18 / 04 / 2024

Bağdat Caddesi yok satıyor!

Bağdat Caddesi yok satıyor!

Dünyanın sayılı alışveriş caddelerinden Bağdat Caddesi, geçtiğimiz 2 yılda plansız kentsel dönüşüm sebebiyle değer kaybetmişti. Talebin ve fiyatların yeniden yükselişe geçtiği caddede, bu günlerde satılık ve kiralık kıtlığı yaşanıyor. Ne daire bulmak mümkün ne dükkan. 



Dünyanın sayılı alışveriş caddelerinden Bağdat Caddesi, geçtiğimiz 2 yılda plansız kentsel dönüşüm sebebiyle değer kaybetmişti. Talebin ve fiyatların yeniden yükselişe geçtiği caddede, bu günlerde satılık ve kiralık kıtlığı yaşanıyor. Ne daire bulmak mümkün ne dükkan. 

Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; Bağdat Caddesi İstanbul'un hatta dünyanın en değerli caddelerinden biri... Türkiye'de lüks markaların ve cadde mağazalarının merkezi olan Bağdat Caddesi, son yıllarda kentsel dönüşümle gündemdeydi. Adım başı yenilenen binalar, bölgeyi adeta bir şantiye alanına döndürmüştü. Bölge hakkı şantiye görüntüsüne tepkiliydi. 

Plansız Dönüşüm

1 yıl önce tüm müteahhitlerin ilgisini çeken, yüksek arsa payı oranlarının olduğu cadde, plansız bir şekilde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm sebebiyle değer kaybına uğramıştı. Caddenin ticari alanlarının değeri 30 milyar TL'ye düşmüş, fiyatlar gerilemiş, büyük markalar da birer birer çekilmişti. O dönemde  caddeyi eski canlı günlerine kavuşturmak amacıyla bir dernek de kuruldu. 

Stoklar Tükendi 

Bağdat Caddesi bu günlerde ise satılık ve kiralık daire ve iş yeri kıtlığıyla gündeme geliyor. Kentsel dönüşüm faaliyetlerinin yavaşlaması, fiyatların düştüğü süreçte yatırımcıların birçok konutu satın alması, konut kredisi faizlerinin düşük seviyelerde seyrettiği yaz aylarında büyük alım satım hareketinin yaşanması gibi sebeplerle caddede stoklar eridi. 

Pandemi sonrasında cade mağazacılığına yönelim artınca, perakende markaları da hızlı bir şekilde bölgeye yöneldi ve dükkan aramaya başldı. Boş bekleyen 115 dükkanın neredeyse yarısı normalleşme sürecinde kiralandı. 

Bağdat Caddesi yok satıyor!

Pandemi Talebi Artırdı

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkan Yardımcısı Mimar Ahmet Erkurtoğlu, kentsel dönüşüm sürecinin yavaşlamış olması ve piyasaya yeni konut arz edilememesi sebebiyle taleplerin karşılanamadığına dikkat çekti. Erkurtoğlu, caddeye talebin artmasında Kovid-19 pandemisinin de etkili olduğunu vurgulayarak "Yürüyüş için sahil yoluna kolay ulaşım, alışverişini yürüyerek yapma, toplu taşıma yerine yürüme fırsatı Bağdat Caddesi'ne talebi artırdı. Bir dönem şehrin çeğerlerine yoğunlaşma varken, şu an şehir merkezine bir talep söz konusu" diye konuştu. 

Bağdat Caddesi yok satıyor!

Kiracılı Almak İstiyorlar 

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, Bağdat Caddesi'nde ne kiralanacak ne de satılacak ev bulunamadığına dikkat çekerek, şunalrı kaydetti: 

"Geçen 4-5 aylık dönemde stoktaki evlerin hepsi satıldı, kiralandı. Hatta şu an kiracılı almak isteyenler, uzun süre önce kiralanmış evlerin sahiplerini arıyor. Fiyatlar geçen yıla kıyasla net yüzde 40 artmış durumda. Caddenin denize bakan tarafında hiç stok yok, cadde ile tren yolu arasında çok çok az kalmış durumda."

Bağdat Caddesi yok satıyor!

Yüzde 50'yi aşan artış

Coldwell Banker Kadıköy'ün sahibi ve lüks konut uzmanı Sühran Aras, Bağdat Caddesi'ndeki satılık ve kiralık fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Uras "Satılıkta ortalama metrekare fiyatının 11 bin 769 TL olduğu bölgede ortalama fiyat 2 milyon TL'yi buluyor. Konut amortisman süresi ise 35-37 yıl arasında belirtiliyor. Kiralık dairelerde ise birim metrekare kirası 29 TL'dir. Ortalama kira 3 bin 916 TL olarak veriliyor" diye konuştu. 

Sühran Aras, mahallelerdeki fiyat değişimini ise şöyle anlattı: 

"Feneryolu'nda eylül ayı birim metrekare fiyat ortalaması 10 bin 400 TL olurken, 1 yıllık değimin yüzde 36.92 olduğu görülüyor. 

Fenerbahçe'de eylül'de birim metrekare fiyatları geçtiğimiz yıla göre yüzde 27.18 artışla 15 bin 210 TL'ye yükseldi.

Caddebostan'da 1 yıllık konut fiyat artışı da yüzde 42'yi bularak metrekare fiyatı 15 bin TL civarına çıktı. 

1 yılda en fazla değişim gösteren Suadiye'de yüzde 53.86 artış oldu ve ortalama metrekare fiyatları 13 bin 450 TL'ye ulaştı. 

Bostancı'da metrekare fiyatları 1 yıl içinde yüzde 51'lik artışla 9 bin 800 TL'ye yükseldi."

Bağdat Caddesi açık alan mağazacılığıyla değerlenecek!


Geri Dön