24 / 04 / 2024

Bağcılar'da kentsel dönüşüm hızlanmalı!

Bağcılar'da kentsel dönüşüm hızlanmalı!

İstanbul'un en büyük nüfusuna sahip ilçesi Bağcılar'da bina stoku 48 bindir. Bu 48 bin bina stokunun 35 binin acilen dönüşmesi gerekmektedir.



Geçtiğimiz haftalarda ısrarla ilçemizde kentsel dönüşümün gerçekleşmesi, Bağcılarlı hemşerilerimizin bilgilenmesi, bilinçlenmesi adına "deprem" gerçeğini hatırlatarak dönüşümün hızlanması için haberler yapıyoruz. Bağcılar, İstanbul'un nüfus olarak en büyük ilçesi konumunda bulunmaktadır. Olası bir depremde can ve mal kaybının en aza indirilmesi için kentsel dönüşüm ilçemiz için kaçınılmaz bir gerçek. 

Deprem gerçeğini hatırlamak, bilmek ve deprem kapımızı çalmadan yapılarımızı kentsel dönüşüme sokmamız gerektiğini unutmamız gerekmektedir. 


"OLASI BİR DEPREMDE CAN VE MAL KAYBINI EN AZA İNDİRMEK ADINA KENTSEL DONUŞUM VAKİT KAYBETMEDEN UYGULANMALIDIR"


İstanbul'un en büyük nüfusuna sahip ilçesi Bağcılar'ımızın bina stoku 48 bindir. Bu 48 bin bina stokunun 35 binin acilen dönüşmesi gerekmektedir. 

İlçemizde ki sorunların çözümü içinde geçtiğimiz haftada manşetimizden "Tek Çözüm Kentsel Dönüşüm" haberimizle ilçemiz de hem daha yaşanabilir bir Bağcılar, ve yine manşetten "Depreme Hazır mıyız?" haberlerimizle hem de olası bir depremde can ve mal kaybını en aza indirmek adına kentsel dönüşümün vakit kaybetmeden uygulanması gerekli olduğunun altını çizdik. 


Bağcılar'da 48 bin bina var. 

Bunların 35 bininin dönüşüme uğraması planlanıyor. 410 konut proje kapsamında yenilendi. Toplam bin 394 riskli yapının yıkımı yapıldı. 

Göztepe, Kemalpaşa, Demirkapı, Evren, İnönü, Merkez, Sancaktepe ve Çınar mahallelerinin bir kısmı dönüşüm alanı olarak ilan edildi. 


ESNAFIMIZLA İLGİLİ DÜZENLEME ŞART!


Sorumlu yayıncılık gereği ilçemizde yaşayan 1 milyona yakın Bağcılarlı hemşerilerimizi bilgilendirmek, depremin etkileri hatırlatmak adına kentsel dönüşümü Güneşli Haber Gazetesi olarak işliyoruz. Geçtiğimiz haftalarda yine manşetimizden "Kentsel Dönüşüm Esnafı Mağdur ediyor yetkililer uyuyor" haberimizi gündeme getirmiştik. Bu haberimiz üzerinden (153.sayımızda) 5 hafta sonra ulusal medyaya Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken kentsel dönüşüm projelerinde konut sahibine yapılması gereken yardım düşünülürken, esnafla ilgili bir düzenleme olmadığını, dükkanı yıkılan esnafa yeni yer tahsis edilmesi gerektiğini seslendirdi. 

Kentsel dönüşüm bütün hızıyla devam ediyor, konut satışları hız kesmiyor. 

Ancak TESK bu süreçte dükkânı yıkılan esnafın mağdur olduğunu belirtiyor. 

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kentsel dönüşüm projelerinde esnafın unutulduğunu savundu. 

Yıkım yapılan mahallelerde evlerin yanında dükkânların da bulunduğuna işaret eden Palandöken, ancak yıkılan evlerin yerine yeni projelerde evler yapılırken, dükkânı yıkılan esnaf için yeni dükkân düşünülmediğini belirtti. 

Esnafın belirsizlikten şikâyetçi olduğuna değinen Palandöken, "Çünkü konut sahibine yapılması gereken yardım düşünülürken, esnafla ilgili bir düzenleme yok. 

Planlara bakıldığında çarşılar yerine alışveriş merkezi yapılması için yerler ayrıldığını görüyoruz. Böyle dönüşüm olursa esnafın mahalleden silineceği bir dönüşüm yaşanacaktır" değerlendirmesinde bulundu. 

Palandöken, dükkânı yıkılan esnafa yeni yer tahsis edilmesi gerektiğini kaydetti. 

Öte yandan, şehir içlerinde kalan tamirci, imalatçı, oto galerisi gibi işletmelere, ihtisaslaşmış küçük sanayi sitelerine gitmeleri için teşvik ve yardım yapılmadığını ifade eden Palandöken, yeni yerlerine taşınan esnafın da alt yapı, ulaşım, ısınma, işlerin azalması gibi sorunlar nedeniyle dertli olduğunu belirtti. Palandöken, sorunlarının çözümü için esnafa destek verilmesi gerektiğini vurguladı. 

Güneşli Haber Gazetesi olarak Bağcılar'da kentsel dönüşüm için seferberlik ilan eden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı'nın "İlçemizde kentsel dönüşüm yüzde yüz mutabakatla yapılıyor" söyleminin Bağcılarlı hemşerilerimizin tamamının bu duyarlılığı göstermesi adına "şimdi değilse ne zaman, el ele kentsel dönüşüme" diyoruz. 

Kentsel dönüşüm hem daha yaşana bilir bir ilçe olmamızı sağlayacak, hem de can ve mal kaybının önüne geçecektir. 


Güneşli Haber


Geri Dön