28 / 03 / 2024

Bakan Zeybekci'den Samsung'a Türkiye'de fabrika teklifi!

Bakan Zeybekci'den Samsung'a Türkiye'de fabrika teklifi!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Samsung'la evinde yatırım pazarlığı yaptı. Yeni STA'nın yatırımın cazibesini artırdığını anlatan Zeybekci "Samsung'un fabrika yapmasını iki taraf da istiyor. Onlar daha çok teşvik biz de know-how transferi diyoruz" mesajı ve



Türkiye'de geçtiğimiz hafta Ar-Ge laboratuvarı kuran Güney Koreli teknoloji devi Samsung Electronics'in Seul'deki merkezinde yatırım çağrısı yapıldı. 30 işadamıyla Seul'de bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, önceki gün iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması (STA) kapsamının hizmet ticareti ve yatırımlarla ilgili genişletilmesine ilişkin mutabakata imza atıldığını hatırlatarak, Samsung'dan direkt yatırım istediklerini belirtti. Dev şirketin merkezine ziyarette bulunan Bakan Zeybekci, burada Türkiye'de kuralacak bir fabrika için görüşmeler yaptıklarını, Samsung'un da yatırımı istediğini söyledi. Zeybekci, "Onlar bizden birtakım teşvikler istiyor. Biz de onlardan teknoloji transferi, eğitim talep ediyoruz. Pazarlık devam ediyor" dedi. Güney Koreli şirketlerin Türkiye'deki yatırımının bu anlaşmadan sonra daha da kolaylaşacağını vurgulayan Zeybekci, Seul'deki görüşmelerde mermer ve kağıt sektörlerinin yanı sıra bir büyük perakende grubunun da satın alma operasyonuyla ilgili niyetlerini belirttiklerinin altını çizdi. Geçen yıl 20 Güney Koreli şirkete teşvik belgesi verildiğini anlatan Bakan Zeybekci, bunlardan yaklaşık 800 milyon dolarlık yatırım geleceğini açıkladı. 


OTOMOTİVE GELDİLER

Zeybekci'nin belirttiği şirketlerden bazıları şunlar: 

 Otomotivde Happiness Bursa'da 17 milyonluk yatırımla 118 kişinin istihdam edileceği bir tesis kuruyor. 2017'de faaliyete geçmesi bekleniyor. 

 Assan da Bursa'da 4.5 milyon liralık yatırımla yeni tesis kuruyor. Yatırım 2017'de devreye girecek. 

 Ewon Otomotiv, Bursa'ya kuracağı fabrikayı 2017'de devreye alacak. 

 Gefest'in Kocaeli'nde yapacağı 18 milyon liralık yatırım 2016'da tamamlanacak. 


BABACAN AÇIKLAMASI

Faiz planının beklenti enflasyonuyla kıyaslanması gerektiğini vurgulayan Zeybekci, "Faiz geleceği işaret eder. Bu nedenle gerçekleşmiş enflasyonu faize gerekçe göstermek milletin aklıyla dalga geçmektir" dedi. Politika faizi için yüzde 6'lar seviyesinin makul olduğunu söyleyen Bakan Zeybekci, Merkez Bankası Kanunu'nda değişikliğin tartışılması gerektiğini ifade etti. Zeybekci, Ali Babacan'la ilgili de spekülesyonlar üretildiğini belirterek, şöyle konuştu: "Aç tavuk kendini buğday ambarında görür. Merkez Bankası Başkanı ve Başbakan Yardımcımızla ilgili spekülasyonları ben böyle görüyorum." 


Sabah


Geri Dön