19 / 04 / 2024

Bakanlıktan 5 milyar dolarlık okul satışı

Bakanlıktan 5 milyar dolarlık okul satışı

Milli Eğitim Bakanlığı, uzun zamandır tartışılan okul satışları için düğmeye bastı



İstanbul'da şehrin göbeğinde kalan ve değeri milyarlarca dolara ulaşan okullarla arazilerinin satışı için start verildi. Şehrin göbeğinde kaldıkları, trafik sıkışıklığına yol açtıkları ve öğrenci sayılarının az olduğu gerekçesiyle satışı önerilen okullar, Kızılcahamam Kampı'nda geçen hafta görüşüldü. Kapalı kapılar ardında, satılacak okulların listesine son şekil verildi. Maddi değerlerinin yanı sıra, ünlü mezunları ve tarihi yapıları ile eğitim tarihinde önemli yer tutan köklü okullar da satış listelerine girdi.

Hedeflenen 45 okul

İstanbul'da satılması hedeflenen 45 okuldan 22 lise ve ilköğretim okulu üzerinde satılması amaçlı çalışmalar hızlandırıldı. Kabataş Lisesi ve Pertevniyal Lisesi gibi köklü okulların da yer aldığı 15 okulla ilgili çalışmanın ise sürdüğü öğrenildi. Çamlıca Kız Lisesi ve Kandilli Kız Lisesi gibi toplam 60 bin metrekare alan üzerine kurulu iki köklü okul da satılacak okullar arasında yer alıyor.

İlk sırada 22 okul

Satış listesindeki 22 okulla ilgili çalışma, Bakan Nimet Çubukçu'ya sunulmak üzere tamamlandı. Çubukçu'nun değerlendirmesi ve Başbakanlığa bilgi vermesinin ardından İstanbul Valiliği, Bayındırlık İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürülüğü, Milli Emlak Daire Başkanlığı ve Umum Emlakçılar Odası'ndan bir ekspertiz ekibi kurulacak. Bazı okullarla ilgili bu saptamaların son 3 aydır sürdüğü öğrenildi.

İmar planları değiştirilecek

Milli Eğitim Bakanlığı, mülkiyeti İl Özel İdare ve Hazine adına kayıtlı okulları satabilmek için önce Milli Emlak Daire Başkanlığı'na devredecek. İmar planlarında değişiklik yapılmadan satışa çıkılması halinde, açık artırma yöntemiyle satışa çıkacak okullara talipli çıkmaması veya bedelinin çok altında satılması riski bulunuyor. İstanbul Umum Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, "Plan tadilatı yapılarak okul alanı dışına çıkarılmazlarsa, iş ve alışveriş merkezi yapılamaz. O zaman da o paraları etmezler" dedi.

Emlakçıların tespit ettiği rakam, eksperlerin 4 katı

Satışlarıyla ilgili daha önce yine aynı komisyon tarafından yapılan ve kamuoyuna açıklanmayan ekspertiz raporlarında ise muhammen bedellerin düşük gösterildiği de iddia ediliyor.

Bağımsız emlakçılar, okul satışı yapılacak olan lüks semtlerdeki eşdeğer yapılara göre fiyatlandırma yapmaya başladı. Koç Holding'in daha önce müzer yapmak için talip olup sonra geri çekildiği Teşvikiye'de 20 dönüm arazi içindeki Maçka Akif Tuncel Endüstri Meslek Lisesi için komisyon 123 milyon dolar değer biçmişti.

Ancak bölgedeki emlak uzmanları, "550 milyon dolardan aşağı satılırsa devlet zarar eder" diyor. Aynı durum Etiler'deki 3 lise için de yaşanıyor. En yüksek bedel Etiler Otelcilik Turizm Meslek Lisesi için 250 milyon dolar biçilirken, bölgedeki emlakçılar, "1 milyar doların altında satış, bedava gitmesi demektir" diyor.

Sultan Uçar/Gazete Habertürk

İlgili haber

Okulların satışından gelicek gelirle yeni okullar yapılacak


Geri Dön