24 / 04 / 2024

Balıkesir OSB yeni sanayi parselleri yaratmak için bakanlığa başvuracak!

Balıkesir OSB yeni sanayi parselleri yaratmak için bakanlığa başvuracak!

Balıkesir, Çin’den sonra Belçika ve Danimarka’nın da markajında. Halen 70 firmada 5 bin 500 kişinin istihdam edildiği Balıkesir OSB’de inşaat çalışmaları süren 25 firmanın da üretime katılması ile çalışan sayısının 7 bine çıkması bekleniyor.





İstanbul, İzmir, Bursa gibi metropollere yakınlığı ve ulaşım kolaylığı nedeniyle yoğun yatırımcı  ilgisiyle karşı karşıya olan Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi, yeni sanayi parselleri yaratmak için bu yıl bakanlığa başvurmaya hazırlanıyor. Halen 70 firmada 5 bin 500 kişinin istihdam edildiği Balıkesir OSB’de inşaat çalışmaları süren 25 firmanın da üretime katılması ile  çalışan sayısının 7 bine çıkması bekleniyor. Geçtiğimiz yıl, tekstil sektöründe hizmet verecek olan Çinli Texhong firmasına yer tahsisi yapan Balıkesir OSB’de bu yıl da Belçika ve Danimarka’dan 2 yabancı firma ile de yatırım görüşmeleri yapılıyor.


Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Gökmen Zeytun, 570 hektar arazide faaliyet gösteren OSB’de 149 parselden sadece 18’nin boş durumda olduğunu belirterek, “Balıkesir OSB’de 5 bin 500  kişi  çalışıyor. 70 faal firma var, inşaat halinde olan 25 tesis tamamlanıp üretime başladığında istihdam oranımız 7 bin kişiye çıkacak.  İnşaat  faaliyetleri devam eden tüm yatırımlar kendi ülkemizden, 1 -2 aya kadar inşaata başlayacak olan Çinli bir yatırımcımız var, Şu an görüşmelerimizin devam ettiği 2  büyük yabancı yatırımcımız daha bulunuyor. Bunların birisi Belçika’dan, diğeri Danimarka’dan


Görüşmeler sürdüğü için firma isimlerini şimdilik gizlilik sebebi ile açıklayamıyorum. Çin firmasının yapacağı toplam yatırım tutarı 180 milyon dolar tutarında. Görüşmekte olduğumuz yabancı firmalardan birinin yatırım tutarı ise 200 milyon euro dolaylarında olacak. Diğer firmanın ise herhangi bir beyanı yok” açıklamasını yaptı.


Balıkesir’in lojistik imkanlarının yatırımcı için çok ciddi avantajlar getirdiğini  kaydeden Zeytun, “Türkiyede lojistik konum bakımından avantajlı sayılacak illerin başında Balıkesir gelir. Bugün, sanayi şirketlerinin en önemli maliyet kalemleri arasında nakliye giderleri var. Kentteki genel demiryolu çalışmalarının yanı sıra Balıkesir OSB olarak Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonları  Projesi (BALO) içinde de yerimizi aldık.  BALO projesinin ana hedefi denize kıyısı olmayan Avrupa ve Dünya ülkelerine demiryolu taşımacılığı yapmak. BALO projesi kapsamında deneme seferi yapılmış ve Manisa’dan hareket eden tren 4 gün içinde Almanya’ya ulaşmıştır. BALO projesinde 45’lik konteynerler ile daha büyük hacimde ve daha fazla ağırlıkta taşıma imkanı mevcut. Karayolu ile bir TIR’da maksimum 25-30 ton yük taşınabiliyor iken, demiryolu ile aynı hacimde 55 tona kadar yük taşınabilir” diye konuştu.


Parsel fiyatlarının da yatırımcı için avantajılı olduğunu söyleyen Zeytun, “Balıkesir OSB’de  60 TL ila 70 TL olmak üzere 2  farklı metrekare parsel fiyatı uygulanıyor. Balıkesir OSB’deki arazi bedeli toplam yatırımın yaklaşık yüzde 10’una denk geliyor.  Öte yandan altyapı çalışmalarımız da tamamen sonuçlandırıldı. Su, arıtma, elektrik ve doğalgaz altyapısı tesislerin ihtiyacını karşılayacak durumda. Kendisine ait itfaiye birimi olan OSB’de fiberoptik altyapı sistemi de kullanılır durumda” dedi.


OSB 4 kat büyüme potansiyeline sahip


Alan büyüklüğü olarak Türkiye’deki 275 OSB arasında 23’üncü sırada yer alan Balıkesir OSB’nin artan yatırım taleplerini karşılamak için büyüme çalışmalarına hız verdiğini kaydeden Zeytun, “Alan büyütme için bu yıl bakanlığa müracat etmeyi planlıyoruz. Yönetim kurulumuzun isteği ve talimatı doğrultusunda büyüme planlarımız için fizibilite sürecimiz devam ediyor. 570 hektar alanda faaliyet gösteren Balıkesir OSB fiili olarak 4 katına kadar büyüme imkanına sahip. Kısa vadede fizibilite çalışmalarını tamamlayıp bakanlığa müracat etmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.


Teknik endüstri meslek lisesinden sonra sıra kreş projesinde


Sanayicinin  kalifiye eleman sorununa çözüm bulmak için harekete geçtiklerini belirten  Zeytun; “Balıkesir OSB bünyesindeki teknik endüstri meslek lisesinde halen 120 öğrenci eğitimini sürdürüyor. Eğitim faaliyetlerine 6 ay önce başlayan okulumuz, gelen talepler göz önüne alındığında Balıkesir’de faaliyet gösteren emsalleri arasında en çok tercih edilen okullar arasında. Balıkesir OSB’nin eğitimde 2’nci hamlesi ise bir sosyal sorumluluk projesidir. OSB içine 0-6 yaş grubu için kreş açacağız. OSB çalışanların çocuklarının kreş eğitimini de aynı alan içinde yapmalarını sağlamak istiyoruz.  Planladığımız kreş yakın bir zamanda yapılıp faaliyete geçirilecek” dedi.


OSB’lere kamu statüsü verilmeli


Geçtiğimiz günlerde Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintilerinin sanayi üretimini de olumsuz etkilediğini vurgulayan Zeytun, “Rüzgar ve güneş potansiyeli olan OSB’lerin kendi elektrik üretim tesislerini kurmaları uygun olacaktır. Bunun için OSB’lere pozitif ayrımcılık yapılmalıdır. OSB’lerin kamu kurumu kimliğinin olmaması özellikle kamulaştırma çalışmalarında büyük aksaklıklar ve yavaşlamalar yaşanmasına sebep oluyor. Bu tıkanıklığı aşmanın tek yolu OSB’lere kamu statüsü verilmesidir” şeklinde konuştu.



Dünya





Geri Dön