26 / 04 / 2024

Bakırköy Şükrü Balcı POMEM arazisinin imar planı iptal edildi!

Bakırköy Şükrü Balcı POMEM arazisinin imar planı iptal edildi!

İstanbul Bakırköy’deki Şükrü Balcı Polis Eğitim Merkezi’nin 81 dönümlük arazisine AVM ve rezidans yapılmasının önünü açan imar planları iptal edildi.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan, İstanbul'un en değerli arazileri arasında yer alan Bakırköy’de bulunan Şükrü Balcı Polis Eğitim Merkezi’nin 81 dönümlük arazisine AVM ve rezidans yapılmasının önünü açan imar planları mahkeme tarafından iptal edildi. Sözcü gazetesinden Özlem Güvemli'nin haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da plansız kalan alan için mahkemenin iptal kararındaki gerekçeler doğrultusunda yeni plan hazırladı. Yeni planda yapılacak olan inşaatlara 4 kat sınırı getirildi. Alanın 1. Derece Deprem Bölgesi'nde yer aldığı da belirtildi.

1978'ten itibaren polis eğitim merkezi olarak kullanılan Atatürk Havalimanı'nın yanındaki eski Şükrü Balcı Polis Eğitim Merkezi'nin eğitim binaları, kapalı spor salonu, atış poligonu ve caminin bulunduğu alan için 2010'da Emniyet Genel Müdürlüğü ile  TOKİ  arasında protokol imzalandı. 81 dönüm alana sahip arazi TOKİ tarafından alındı ve mülkiyeti 12 Mart 2015'ta TOKİ'ye devredildi. 30 Mayıs 2017'de Emlak Konut GYO A.Ş. ile TOKİ arasında yapılan protokol ile arazi, Emlak Konut GYO tasarrufuna geçti. Planlama alanında bulunan yapılar 6306 sayılı Kanun kapsamında 8 Aralık 2017 tarihinde riskli yapı ilan edildi ve boşaltıldı.

Bakırköy Şükrü Balcı POMEM arazisinin imar planı iptal edildi!

ARAZİYE KONUT VE TİCARET FONKSİYONU VERİLDİ

Kullanım amacını sonlanmış ve boşaltılmış olan riskli yapıların yer aldığı arazi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 23 Ağustos 2017'de imar planı değişikliği hazırlandı. Değişiklik ile 81 dönümlük araziye “konut ve ticaret” fonksiyonu verildi. Araziye konut, rezidans, AVM, iş merkezi inşa edilmesinin de önü açıldı. Fakat imar planı değişikliklerine karşı açılan dava sonucunda İstanbul 4. İdare Mahkemesi 2 Mayıs 2019 tarihinde imar planı değişikliğini iptal etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da plansız kalan arazi için hazırladığı yeni plan değişikliğini 24 Eylül tarihinde itirazlar için askıya çıkardı.

KAT YÜKSEKLİĞİ GETİRİLDİ


Son plan değişikliğine ilişkin olarak hazırlanan raporda, taşınmazların riskli yapı ilan edilmesi, alanın plansız kalmaması, kamu yatırımlarının aksamaması, kamu yararının yeniden tesis edilmesi için mahkeme kararındaki gerekçeler yerine getirilerek kat yüksekliğine ilişkin belirsizlikleri gidermek ve daha güçlü ulaşım bağlantıları kurgulayabilmek amacıyla planlama çalışması yapıldığı kaydedildi.

ALAN 1. DERECE DEPREM BÖLGESİNDE

Raporda, alanın İstanbul Deprem Haritasında “1.Derece Deprem Bölgesi”nde kaldığı da bildirildi. Son planda fonksiyonlarda herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bakırköy'deki arazi yine “Konut+Ticaret”, “Özel Eğitim ”, “İbadet ” ve “Park ” olarak planlandı. Planda bir değişiklik kat yüksekliği konusunda yapıldı. Raporda kat yüksekliği konusundaki belirsizliklerin giderildiği, “havamania planında” belirlenen yükseklik değerlerine uygun olarak yapılaşmaya olanak tanıyacak yapılaşma kriterleri belirlendiği belirtildi. 81 bin metrekarelik arazinin 45 bin metrekaresine inşa edilecek olan “konut ve ticaret” birimlerinin kat yükseklik sınırı “zemin+3 kat” oldu. Bu alanda AVM, ofis, rezidans, iş merkezi gibi birimler bulunabilecek. Aynı yüksek kat sınırı özel okul alanına da getirildi, cami için de yükseklik sınırı deniz seviyesinden itibaren 68 metre şeklinde planlandı.


Geri Dön