25 / 04 / 2024

Bağışlanan bir evi mirasçılar geri alabilir mi?

Bağışlanan bir evi mirasçılar geri alabilir mi?

Mirasbırakan gayrimenkul sahipleri sağlığında tapusunu bağış yolu ile bir başkasına devredebiliyor. Peki, bağışlanan bir evi mirasçılar geri alabilir mi?



Tapu bağışı, satış bedeli olmadan yapılan devir işlemleri oluyor. Tağu bağışı, bir bedel veya başkaca bir karşılık alınmaksızın bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemi olarak tanımlanıyor.Tapu bağışı belli bir şart karşılığında yapılabiliyor. Bağış işlemi çoğunlukla aile içinde, akrabalar ya da yakın ahbaplar arasında gerçekleşiyor.  

Borçlar Kanununun 242. maddesine göre rücu şartı ile bağış yapılabilir. Buradaki rücu şartı, bağışı kabul edenin bağışı yapandan önce ölmesi halinde, taşınmazın mülkiyetinin bağışı yapana (eski malike) geri dönmesidir.

Bağışlanan bir evi mirasçılar geri alabilir mi?

Söz konusu şart tapuya " ... lehine bağıştan rücu şartı vardır. Tarih - yevmiye" şeklinde şerh ediliyor. Bu işlemden bağış harcı dışında harç alınmıyor. Şerhler sütunundaki rücu şartı taşınmazın devrine veya herhangi bir hakla kısıtlanmasına engel olmuyor.

Tapuyu bağışlayan kimsenin vefatı halinde mirasçılar saklı paylarının zedelendiğini düşünerek tapu devrinin iptal edilmesini isteyebiliyor. Peki, bağışlanan bir evi mirasçılar geri alabilir mi?


Geri Dön