20 / 04 / 2024

Ayıplı konutta tüketici hakları!

Ayıplı konutta tüketici hakları!

Ayıplı konut, imar planı, imar planına uygun jeolojik raporu, mimari projesi, tesisat projeleri bulunmayan konutlar olarak karşımıza çıkıyor. Peki yeni tüketici kanununa göre, ayıplı konutta tüketici hakları nelerdir?



Ayıplı konutta tüketici hakları!

Ayıplı konut, imar planı, imar planına uygun jeolojik raporu, mimari projesi, statik - betonarme projesi, tesisat projeleri bulunmayan konutlar olarak karşımıza çıkıyor.


Yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni bulunmayan ayıplı konutta tüketicinin hakları, 6502 sayılı Yeni Tüketici Kanunu kapsamında belirleniyor. Ayıplı mal, kanunda şu şekilde açıklanıyor:


Ayıplı mal

MADDE 8 – (1) Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır.


(2) Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda, internet portalında ya da reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinden bir veya birden fazlasını taşımayan; satıcı tarafından bildirilen veya teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğe aykırı olan; muadili olan malların kullanım amacını karşılamayan, tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar da ayıplı olarak kabul edilir.


(3) Sözleşmeye konu olan malın, sözleşmede kararlaştırılan süre içinde teslim edilmemesi veya montajının satıcı tarafından veya onun sorumluluğu altında gerçekleştirildiği durumlarda gereği gibi monte edilmemesi sözleşmeye aykırı ifa olarak değerlendirilir. Malın montajının tüketici tarafından yapılmasının öngörüldüğü hâllerde, montaj talimatındaki yanlışlık veya eksiklik nedeniyle montaj hatalı yapılmışsa, sözleşmeye aykırı ifa söz konusu olur.


Ayıplı konutta tüketici hakları:

- Ödediği bedeli ispat etmek kaydı ile bedel iadesini içeren sözleşmeyi fesih hakkı


- Ayıplı çıkan konutun iade ve teslim alınarak yerine aynı nitelikte ayıpsız bir konutun verilmesi,


- Meydana çıkan ayıp oranından satış bedelinden indirim ve iade yapılması,


- Meydana çıkan ayıpların ücretsiz ve herhangi bir ad altında bir bedel talep edilmeden ücretsiz tamir edilmesi,


- Tüketici, bu haklardan hangisini seçeneğini yani malın mevcut durumu ve kendi ihtiyaç ve menfaatlerine göre en uygun olanını dikkatle belirlemelidir. Bu haklardan yalnızca biri kullanılabilir.



Tüketici kanunu zamanaşımı!


Geri Dön