29 / 03 / 2024

Aydın Dandalaz Köprüsü yeniden yapılacak!

Aydın Dandalaz Köprüsü yeniden yapılacak!

Aydın'ın Karacasu ilçesindeki restorasyon çalışmasında yıkılan 589 yıllık Dandalaz Köprüsünün yıkılmayan kısmının iskelenin alınmasıyla yıkılacağı görüşünde birleşen Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun köprünün aslına uygun bir projeyle yeniden yapılmasın



Aydın'ın Karacasu ilçesinde, restorasyon çalışmasında yıkılan 589 yıllık Dandalaz Köprüsü sıfırdan inşa edilecek. Tarihi köprünün yıkılmayan kısmının iskelenin alınmasıyla yıkılacağı görüşünde birleşen Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun köprünün aslına uygun bir projeyle yeniden yapılmasına uygun gördü. 

Aydm'da 6 asır öncenin mimarisiyle yapılan Dandalaz Köprüsü, restorasyon sırasında yıkılmıştı. 1426 yılında Sultan 2. Murat tarafından Tavas yolu üzerinde yaptırılan, kervan ve ticaret yolunu Dandalaz Çayı üzerinde birbirine bağlayan köprünün bazı kemer taşları ve yapının büyük bölümü zamanla zarar gördü. Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü, restorasyon için hazırlattığı projeyle ihaleye çıktı. 


İNCELEME YAPILDI 

Proje onaylandıktan sonra ihaleyi alan firma, 2014 Eylül ayında çalışmalara başladı. Alttan yapılması planlanan iskele, köprünün çökme tehlikesi olduğu için dışarıda kuruldu. İskele, ray sistemiyle köprüye yanaştırıldı. Restorasyon çalışmaları sırasında tarihi köprü, ana kemerden koparak büyük zarar gördü, iskeleyle birlikte yıkıldı. Tarihi köprünün ihaleyi alan firmanın yanlış uygulamaları nedeniyle yıkıldığı iddia edilirken, firma köprünün heyelan nedeniyle yıkıldığını ?ttjt v, ileri sürdü. Yıkılan köp. rüde Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü, Aydm Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile îzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ekipleri 4 inceleme yaptı. Tarihi köprünün, heyelan sebebiyle Üraloğlu yıkıldığı tespit edildi. 


ASLINA UYGUN İNŞA EDECEĞİZ 

Uzun süredir köprüyle ilgili Kültür Varlıkları Koruma Kurulu ve Kültür Müdürlüğü ile çalışma yaptıklarını dile getiren Uraloğlu, "Köprünün yıkılmasıyla önceki restorasyon için yapılan ihalenin içeriği de değişti. Şu anda biz ancak o ihaleyi tasfiye edebildik. Oradaki işi yapan müteahhitle ancak hukukumuzu bitirebildik. Şimdi yeniden bir proje yapma sürecini başlattık. Projesini yapacağız. Burada kurul onayı zorunludur. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu oluru ile mevcut yapıyı komple yıkacağız. Kullanabileceğimiz bütün taşları ayıracağız. Yeniden köprüyü, baştan yapılıyormuş gibi aslına uygun yapacağız" diye konuştu. 



Habertürk Egeli


Geri Dön