28 / 03 / 2024

Ayrılık Çeşmesi taşınıyor

Ayrılık Çeşmesi taşınıyor

Padişahların sefere çıkarken hacı adaylarının da Bağdat'a giderken vedalaştığı yer olan Ayrılık Çeşmesi, raylı sistemin inşaası nedeniyle yerinden kaldırılıyor



Osmanlı padişahlarının ordusuyla Anadolu seferine çıkarken, hacı adaylarının ise Bağdat'a haraket ederken sevdiklerinden ayrıldığı nokta olduğu için "Ayrılık Çeşmesi" olarak adlandırılan Kadıköy'deki tarihi çeşme taşınıyor. İnşaatı devam eden Kadıköy-Kartal Raylı Taşıma Sistemi ile Marmaray'ın ve ihale aşamasına gelen Ümraniye Raylı Sistemi'nin birleşme noktası olan Ayrılık Çeşmesi'nin yerine aynı adla bir istasyon yapılacak.

Önce restore edilecek
Çeşme çevresinde başlatılan kazı çalışmaları bir aydır devam ediyor. Kadıköy Belediyesi Strateji ve Planlama Müdürlüğü tarafından yürütülen projeyle, Ayrılık Çeşmesi orjinaline uygun olarak restore edilecek. Restorasyon çalışmaları öncesinde de, bir kısmı toprak altında kalan çeşmenin orjinal hali ve alt bölümdeki namazgah kısmının olup olmadığı belirlenecek. Restore edildikten sonra bozulmadan kaldırılacak olan çeşme ile kazı çalışmalarında ortaya çıkartılacak namazgah, yakın bir bölgeye yerleştirilecek.
Özner BERBER/Gazete Habertürk


Geri Dön