27 / 04 / 2024

Aziz Kocaoğlu Konak Tramvay Projesi için neler söyledi?

Aziz Kocaoğlu Konak Tramvay Projesi için neler söyledi?

Kocaoğlu, tramvaydaki değişikliğin, projeyi hazırlayanların İzmirli olmamasından kaynaklandığını söyledi. Ancak başkanın, projenin başına Ankara'dan gelen Buğra Gökçe'yi getirmesi şaşırttı.



İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıl yer teslimi yaptığı Konak tramvayında 4, Karşıyaka tramvayında ise art arda 3 kez güzergah değişikliğine gitti. Son revizyon Konak tramvayında yaşandı. Son revizyonun üzerinden daha bir ay bile geçmeden Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın kara tarafından giden geliş-gidiş tramvay hattının biri deniz tarafına, yani sahile kaydırılırken diğeri ise kara tarafında kaldı. İhalesi gerçekleştirilen ve bir yılı aşkın bir süre önce yüklenici firmaya yer teslimi yapılan projelerde art arda meydana gelen güzergah değişikliklerini, bu projeleri hazırlayan firmaların İzmirli olmamasına, kenti tanımamasına bağlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, başta metro ve tramvay olmak üzere raylı sistem projelerinin tamamını, geçtiğimiz yıl Ekim ayında  Ankara  Çankaya Belediyesi'nden İzmir'e transfer ettiği Ankaralı Bürokrat Buğra Gökçe'ye bağladı. Tramvay projelerindeki revizyonları projeyi hazırlayan firmaların İzmirli olmamasına bağlayan Kocaoğlu'nun yüzlerce milyon liralık projeyi daha önce hiç İzmir'de görev yapmayan ve İzmir'i tanımayan ithal bürokrat Gökçe'ye bağlaması kulislerde 'Kocaoğlu kendisi ile çelişiyor' olarak yorumlandı. 


ARAP SAÇINA DÖNDÜ 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent içi toplu ulaşıma soluk aldıracağını düşündüğü Konak ve Karşıyaka Tramvay Projeleri'nin ihalesini geçtiğimiz yıl Şubat ayında gerçekleştirdi. İhaleyi, yapım işleri için 182 milyon 144 bin 261 TL ve 38 vagon ve yedek parçalar için de 69 milyon 153 bin 255 euro teklif veren Gülermak Firması kazandı. Düzenlenen törenle ilk kazma Karşıyaka'da vuruldu. Konak tramvayındaki son revizyon geçtiğimiz Ağustos ayında gerçekleşti. Meslek odalarının eleştiri, öneri ve tavsiyeleri sonrasında tramvay hattını Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerindeki taşıt yolu, kaldırım, otopark ile ağaçların olduğu yeşil alanlardan Mithatpaşa Caddesi'ne kaydıran Büyükşehir Belediyesi, projede ikinci kez revizyona gitti. Şair Eşref Bulvarı'nda, dut ağaçlarının kesilmemesi ve yayaların yoldan faydalanmaya devam edebilmesi için 2013 yılı sonunda yine benzer bir revizyona giderek güzergah değiştiren  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, hattın Göztepe sahil kesiminden geçen kısmı için de kapsamlı bir çalışma hazırladı. Geçtiğimiz Ağustos ayı ortalarında toplam uzunluğu 13 kilometreyi bulan Konak Tramvayı'nın Üçkuyular - Konak arasında kalan bölümünü alt yapı deplaselerini gerekçe göstererek Mithatpaşa Caddesi'nden Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'na kaydıran Büyükşehir Belediyesi, henüz 3. revizyonun üzerinden 1 ay bile geçmeden 4. kez revizyona gitti. Sahil bulvarının kara tarafından geçen geliş-gidiş, iki hat, birbirinden ayrıldı. Yeni düzenlemeye göre tramvayın Konak'tan Fahrettin Altay'a geliş bölümü, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın deniz tarafına kaydırıldı. 


SÖYLEMLE EYLEM ÇELİŞTİ 

İhalesi gerçekleştirilen ve bir yılı aşkın bir süre önce yüklenici firmaya yer teslimi yapılan projelerde art arda meydana gelen güzergah değişikliklerini, bu projeleri hazırlayan firmaların İzmirli olmamasına, kenti tanımamasına bağlayan Başkan Kocaoğlu, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; tramvaydaki revizyonların bu kadar çok olmasının nedenlerinden birinin, bu tür projeleri yapan şirketlerin İzmir'de olmaması olduğunu düşündüğünü söyledi. İzmir dışındaki şirketlerce yapılan projenin, uygulama aşamasına geldiğinde belli sıkıntılar olduğunu gördüklerini belirten Kocaoğlu, bu nedenle bazı değişiklikler yapıldığını belirtti. Öte yandan Başkan Kocaoğlu, başta metro ve tramvay olmak üzere raylı sistem projelerinin tamamını, geçtiğimiz yıl Ekim ayında Ankara Çankaya Belediyesi'nden İzmir'e transfer ettiği Ankaralı bürokrat Buğra Gökçe'ye bağladı. Tramvay projelerindeki revizyonları projeyi hazırlayan firmaların İzmirli olmamasına bağlayan Kocaoğlu'nun yüzlerce milyon liralık projeyi daha önce hiç İzmir'de görev yapmayan ve kenti tanımayan ithal bürokrat Gökçe'ye bağlaması büyük şaşkınlık yarattı. Kocaoğlu'nun eylemle söyleminin çelişmesi kulislerde 'Kocaoğlu kendisi ile çelişiyor' yorumlarına neden oldu. 


Sabah Egeli


Geri Dön