26 / 04 / 2024

Aydın Dandalaz Köprüsü restore edilecek!

Aydın Dandalaz Köprüsü restore edilecek!

Aydın'ın Karacasu ilçesindeki, restorasyon çalışmasında yıkılan 590 yıllık Dandalaz Köprüsü için ihalelerin tamamlanmasının ardından ön çalışmaların başladığı öğrenildi. Köprünün ilk olarak eski haline getirilmesinin ardından restorasyon çalışmaları başlayacak.



Aydın'ın Karacasu ilçesindeki 590 yıllık Dandalaz Köprüsü için ihalelerin tamamlanmasının ardından ön çalışmaların başladığı öğrenildi. Yeni ihalenin yapıldığı öğrenilirken şantiye güvenliğini sağlama çalışmalarının başladığı ve ardından projenin çizilmesi ile birlikte yapım çalışmalarına geçileceği aktarıldı. Enkazın kaldırılması, yeni iskele kurulması ve toprak analizi gibi ön çalışmalar, köprünün eski haline getirilmesi ve restorasyon çalışmalarının en az 720 gün sürmesi bekleniyor. 16-17 kişilik bir ekibin görev alacağı köprü yapımında Dandalaz Çayına düşen tarihi taşların toplanacağı ve düşen ne kadar taş varsa bulunacağı kaydedildi.


SÜREÇ NASIL GELİŞTİ

Aydın'da 6 asır öncenin mimarisiyle yapılan Dandalaz Köprüsü, restorasyon sırasında yıkılmıştı. 1426 yılında Sultan 2. Murat tarafından Tavas yolu üzerinde yaptırılan, kervan ve ticaret yolunu Dandalaz Çayı üzerinde birbirine bağlayan köprünün bazı kemer taşları ve yapının büyük bölümü zamanla zarar gördü. Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü, restorasyon için hazırlattığı projeyle ihaleye çıktı.


HEYELAN NEDENİYLE ÇÖKMÜŞ

Proje onaylandıktan sonra ihaleyi alan firma, 2014 Eylül ayında çalışmalara başladı. Alttan yapılması planlanan iskele, köprünün çökme tehlikesi olduğu için dışarıda kuruldu. İskele, ray sistemiyle köprüye yanaştırıldı. Restorasyon çalışmaları sırasında tarihi köprü, ana kemerden koparak büyük zarar gördü, iskeleyle birlikte yıkıldı. Tarihi köprünün ihaleyi alan firmanın yanlış uygulamaları nedeniyle yıkıldığı iddia edilirken, firma köprünün heyelan nedeniyle yıkıldığını ileri sürmüştü. Yıkılan köprüde Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü, Aydın Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile  İzmir  2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ekipleri inceleme yaptı. Tarihi köprünün, heyelan sebebiyle yıkıldığı tespit edildi.




Özgür DEDEOLUK/Aydın Ses Gazetesi


Geri Dön