 1977'de Başbakan yardımcısı olan Necmeddin Erbakan da Ayaş yakınlarındaki Erkeksu girişinin temelini attı. Erbakan temeli attığında, 10064 metre uzunluğundaki tünelin 7 yılda tamamlanacağı belirtiliyordu ancak öngörüler gerçekleşmedi.''

Ayaş Tüneli nin akıbeti TBMM gündeminde!

Saadet Partili Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman'ın soruları:
1. Yapımına 1976 yılında başlanılan Ayaş Tüneli'nde yüklenici firma/firmalar, inşaatın tamamlanması için hangi tarihi taahhüt etmişlerdir? İnşaat süreci ile ilgili malumatınız nedir?

2. Uzun zaman önce yapımına başlanan Ayaş Tüneli'nin büyük bir kısmı yapılmış olmasına rağmen tünelin tamamı neden bitirilmemiştir? Önümüzdeki süreçte tünel yapımının tamamlanması için bir çalışmanız olacak mıdır?

3. Tünelin yapımı için başlangıçtan günümüze kadar toplamda ne kadar ödenek  ayrılmıştır? Tünelin mevcut halinin korunabilmesi için bir yılda ne kadar ödenek ayrılmaktadır?

4. Bakanlığınız inşaatı denetliyor mu? Yüklenici firmalardan kaynaklı gecikme için firmalara yönelik yasal süreç işletiliyor mu?

5. Yüklenici firmalardan kaynaklı sorunlar için firmalara hangi yaptırımlar  uygulanmaktadır?  Bugüne kadar Ayaş Tüneli'nin yapımını üstlenen herhangi bir firmaya cezai yaptırım uygulanmış mıdır? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön