29 / 03 / 2024

Bakan Eroğlu Melen Barajı'nın bitiş saatini açıkladı!

Bakan Eroğlu Melen Barajı'nın bitiş saatini açıkladı!

Orman ve Su işleri Bakanı Eroğlu, "Biz istiyoruz ki İstanbul'un 2071'e kadar su sıkıntısı olmasın. 7 Aralık 2016 saat 14.59'da Melen Barajı bitiyor" dedi.



Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'da 2071'e kadar su sıkıntısı olmaması için çalıştıklarını belirterek, "7 Aralık 2016 saat 14.59'da Melen Barajı bitiyor. 800 milyon metreküp suyu biriktirecek, Yılda 1 milyar metreküpten fazla, yani İstanbul'un bir yıllık ihtiyacını karşılayan miktara sahip olacağız" dedi.


Eroğlu, İstanbul Valiliği'ni ziyaret etti. Basına kapalı gerçekleşen ziyaretin ardından Vali Vasip Şahin ve İSKİ Genel Müdürü Dursun Atilla Altay ile basın toplantısı düzenleyen Eroğlu, bakanlığın İstanbul'la ilgili çalışmalarını anlattı.


İstanbul'a geçen yıl sonuna kadar bütün bakanlıklarca 73 milyar yatırım yapıldığını ifade eden Eroğlu, "Bu İstanbul'un tarihindeki en büyük yatırımdır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 3 milyar 400 milyon lira yatırımıyla İstanbul'a katkı sağladık" diye konuştu.


Veysel Eroğlu, son 12 yılda 20 içme suyu tesisi kazandırıldığını, 26 derenin ıslah edildiğini, 2 şehir ormanı ile 23 meteoroloji ölçüm istasyonu kurulduğunu anlattı. Kentte daha önce yaşanan su problemlerini anımsatan Eroğlu, Istranca derelerinin şehirdeki susuzluğun giderilmesinde büyük rolü olduğunu kaydetti.


İSKİ'de çalışırken suyla ilgili 2040 yılı için master planı hazırladıklarını dile getiren Eroğlu, bir taraftan yeni su kaynaklarını devreye alırken şebekenin de yenilendiğini belirtti.


"Geçen yıl 930 milyon metreküp su kullanıldı" 


Bakan Eroğlu, sudaki yüzde 65 kayıp-kaçak oranına da son verdiklerini ifade ederek, şu bilgileri verdi:


"Türkiye'de, İstanbul'da zaman zaman kuraklıklar oluyor. Genelde 7 yılda bir kurak dönem oluyor. Biz İstanbul ve Türkiye'yi en kötü şartlarda kuraklığa dayanacak şekilde hazırladık ve hazırlıyoruz. 2000'deki kuraklıkta B planını uygulayarak, sıkıntı çektirmedik. 2007-2008'de İstanbul 61 gün susuz kalacaktı. Biz şafak harekatıyla kenti susuzluktan kurtardık. Eğer A, B, C planlarını uygulamasaydık, haziran ayından itibaren İstanbul'da bir gram su olmayacaktı. 1994'te 6 milyon nüfus varken, su yoktu. Şimdi 15 milyon. Su ihtiyacı çok arttı. Şimdi kişi başına düşen su miktarı 50 litreden 300 litreye çıktı. Günde ortalama 3 milyon metreküpe yakın su kullanılıyor. İstanbul'un su kaynakları yüzde 50'yi karşılayabilirken dışarıdan getirilen kaynaklarla ihtiyaca cevap verildi."


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, geçen yıl yaşanan kuraklıkta planlarını devreye sokarak kentin susuz bırakılmadığını dile getirerek, tedbirler sayesinde mevcut suya ilaveten 142 milyon metreküp su temin edildiğini, İstanbul'a 2014 boyunca toplam 930 milyon metreküp su kullanıldığını anlattı.


Eroğlu, yapılanların yeterli olmadığını vurgulayarak, "Biz istiyoruz ki İstanbul'un 2071'e kadar su sıkıntısı olmasın. Bizim yaptığımız şey; büyük düşünmek. Ne yapacağız Melen Barajı'nı bitiriyoruz. 7 Aralık 2016 saat 14.59'da Melen Barajı bitiyor. 800 milyon metreküp suyu biriktirecek, yılda 1 milyar metreküpten fazla, yani İstanbul'un 1 yıllık ihtiyacını karşılayan miktara sahip olacağız" diye konuştu.


Sungurlu ve Osmangazi barajlarının projelerinin başlatıldığını belirten Eroğlu, İstanbul'daki içme suyu arıtma tesislerinin dünyanın en modernleri olduğunu ifade etti.


AA


Geri Dön