16 / 04 / 2024

Bağcılar'ın kentsel dönüşüme ihtiyacı var!

Bağcılar'ın kentsel dönüşüme ihtiyacı var!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Bağcılar'ın kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu ifade etti.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce (İBB) Bağcılar'da yapılan yatırımların toplu açılış ve temel atma töreni gerçekleştirildi. Törene İBB Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da katıldı. Uysal, ilçeye 15 eser kazandırdıklarını bunların açılışını yaparken 2 tesisin ise temelini attıklarını söyledi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre Uysal, "Öncesinde Bağcılar, İstanbul'un dışında, uzak bir köşe gibiydi. Bağcılar kısa bir süre içerisinde geçmişte Mecidiyeköy ne ise Bakırköy ne ise o hale döndü." dedi.

Avrupa Yakası'ndaki metro geçişlerinin Bağcılar'da gerçekleştiğini aktaran İBB Başkanı Uysal, "Mecidiyeköy'den Beylikdüzü'ne, Mecidiyeköy'den Bahçeşehir'e, Mecidiyeköy'den Çekmece'ye gidecek kim varsa mecburen Bağcılar'dan geçecek. Dolayısıyla Bağcılar, önümüzdeki dönemlerde İstanbul'umuzun en güzel, en merkezi ilçelerinden birisi olacak. Şu anda eksikliklerimiz var ama inşallah hızlı bir şekilde o eksiklikleri tamamlamaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. 

"Bağcılar'ın kentsel dönüşüme ihtiyacı var"

Başkan Uysal, Bağcılar'ın kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu ifade etti.  Uysal sözlerine şu şekilde devam etti; "Geçmişte kentsel dönüşüm için imar artışı vererek 'müteahhit ile vatandaş anlaşsın. O artıştan kaynaklı olarak da cebinden para çıkmasın. Bu şekilde çözelim' denildi. Bu tür uygulamalar oldu. Fakat maalesef bu, hep kavga sebebi oldu. Bunun en somut örneği Fikirtepe hadisesi. Demek ki biz imar artışı vererek vatandaşımızı mutlu edemiyoruz hem de kentsel dönüşüm yapamıyoruz. Vatandaşımızı mutlu edebilecek, aynı zamanda çürük olan binaları yıkıp nasıl yapılabileceğinin üzerinde ilçe belediyelerimiz ile toplantılar yaptık ve karar aldık. Kesinlikle olmazsa olmazımız, vatandaşımız kendi mahallesinde olacak. Kentsel dönüşüm dediğimiz zaman binası yıkılıp yerinde yapılacak ve vatandaş başka bir yere gönderilmeyecek. İkinci kuralımız da şu: Kesinlikle imar artışı vermeyeceğiz. İmar artışı demek kavga demek, imar artışı demek yüksek binalar demek, orada huzur kalmıyor. O zaman imar artışı yok. geriye ne kaldı, yıkıp yapmak. Pekala yıkıp yaptığımız zaman maliyeti nasıl karşılayacağız? Şimdi vatandaştan maliyetini alsak zaten emekli oluncaya kadar yememiş içmemiş biriktirmiş bir ev almış, emekli olmuş emekli parasıyla da ancak geçiniyor. Biz desek ki maliyetini istiyoruz. Bu, şu manaya geliyor: Oraya maliyetine vereceği para cebinde yoksa o dairesini satıp maliyetine vermek durumunda kalıyor kendisi gidiyor başka ucuz bir yere gidip oradan daire alıyor. O zaman biz dedik ki vatandaştan bir kuruş almadan kentsel dönüşümü yapacağız."

Uysal, para almadan eski binaları yıkıp yerine daha sağlam ve konforlu daireleri yapıp teslim edeceklerini söyledi.

Uysal, şu bilgileri verdi:

"2018 yılı itibariyle Büyükşehir Belediyesi olarak kentsel dönüşüm için bütçemizden 1 milyar lira ayırdık. Formül şu; biz her daireden yüzde 20 keseceğiz. O kestiğimiz yüzde 20'leri sattığımız zaman maliyetin yüzde 60-70'ini karşılıyoruz. Geri kalanı da belediye bütçesinden yüzde 30-40 destek vereceğiz. Yani 100 metrekare bir daireniz varsa, onu yıktığımız zaman size 80 metrekare sıfır yapılmış bir daire vereceğiz. Oradan yüzde 20'lerden çıkan daireleri de sattığımız zaman o dairenin maliyetinin yüzde 60-70’ini karşılıyoruz. Aynı zamanda kentsel dönüşüm yapıldığı zaman o mahallenin otopark problemi, yeşil alan, alt yapı problemleri de çözülecek. Eğer orayı müteahhit yapsaydı zaten biz belediye olarak alt yapıya en az yüzde 30 masraf edecektik. O zaman belediye olarak da biz sonradan yapacağımız masrafı baştan yapıp, vatandaşımız ile beraber omuz omuza veriyoruz, biz bu şekilde kentsel dönüşümü yapacağız."

Başkan Uysal, Fatih'te ve Bağcılar'da iki yerde kentsel dönüşüme başlanması için görüşmeler yapıldığını söyledi.

Bağcılar ın kentsel dönüşüme ihtiyacı var!

"Bağcılar'da 9 tane metro hattı var"

Uysal törende yaptığı konuşmasına şu sözlerle devam etti; "Bağcılar'dan çok daha güçlü destek gelirse biz 'Bağcılar'da 9 tane metro hattı var' dediğimiz zaman 'Niye Bağcılar'da 9 tane metro hattı yapıyorsunuz?' diye kimsenin sorma hakkı olmaz. Sizlere güveniyoruz. Biz ne kadar kenetlenirsek o kadar güçlü oluruz. Biz güçlü olursak bölgemizdeki problemler biter. Biz güçlü olursak bölgedeki problemlere müdahale edip ona engel olabiliriz. Şu anda da buna ne kadar ihtiyacımız olduğunu biliyorsunuz. Müslüman ülkelerde orucunu tutamayan, hayatta kalma mücadelesi veren birçok sıkıntılar yaşayan ülkeler var. Oralarda da Müslümanlar bir an önce o sıkıntılardan kurtulsunlar, bizler gibi huzurlu bir şekilde hayatlarını devam ettirebilsinler, oruçlarını sağlıklı bir şekilde tutabilsinler. Onlara dilden dua edeceğiz ama ülkemizin güçlü olması için fiili dua yapmamız lazım. İnşallah o fiili duayı 24 Haziran'da yapalım, güçlü bir ülke, güçlü bir hükümet, güçlü bir Türkiye adına iyi bir netice alalım. Bağcılar'a yaptığımız yatırımlar hayırlı olsun."


Geri Dön