26 / 04 / 2024

Bakırköy Mimarlar Odası: SSK Bakırköy Doğumevi satışı iptal edilmeli!

Bakırköy Mimarlar Odası: SSK Bakırköy Doğumevi satışı iptal edilmeli!

MİMARLAR Odası Bakırköy Şubesi, TOKİ Emlak Konut GYO tarafından 25 Şubat’ta kat karşılığı gelir paylaşımı yöntemiyle ihaleye çıkartılacak Bakırköy SSK Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları hastanesi ile ilgili basın toplantısı düzenledi.



Bakırköy Mimarlar Odası`nda düzenlenen toplantıda konuşan Mimarlar Odası Trakya Bölge Temscilliği Başkanı Mustafa Fazlıoğlu, 5 bin 250 metrekare olan hastane arazisinin İstanbul’daki en önemli ihtisas hastanelerinden biri olduğunu belirtti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan plan notlarında, söz konusu arazi için alışveriş merkezinden otoparka, yurttan, özel sağlık tesislerine kadar çok farklı fonksiyonlar tanımlandığını belirten Fazlıoğlu, “Bizler bu satışın iptal edilmesini ve Bakırköy SSK doğumevi ve çocuk hastanelerinin, aynı fonksiyonla yenilenmiş yapılarında hizmet vermesini bekliyoruz” diye konuştu. Bakırköy’de hizmet veren Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin de benzer bir süreç içerisinde olduğunu söyleyen Fazlıoğlu, “Devlet hastaneleri hızla yok edilirken, hemen her mahallede özel sağlık tesisleri kurulmaktadır” dedi.


BİZANS DÖNEMİNE AİT KALINTILAR VAR 

Hastanenin bulunduğu arazi ve çevresinde Bizans döneminden kalma kalıntıların olduğunu söyleyen Fazlıoğlu, 1960’lı yıllarda hastane binası inşa edilirken bu alandan çıkartılan ve İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen parçaların görsellerini basın mensupları ile paylaştı. Fazlıoğlu, Mimarlar Odası olarak toprak altında kalmış, henüz gün yüzüne çıkarılmamış birçok eserin çıkartılıp sergilenmesi için İstanbul 6 No’lu Koruma Kurulu’na başvurduklarını belirtti.


MUHTAR: KAMUYA AİT ‘EL KADAR’ ARAZİMİZ YOK 

Toplantıda konuşan Yenimahalle muhtarı Nihat Şahin, mahallenin okul, hastane ve park ihtiyacı olduğunun altını çizerek “Eğer bu araziyi sağlık alanı olarak kullanamazsak, bu bölgede kamuya ait ‘el kadar’ arazimiz yok” dedi.


HAZİNE’DEN TOKİ’YE DEVREDİLMİŞTİ 

2011 yılında  TOKİ  tarafından Halkalı’ da yapılan İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne taşınan hastane, mülkiyeti hazine adına kayıtlı iken 26 Mart 2013 tarihinde TOKİ’ye devredildi. Şu anda boş ve harabe halinde bulunan binada, güvenlik görevlileri dışında kimse bulunmuyor.  Bazı mahalle sakinleri ve esnaf araziye ne yapılacağını bilmediklerini, o nedenle ihale sonucunu beklediklerini ifade ediyor. 


Emlak Konut Bakırköy Yenimahalle arsa ihalesi 25 Şubat'ta!



Sözcü 



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Emlak Konut GYO'nun 25 Şubat Perşembe günü gelir paylaşımı yöntemi ile ihaleye çıkaracağı Bakırköy arsasına 'ayrıcalıklı imar planı' yapıldığı gerekçesiyle satışın iptal edilmesini talep etti. Arsada bulunan 64 yıllık SSK Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin Mayıs 2011'de Halkalı'ya taşındığı hatırlatılan Mimarlar Odası açıklamasında şöyle denildi: "5 bin 250 metrekare olan hastane arsası 2014 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan ayrıcalıklı imar planı ile ticari alana dönüştürüldü. Hastanenin bulunduğu arazi ve çevresinde Bizans döneminden kalma, imparatorluk kilisesi vardır. Mimarlar Odası olarak satışa konan yerde araştırma ve kurtarma kazısı yapılması için, İstanbul VI. No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve Tarih Vakfına talebimizi iletmiş bulunuyoruz" denildi. 


Vatan




Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Eski Bakırköy SSK Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bulunduğu 5 bin 250 metrekare arsa alanı ihaleye çıkarıldı. Mimarlar Odası, TOKİ Emlak Konut GYO tarafından 25 Şubat'ta kat karşılığı gelir paylaşımı yöntemiyle yapılacak ihalenin iptal edilmesi gerektiğini duyurdu. 


Mimarlar Odası İstanbul Büyükken t Şubesi Başkanı Mustafa Fazlıoğlu, 64 yıllık hastane binasının imar planı ile ticari alana dönüştürülmesine tepki gösterdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planına göre, alana hastane yerine farklı ticaret ve hizmet fonksiyonlarına ilişkin, kamunun yararına olmayan yapılar inşa edilebileceğine dikkat çekti. Hastanenin bulunduğu arazi ve çevresinde Bizans döneminden kalma, imparatorların taç giyme törenlerinin de yapıldığı imparatorluk kilisesinin bulunduğunu vurguladı. 


HASTANE YERİNE AVM VE OTEL YAPILABİLECEK 


Fazlıoğlu, satışın iptal edilmesini ve Bakırköy SSK doğumevi ve çocuk hastanelerinin, aynı fonksiyonla yenilenmiş yapılarında hizmet vermesini beklediklerini dile getirdi. Fazlıoğlu, şunları kaydetti: "Yeni imar planına göre araziye iş merkezleri, çok katlı mağazalar, katlı otoparklar, AVM, otel, gazino ve düğün salonu gibi kamu yararına olmayan ticaret ve hizmet fonksiyonlarına ilişkin yapılar inşa edilebilecek. Barınma, eğitim, çalışma, çevre, ibadet gibi fonksiyonlara cevap verecek alanlar ne denli önemli ise sağlık hizmetleri, sağlık alanları o denli önemlidir." 



Melike SÖNMEZ/Zaman 




Haber Radikal Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Bugün ihalesi yapılacak olan Bakırköy'deki eski doğum ve çocuk hastanesinin arsasının davalık olduğu ortaya çıktı. Bakırköy Belediyesi, plan değişikliğinin imar mevzuatına uygun olmadığını öne sürüyor. Mahkeme planı iptal ederse bugünkü ihaleyi kazananın başı çok ağrır.


Bakırköy eski Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bulunduğu 5 bin 250 metrekare arsa alanı bugün ihaleye çıkıyor. Ancak Bakırköy Belediyesi'nin arsaya ilişkin imar planlarının iptali yönünde idari mahkemede dava açtığı ortaya çıktı. Belediye daha önce sağlık alanı fonksiyonunda görünen planın ticaret fonksiyonuna çevrilmesinin imar mevzuatına aykırı olduğunu düşünüyor. Davanın ihaleye gireceklerden gizlendiği ancak daha sonra mahkemenin planı iptal etmesi durumunda Ataköy sahildeki yapılaşmalarda olduğu gibi mühürleme işlemleri yaşanabileceği savunuluyor.


PLAN DEĞİŞTİ TİCARET ALANI OLDU

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bakırköy Yenimahalle’de bulunan hastane için plan değişikliğine giderek bölgeyi ticari alan çevirdi. Ticaret fonksiyonu getirilen yeni planla 5 bin 250 metrekarelik parselde iş merkezleri, ofis, büro, çarşı, çok katlı mağazalar, katlı otoparklar, alışveriş merkezleri, otel gibi konaklama tesisleri, lokanta, gazino, düğün salonu gibi ticaret ve hizmet fonksiyonlarına ilişkin yapılar inşa edilebilecek. Birden farklı fonksiyon bir arada yer alabilecek. Bölge için hazırlanan Ticaret Amaçlı 1/5000 Ölçekli Nâzım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 20 Mart 2014 tarihinde onaylandı. 1,5 emsal ile 6 kat yükseklik getirilen arsaya 7 bin 792 metrekare inşaat alanı hakkı tanındı. Perşembe günü iki oturum halinde yapılacak ihalede birinci oturumda kapalı zarf usulü teklifler alınacak. İkinci oturumda ise pazarlık – açık artırma yapılacak.


RANT ARTTIRICI

Bakırköy Belediyesi 2014 yılındaki bu plan değişikliğine İstanbul 4.İdare Mahkemesi'nde yürütmeyi durdurma ve plan iptali yönünde dava açtı. İptal gerekçesi olarak daha önce sağlık tesisi alanı olan arazinin kamu yararından çıkarılarak rant artırıcı ticaret alanı fonksiyonu getirilmesinin imar mevzuatına ve kamu yararına uygun olmadığı vurgulandı. Ayrıca böyle bir değişiklik yapılabilmesi için ilçe sınırları içinde sağlık tesisi alanına eşdeğer bir planlama yapılması gerektiğinin altı çizilerek zorunlu haller dışımda bu değişikliğin planlama esaslarına ait yönetmeliğin 27.maddesine aykırı olduğu belirtildi. Mevcutta yetersiz olan ilçedeki sağlık tesisi alanını daha da azalttığından şehircilik ve planlama ilkelerine aykırı plan değişikliği uygulamasının iptal edilmesi talep edildi.


BİLİRKİŞİYE SORMADAN REDDETTİ

Mahkeme yürütmeyi durdurmaya sebep olacak şartların oluşmadığı gerekçesiyle 23.10.2015 günü davanın reddine karar verdi. Bakırköy Belediyesi bir üst mahkeme olan Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz etti. İtirazda idari işlemin uygulanmasında telafisi güç sonuçlar doğacağı vurgusu yapılarak şöyle denildi; "dava konusu taşınmaza ilişkin imar plan ddğişikliğinin planlama tekniklerine, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uygun olup olmadığı yönünde mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırıldıktan sonra karar verilmesi gerekirken bu yapılmadan isteminin reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır."


İHALEYİ ALANIN BAŞI DERTTE

Mahkemenin vereceği karar beklenmeden TOKİ iştiraki Emlak GYO'nun ihaleye çıkması yangından mal kaçırmak olarak değerlendiriliyor. Yargı plan iptali yönünde karar verirse ihaleye milyonlarca dolar verip alan şirketin başı ciddi ağrıyacak. Ataköy sahilde olduğu gibi inşaatlar sık sık durdurulacak ve ilçe belediyesi tarafından mühürlenecek. Buda projenin uzun süre tamamlanmasını zorlaştıracak. Bakırköy Belediyesi buradaki projeyi yakından takip edeceklerini, ilçedeki yoğunluğu artıracak ve kamu yararı olmayan her projenin karşısında olacaklarını ifade ediyor.


Radikal/ Ömer ERBİL


Geri Dön