26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm için 2 milyar liralık kaynak kullanıldı!

Kentsel dönüşüm için 2 milyar liralık kaynak kullanıldı!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2016 bütçesiyle ilgili sunum yapan Bakan Sarı, "Kentsel dönüşümde bugüne kadar 2 milyarTL kaynak kullanıldı" dedi




Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, kentsel dönüşüm kapsamında bugüne kadar 2 milyar TL'ye yakın kaynak kullanıldığını belirterek, riskli alanlar için de "Kanun kapsamında 136, Bakanlar Kurulu kararı ile 47 ilimizde toplam 178 adet riskli alan ilan edilmiştir" dedi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının 2016 bütçesiyle ilgili sunum yapan Bakan Sarı, bakanlık çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi: 


178 RİSKLİ ALAN


Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında 3.5 yıllık uygulama dönemini geride bıraktık. Kanun kapsamında 136, Bakanlar Kurulu kararı ile 47 ilimizde toplam 178 adet riskli alan ilan edildi. 2015 yıl sonu itibari ile toplam 311 bin 837 adet bağımsız bölüm içeren 92 bin 833 binada riskli yapı tespiti gerçekleştirildi. Kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında bugüne kadar 2 milyar TL'ye yakın kaynak kullanıldı. 


 YÜZDE 90 FOTOĞRAFLANDI


Gerçek Ortofoto ve Coğrafi Veri Üretim İşi Projesi hızla devam ediyor. Proje kapsamında şehir ve ilçe merkezlerinin uçaktan görüntü alımları yüzde 90 oranında tamamlandı. Üretim hızlı şekilde devam etmekte olup, tüm ürünler kamu kurum ve kuruluşları ile paylaşılmaya başlandı. Ortofoto projesi ile kentsel alanların yüksek çözünürlüklü görüntüleri ve ülkenin bina envanteri elde edilecek. Kaçak yapılaşmalar da takip edilecek. 


GÜRÜLTÜ HARİTASI 2018'DE TAMAM


Gürültü kontrolüne yönelik çalışmalara hız verdiklerini aktaran Bakan Sarı, bu kapsamda 23 ilde stratejik gürültü haritası hazırlandığını belirterek, "Harita 2018'de tamamlanacak" dedi. 21 ilde çöp depolama tesislerinde 148.5 megawat kapasiteyle elektrik enerjisi de elde edildiğini anlatan Sarı, şunları söyledi: "Atıkların toplanıp geri kazanılmasıyla ekonomimize 3 milyar TL'lik katma değer sağlandı. Bu alandaki doğrudan istihdam 60 bin kişiyi geçti." Bugüne kadar 350 bin adet yapıya Enerji Kimlik Belgesi verildiğini belirten Sarı, almayanlar için son tarihin 2 Mayıs 2017 olduğunu sözlerine ekledi. 


Sabah


Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, '2015 yılı sonu itibariyle, toplam 311 bin 837 adet bağımsız bölüm içeren 92 bin 833 riskli yapı tespiti gerçekleştirilmiştir' dedi.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde sunum yaptı. Bakanlığın bütçesi ile ilgili olarak Sarı, "2016 yılı Bütçe Tasarısında; Bakanlığımız için bir milyar 686 milyon 435 bin TL, bağlı kuruluşumuz Tapu ve Kadastro genel Müdürlüğü için 867 milyon 372 bin TL olmak üzere Merkezi Yönetim bütçesinden toplam 2 milyon 553 milyon 807 bin TL ödenek ön görülmüştür" ifadelerini kullandı.


Riskli yapıların tespiti ile ilgili çalışmaların tamamlandığını belirten Bakan Sarı, "2015 yılı sonu itibari ile toplam 311 bin 837 adet bağımsız bölüm içeren 92 bin 833 riskli yapı tespiti gerçekleştirilmiştir. 6306 sayılı kanun kapsamında riskli yapı tespit çalışmaları ile risk tespiti yapılan binaların yıkım ve yeniden yapım süreci hızla devam etmektedir. 6306 satılı kanunun üçüncü maddesinde riskli yapı tespitlerine karşı maliklerce veya kanuni temsilcilerince yapılacak itirazları inceleyip karara bağlamak üzere teknik heyetin oluşturulması hükme bağlanmıştır. Bu kapsamda bölgesel teknik heyetler teşkil edilmiş olup, ülke genelinde 13 bölgede 18 teknik heyet teşkil edilmiş ve ihtiyaç duyulması halinde yeni teknik heyetler oluşturulacaktır" dedi.


Çevre yönetiminin ve kirliliğin önlenmesinin önemine dikkat çeken Sarı, "Su kirliliğinin önlenmesi amacıyla 2002 yılında 145 atık su arıtma tesisi ile belediye nüfusunun yüzde 35’ine atık su arıtma hizmeti verilirken, Bakanlığımızca yapılan çalışmalar sayesinde 2015 yılında 653 atık su arıtma tesisi ile bu oran yüzde 79’a ulaşmıştır. 2017 yılı sonunda yüzde 85’e çıkarılması hedeflenmektedir. Bakanlığımız tarafından atık su arıtma tesisi yönetimlerini teşvik etmek amacıyla, mevzuata uygun olarak çalıştırılan işletmelere ait atık su arıtma enerji giderlerinin yüzde 50’si karşılanmaktadır. Bu kapsamda, 2011-2015 döneminde 150 milyon TL’nin üzerinde enerji giderleri geri ödemesi yapılmıştır" şeklinde konuştu.


Denizlerde kirliliğin önlenmesine ilişkin olarak Sarı, "Bu kapsamda, 2015 yok itibariyle Bakanlığımızca onaylanan atık alım tesisleri vasıtasıyla 261 limanda atık alım hizmeti verilmektedir. Ayrıca Mavi Kart sistemi ile turistik ve rekreasyonel amaçlı kullanılan teknelerde oluşan atıkların etkin bir şekilde toplanması ve denetlenmesi sağlanmaktadır. Temiz denizlerimizin bir göstergesi olarak mavi bayrak sayımızda önemli bir artış sağlanmıştır. Bugün itibariyle mavi bayrak alan plaj sayımız 436’ya ulaşmış olup, ülkemiz mavi bayrak sıralamasında dünyada ikinci sıraya yükselmiştir. Hedefimiz 2023 yılında dünya birincisi olmaktır" diye konuştu.


Bugün



Haber Ekonomi Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....



TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2016 bütçesiyle ilgili sunum yapan Bakan Sarı, "Kentsel dönüşüm kapsamında bugüne kadar 2 milyar TL'ye yalan kaynak kullanıldı" dedi. Çevre ve Şehircilik Bakam Fatma Güldemet Sarı, kentsel dönüşüm kapsamında bugüne kadar 2 milyar TL'ye yalan kaynak kullanıldığım belirterek, riskli alanlar için de "Kanun kapsamında 136, Bakanlar Kurulu karan ile 47 ilimizde toplam 178 adet riskli alan ilan edilmiştir" dedi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının 2016 bütçesiyle ilgili sunum yapan Bakan San, bakanlık çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi: 


178  RİSKLİ ALAN: 


Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında 3.5 yıllık uygulama dönemini geride bıraktık. Kanun kapsamında 136, Bakanlar Kurulu karan ile 47 ilimizde toplam 178 adet riskli alan ilan edildi. 2015 yıl sonu itibari üe toplam 311 bin 837 adet bağımsız bölüm içeren 92 bin 833 binada riskli yapı tespiti gerçekleştirildi. Kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında bugüne kadar 2 milyar TL'ye yakın kaynak kullanıldı. 


YÜZDE 90 FOTOĞRAFTANDI: 


Gerçek Ortofoto ve Coğrafi Veri Üretim İşi Projesi hızla devam ediyor. Proje kapsamında şehir ve ilçe merkezlerinin uçaktan görüntü alımları yüzde 90 oranında mekte olup, tüm ürünler kamu kurum ve kuruluşlan ve paylaşılmaya başlandı. Ortofoto projesi ile kentsel alanların yüksek çözünürlüklü görüntüleri ve ülkenin bina envanteri elde edilecek. Kaçak yapılaşmalar da takip edilecek. 



Ekonomi Gazetesi




Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, kentsel dönüşüme onay veren vatandaşların elektrik, su ve doğalgaz hizmetlerini almalarını sağladıklarını söyledi. 3 yılda kentsel dönüşüm kapsamında 2 milyar liraya yakın kaynak kullandıklarını belirten Bakan Sarı, "48 ilde 179 riskli alan L ilan ettik. Bu alanlar 1 milyon 200 binin üzerinde vatandaşı ilgilendiriyor. 2015 sonu itibarıyla 92 bin 833 binada riskli yapı tespiti gerçekleştirdik" dedi. 

En büyük dönüşüm Beyoğlu'ndaki Piyalepaşa İstanbul'un temel atma töreninde konuşan Bakan Sarı, projenin Türkiye'de özel sektör eliyle yapılan en büyük kentsel dönüşüm projelerinden biri olduğunun altını çizdi. 

Projede 25 blokta konut, rezidans, ofis, otel, alışveriş sokağının yanı sıra pek çok sosyal donatı alanının olduğunu da söyledi. Temel atma töreninde konuşan Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat ise şirket olarak Piyalepaşa bölgesinde hayata geçirdikleri bu proje ile dönüşümü hakkıyla yapmayı amaçladıklarını söyledi. 



Posta


Geri Dön