20 / 04 / 2024

Ayvalık Cunda'daki üçüncü müze bağışlarla açılacak!

Ayvalık Cunda'daki üçüncü müze bağışlarla açılacak!

Koç Ailesi Rahmi M. Koç adıyla İstanbul ve Ankara'dan sonra restorasyonun sürdüğü Ayvalık Cunda'daki üçüncü müze için çalışmaları hızlandırdı. Cunda'daki Taksiyarhis Kilisesi'nde restorasyonu süratle devam ediyor...






Koç Ailesi Rahmi M. Koç adıyla İstanbul ve Ankara'dan sonra restorasyonun sürdüğü Ayvalık Cunda'daki üçüncü müze için çalışmaları hızlandırdı. Cunda'daki Taksiyarhis Kilisesi'nde restorasyonun süratle devam ettiğini söyleyen Rahmi Koç, açılışın gelecek Nisan'da yapılacağını belirtti. Koç, müze için yurt dışındaki çeşitli vakıflardan da 500 bin Euro yardım aldığını dile getirdi. 


Türkiye'de özel müzeciliğin öncü ismi olan Koç Ailesi, Rahmi M. Koç adıyla İstanbul ve Ankara'dan sonra üçüncü müze için de çalışmalarını hızlandırdı. İstanbul Haliç'te yer alan Rahmi M. Koç Müzesi ve  Ankara  Çengel Han'daki müzenin ardından üçüncü adres Ayvalık Cunda'daki Taksiyarhis Kilisesi olacak. 


Kilisenin yenileme çalışmalarını üstlenen Koç Ailesi, bu müzeyi beklenenden daha kısa sürede tamamlayıp hizmete açacak. Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç için müzeciliğin ayrı bir yeri olduğunu herkes bilir. ABD Türkiye Büyükelçiliği tarafından Rahmi M. Koç Mi'ızesi'ne tahsis edilen 1932 yapımı Hiawatha Teknesi'nin teslim töreninde de gözlemledik bu duyarlılığını. Tüpraş ve Aygaz'a yapılan baskınların olduğu saatlerde gerçekleşen törende Koç Ailesi ve yönetimi, konuya ilişkin hiç bir açıklama yapmadı ve sorulan yanıtsız bıraktı. 


AÇILIŞ TARİHİ NİSAN 2014


Kalabalık davetli topluluğunun arasında özel görüşme imkanı bulduğumuz Rahmi Koç, Ekonomist'e yeni müze atılımlarını büyük bir heyecanla paylaştı. Koç'un gündeminin ilk sırasında Ayvalık Cunda'da yer alan müze yatırımı var. 


Kişisel gayretleri ile özel müzeciliğin gelişmesine büyük katkılar sağlayan Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, arkadaşımız Sibel Atik'in sorularını yanıtladı. 


Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden yap-işlet-devret usulüyle aldıkları Taksiyarhis Kilisesi'nin restorasyon çalışmaları bittikten sonra Rahmi M. Koç Müzesi'nin devamı olacağını anlatan Koç şunları söylüyor: "Müzenin restorasyonu için daha hesaplar tam olarak çıkmadı. Ne kadara mal olacağı belli değil fakat, dış dünyadan restorasyon için önemli yardımlar oldu. Yurt dışındaki çeşidi vakıflardan bize 500 bin Euro'luk bir yardım geldi." 


AYVALIK'IN EN ÖNEMLİ YAPISI 


Ailenin kurduğu Vehbi Koç Vakfı'na bağlı Sadberk Hanım Müzesi'ni de Türkiye'nin ilk özel müzesi olarak anmak gerekiyor. Fakat Rahmi M. Koç Müzecilik adıyla Taksiyarhis Kilisesi üçüncü adres olacak. Ayvalık'ın en önemli yapılarından biri olarak 1873te yapılan kilise, define arayanlar tarafından talan edilmiş. Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakffnca müze olarak düzenlenmek amacıyla 49 yıllığına kiralanan kilise, bir yerde İstanbul'daki Aya İrini Kilisesi gibi işlev görecek. Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı'nca müze olarak düzenlenecek Taksiyarhis Kilisesi'nin restore çalışmalarının süratle devam ettiğini söyleyen Rahmi Koç, açılış için bir tarih belirlendiğini de aktardı. 


Sibel Atik/ Ekonomist



Geri Dön