26 / 04 / 2024

Aydın Şehir Hastanesi özelleştirilmeyecek!

Aydın Şehir Hastanesi özelleştirilmeyecek!

Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak, Kamu-özel ortaklığıyla yapılacak olan Aydın Şehir Hastanesi ile ilgili özelleştirme iddialarını yalanladı. Koçak, ''Otel, beş yıldızlı otel konforunda yapılacak'' dedi.



Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak, 2017 yılında öncelik verilecek projeler hakkında bilgi vermek amacıyla düzenlediği basın toplantısında Yüksek Planlama Kurulu’nda onay beklenen Aydın Şehir Hastanesi ile ilgili özelleştirme iddialarını yalanladı.


Kamu-özel ortaklığıyla yapılacak olan Aydın Şehir Hastanesi'nin, Yozgat’taki gibi beş yıldızlı otel konforunda yapılacağını belirterek, ''Kamu-özel ortaklığı modeli sayesinde devletin cebinden para çıkmayacak. Özelleştirme ile uzaktan yakından ilgisi yok. Sağlık hizmetlerini biz vereceğiz, ticari alanları ise hastaneyi yapan firma işletecek” dedi.

 

“AYDIN ŞEHİR HASTANESİ’NDE HER TÜRLÜ İMKAN PLANLANDI”

Efeler Şevketiye Mahallesi’nde bulunan 139 bin metrekarelik alana kurulacak olan Şehir Hastanesi’nin kamu-özel ortaklığıyla yapılacağını belirten Vali Koçak, “87 bin metrekarelik alanda Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi hizmet verecek. Arazi, her yönden yollarla çevrili ve erişim yönünde herhangi bir sıkıntı yaşanmayacak. Hastane ana binasında poliklinikler, yataklı servisler, merkez muayene ve enerji binası olacak. Şehir hastanelerine başladığımızda Türkiye’de hastane mimarisi konusunda hemen hemen hiçbir birikimin olmadığını gördük. Kamu-özel ortaklığı ve  TOKİ  ile yaptığımız hastaneler büyük miktara ulaşınca hastane mimarisiyle ilgili de ciddi bir uzmanlık oluştu. Aydın Şehir Hastanesi’nde sağlık çalışanlarının en verimli çalışabilecekleri, hasta yakınlarının rahat edebileceği her türlü imkan planlandı” diye konuştu.

 

“ÖZELLEŞTİRME İLE UZAKTAN YAKINDAN İLGİSİ YOK”

Kamu-özel ortaklığı modeliyle yapılacak olan Aydın Şehir Hastanesi ile ilgili ortaya atılan özelleştirme iddialarının yersiz olduğunu vurgulayan Koçak, “Kamu-özel ortaklığı 'yap-işlet-devret' gibi bir tür finansmandır. Şehir Hastanesi’nde tıbbi hizmetlerin dışında otopark hizmeti ücretsiz olacak. Mesela otel, eczane, alışveriş merkezi gibi ticari alan dediğimiz gelir sağlayan yerler olacak. ‘Biz hastaneyi dizayn ederken buraları da projeye dahil edin, hastaneyi siz yapın ve bu ticari alanları siz işletin’ diyoruz. Onun dışında bizim özel sektörden hizmet aldığımız alanlar var. Zaten şu anda hizmet alımı yoluyla gerçekleştirdiğimiz işler var. Onları da diyoruz ki, 'Burayı yapan konsorsiyum bu işin içerisine dahil etsin.' Sonuç olarak asıl sağlık hizmetlerini biz veriyoruz. Bunların hiçbiri özel sektöre verilmiyor. Bizim doktorlarımız çalışacak, hastaneyi biz yöneteceğiz ancak hastaneyi özel sektör inşa edecek ve ticari alanları işletecek. Toplam maliyetten gelirlerini düşecek ve geri kalan kısımda ihaledeki maliyetten ne kadar kaldıysa onlara kira olarak ödemiş olacağız. Özelleştirme ile uzaktan yakından ilgisi yok. Bu model sayesinde devletin cebinden para çıkmadan hastane yapılacak” dedi.

 

“MİMARİSİYLE TÜM EZBERLERİ BOZACAK”

Yüksek Planlama Kurulu’nda Şehir Hastanesi ile ilgili olarak prensip kararının alındığını söyleyen Koçak, “Sağlık Bakanımız Recep Akdağ Aydın Şehir Hastanesi ile bire bir ilgileniyor. Yine milletvekillerimiz de yakından takip ediyor. Bürokratik işlemlerin tamamlanmasını bekliyoruz. Bunlar bittiğinde 950 yataklı Aydın Şehir Hastanesi için ihaleye çıkacak. Projeyi japon mimarlar çizdi. Şehir hastanemiz, yürüyen merpenler sayesinde birimler arası bağlantıların erişimini kolaylaştıracak bir şekilde tasarlandı. Aydın Şehir Hastanesi mimarisiyle tüm ezberleri bozacak” açıklamalarında bulundu. 



Aydın Denge Gazetesi


Geri Dön