25 / 04 / 2024

Aytaş Gıda Ticaret, şžirinevler'e ortadirek AVM'si kurdu!

Aytaş Gıda Ticaret, şžirinevler'e ortadirek AVM'si kurdu!

Başbakan Erdoğan'ın geçen yıl küçük esnafa büyüklerle rekabet için 'birleşin' çağrısı AVM kanadın'da yanıtını buldu. Diyarbakırlı Ayla Ailesi, küçük esnafa hayat bulabilecekleri bir tür 'Ortadirek AVM'si' ortamı yarattı



Başbakan Erdoğan'ın geçen yıl küçük esnafa büyüklerle rekabet için 'birleşin' çağrısı AVM kanadın'da yanıtını buldu. Diyarbakırlı Ayla Ailesi, küçük esnafa hayat bulabilecekleri bir tür 'Ortadirek AVM'si' ortamı yarattı. Aile, şžirinevler'de satın aldığı Ender çikolata fabrikasını, 80 mağazalık 'Osmanlı çarşı' adıyla bir tür AVM'ye dönüştürdü.

Batılı anlamda Alışveriş Merkezi (AVM) konseptiyle ilk kez 1988 , yılında İstanbul Ataköy'deki Galleria ile tanışan Türkiye, bugün 300'e yakın alışveriş merkezine sahip. Sadece büyük şehirlerde değil, artık tüm Türkiye'de irili ufaklı çok sayıda alışveriş merkezi var. Mevcut AVM'lere her gün yenileri ekleniyor.

şžu anda 266 olan AVM sayısının 2011 yılında 291'e yükselmesi bekleniyor. Perakende sektöründeki yıllık 150 milyar dolarlık cironun yaklaşık üçte birini AVM'ler kapıyor. AVM sektörüne yapılan yatırım tutarının ise 35 milyar dolar düzeyinde olduğu belirtiliyor.

Öte yandan fast food, giyim, kültür-sanat, eğlence sektörlerini de kendi tekellerine alan AVM'lerin küçük esnafı zorladığı yönünde sesler yükseliyor. Bunu karşın geçen yıl alışveriş merkezlerini hayatın bir gerçeği olduğunu söyleyip bakkallara 'birleşip AVM oluşturun çağrısında bulunan Başbakan Erdoğan'a kulak veren ve yeni bir oluşuma giden girişimciler de var.    Diyarbakırlı Ayla Ailesi bunlardan biri. İstanbul Sancaktepe'de üç yıldır faaliyet gösteren 'Osmanlı çarşı'ya ortak olan aile, geçtiğimiz hafta ise şžirinevler'de merkezin ikinci şubesini faaliyete geçirdi.

Orta ölçekli firmaları tek çatı altında toplayan çarşı, yüksek kiralar nedeniyle AVM'lere giremeven markalara müşteriyle buluşma olanağı sunuyor.

Ender fabrikasını satın aldı

Osmanlı çarşı'nın yatırımcısı olan Aytaş Gıda Ticaret, 50 yıldır gıda sektörünün içinde. 1960lı yıllarda Diyarbakır'da gıda toptancılığı üzerine kurulan ve 1972 yılından itibaren de faaliyetlerine İstanbul'da devam eden şirket son dönemde, ağırlığını alışveriş konseptine vermiş durumda. Bu projenin başında ise şirketin ikinci kuşak yöneticisi Metin Ayla ilgileniyor. Ayla, Osmanlı çarşı'nm kuruluş öyküsünü şövle anlatıyor:
'Ender çikolata'mn şžirinevler'deki fabrika binasını 2005 yılında satın aldık. Uzun bir süre binayı ne yapacağımıza karar veremedik. Bu güzergahta 3-4 tane AVM var. O yüzden biz farklı bir konsept ile müşterilerin karşısına çıkmalıydık. Yüksek kiralar nedeniyle daha çok büyük firmaların girdiği AVM'lere giremeyen orta ölçekli şirketlerden de bize yoğun talep geliyordu. Orta ölçekli firmalara bir yaşam alanı yarattık. Geçen yılın mart ayında renovasyona başladık ve 2011 şžubat'ta bitirdik. Toplam 30 milyon liraya yaklaşan bir yatırım yaptık ve 300 kişiye istihdam sağlıyoruz. Böyle bir konsepte bu civarda çok ihtiyaç vardı.'
Ekonomist-Özlem Bay Yılmaz


Geri Dön