18 / 04 / 2024

Aybars Kızılsencer: 2014'le ilgili çok kötümser değilim!

 Aybars Kızılsencer: 2014'le ilgili çok kötümser değilim!

Emlakkulisi.com ev sahipliğinde gerçekleşen 7. Konutta Satış ve Pazarlama Buluşmaları kapsamında konuşan Resicon CEO'su Aybars Kızılsencer konuşmasında 2014'le ilgili kötümser olmadığını dile getirdi.




Resicon CEO'su Aybars Kızılsencer'in konuşması..



Son dönemle ilgili olumsuz konuşmak işin en kolay tarafı. Olumsuz konuşursak hiçbir yerde iş bulamazsınız. Patron zaten bunu nasıl olumluya çevirebilirim onu bulmak istiyor. Gelmeden önce eski konuşmaları dinledim. Ne konuşmuşuz. Rekabet ortamından bahsetmişiz. 2014 yılında rekabette öne çıkanların ayakta kalacağından bahsetmişiz. Bence yine öyle olacak. Şu an 5 bin 6 bin bandında daire satılıyor mu, evet satılıyor.  Son dönemde Ataköy'de Selenium ve Nef Ataköy'de 5 bin – 6 bin bandından ciddi satış yapıldı. Ataköy uzun zamandır birikmiş patlamaya hazır bir bölgeydi. İnsanlar şunu gördü. Bu kritik dönemde çok kritik. Ispartakule'de şu an bir projede çalışıyoruz. Bizim Evler şu anda orada 2500-3000 TL bandında ev satıyor. Ciddi bir konut stoğu var orada. Ve orada hale proje yapılmaya devam ediyor. Yeni arsalarda da hedef 3 bin TL ve üstü. Kolay değil o bölgede o fiyatları yakalamak hiç kolay olmayacak. Diğer bölgeler var. Fikirtepe bomba yani patlayacak. Lojistik olarak ayakta kalması da mümkün değil. Ulaşımı yok. Ciddi sıkıntılar bekliyor. Günün sonunda 2. el fiyatlarını ciddi düşürdü. Ben şu an satan hem de yatırımcıyım. Evimi satamıyorum. Çünkü piyasa oturmadı. Bir tane proejde Araplardan dolayı ciddi fiyat düşüşü var. Araplarla ilgili konu bence bir miktar gerçek. Biz çok hoşgörülüyüz. Açık söylemek gerekirse kendi kalıplarımız var. Bazı hatalar yapılıyor mesela ben şeyi doğru bulmuyorum. Gettolaşma olayı sitelerden bloklara döndü. Arap bloğu.... Siteye gidiyorsunuz bu blok Arap bloğu... Projeyi öldürüyorsun. Bırak Arap senin komşunla entegre olsun. Yaklaşsın. Sen Arap bloğu yarattığın zaman daha büyük bomba yaratıyorsun. Yüzde 40 iskonto yapıyorum. Bloğu komple verdim.  Projeyi öldürdün inşallah aynı hataları yapmayız. 2014'le İlgili çok kötümser değilim. Çok daha dikkatli olmamız gerekiyor. Rekabete dikkat edeceğiz. İyi analiz edip savaşacağız. Rekabeti yüksek tutarsak sektörde çıkar. Bence çizgiyi düşürmeyelim. Tüketici yasasıyla ilgili son gelişmelerden sonra batan firma olacak. Ama ayakta kalıp güçlenen firmalar da olacak. Ya batacağız ya çok iyi kazanacağız... Tüketici yasası geçiş dönemi... Herhalde yönetmelik Ramazan'dan sonraya kaldı.

Konut satışlarıyla ilgili tekrar vurgulayalım. 2014'ün ikinci yarısında işlerin iyi gitmesi için aslında şu anda hükümetin ve bazı büyüklerimizin yaptığı doğru hareketler var. Başakşehir Bölgesi'nde Kanal İstanbul diye koordinatlar geldi. Sizin sayfanızda okudum. Başakşehir bölgesi Ispartakule bir anda hareketlendi. Bizim Evler satış ofisleri hareketlendi. Bu tip şeyler bu piyasayı canlandıran şeyler. 2014'ün içinde devlet büyüklerimizin ekonomiyi ayakta tutması için çok da kötümser bir tablo olacağını düşünmüyorum. Eğer Marmaray'la ilgili yeni bir durak açılsa en basitinden. Kazlıçeşme'de değil de bir sonraki durakta dursa da yine etkiler. Demek ki halen bir umut bir hareket var. Çünkü ekonomi açısından hükümetin piyasaya olumlu haberler göndereceğini düşünüyorum. Konut her zaman yatırmdır. Bu haberlerle 2014'te satış senaryosu çok kötü bitmez. 2015'te olumlu bir senaryo bekleniyorsa 2014'ü kullanmak lazım. Bunu da yatırımcı biliyor. İzmir'de şu anda bir lokasyondan bir lokasyona metroyla ulaşabiliyorsunuz. Her yerde durak var. Izban projesiyle... Havalimanı ve Izban projesi seçime hazırlandı. İzmir'de inanılmaz bölgeler açılmış inanılmaz ilerlemiş. İzmirli alır mı... O başka bir tartışma boyutu yatırımın geriye dönüşü. İstanbul'un 2014'te metro ve Marmaray'la ilgili hızlı hareket edebilirlerse İstanbul çok farklı hareketi gösterir. 40 bin TL uzun vadede... 10 yıl içinde 5 yıl çinde Nişantaşı olacak mesele. Ataköy'de Özyazıcı İnşaat 10 bin dolardan satıyor.  Şu an 22 bin TL'ye planlıyorlar. 11-14-17 bin TL'den sattı... Piyasanın oturduğunu gösteriyor. İzmir, Konya, Kayseri Eskişehir güzel bir örnek. Hep bakıyorsunuz acayip yatırımlar var. 


 Aybars Kızılsencer: 2014 le ilgili çok kötümser değilim!


Geri Dön