25 / 04 / 2024

Balıkesir'de kamu binalarında enerji tasarrufu başlıyor!

Balıkesir'de kamu binalarında enerji tasarrufu başlıyor!

Balıkesir'de enerji sarfiyatı incelenen 5 kamu binasının gerekli tedbirleri alması halinde yüzde 22 oranında tasarruf edebileceği kaydedildi. Balıkesir Vali Yardımcısı Nusret Şahin, "Valiliğimize ait 5 binada çalışma yapıldı." dedi...




Balıkesir'de enerji sarfiyatı incelenen 5 kamu binasının gerekli tedbirleri alması halinde yüzde 22 oranında tasarruf edebileceği kaydedildi.


Balıkesir İl Genel Meclisi Toplantı Salonu'nda Balıkesir Vali Yardımcısı Nusret Şahin'in başkanlığında enerji tasarruflarını konu alan toplantı yapıldı. Açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Nusret Şahin, "Valiliğimize ait 5 binada çalışma yapıldı. Valilik binası, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü binası, Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü binası, İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası ve Emniyet Müdürlüğü ek binasında enerji etüdü yapıldı. Gelecekteki enerji kullanımımıza yön vereceğine inandığımızdan dolayı bu toplantıyı düzenliyoruz" dedi.


Kamu binalarının enerji etütlerini yapan EVD Enerji Bursa Bölge Koordinatörü Nesip Arıkan sunum yaptı. Arıkan, "Yapılan etüt çalışmalarında ortaya çıkan sonuçları sizlerle paylaşacağım. Verimlilik konuları ve yatırımlar ile geri dönüşlerini de sizlerle paylaşacağım. 5 kamu binasında mevcut durumlar incelendi. Öncelikle gezdiğimiz 5 tesiste tasarruf potansiyellerini belirledik. Isıtma, soğutma, kazanlar, aydınlatma gibi potansiyel noktaları belirledik. Uygun ve uygulanabilir enerji projeleri önerildi. Karbondioksit salınımını göz önüne alarak çevresel etkileri de göz önüne aldık. Bazı kamu binalarında metrekare büyüklüğüne bağlı olarak kanuni yaptırımlar var. Çalıştığımız binalarda 10 bin metrekareyi geçen valilik binasında etüt mecburiyeti vardı. O da yerine getirilmiş oluyor. Tüm elektrik, su faturaları incelendi. Tarife değişikliği gibi konular incelendi. Tüm elektrik panolarında detaylı ölçümler yapıldı" dedi.


Bölge Müdürü Nesip Arıkan, kamu binalarının enerji giderleri ile ilgili ilginç sonuçlar paylaştı. Arıkan, "Çalışmalar sonunda tespitlerimiz oldu. Isıtma sistemlerinde kazan verimlilikleri, baca gazı ölçümleri ve termal çekimler yapıldı. Binanın birinde 3 kazan var, ayarlarının uygun olmadığı, verimsiz yanma olduğu ve gereksiz harcama olduğu tespit edildi. Gençlik ve Spor İl Binasında yıllık 3 bin 382 TL'lik 41 bin 242 kilovat saat fazla verimsiz kullanım olduğunu tespit ettik. Bununla ilgili sadece 900 TL'lik harcama yaptığınızda bunu engelleyebiliyorsunuz. Kazanlardaki vanalar, pompalarda yalıtımsız sistemler olabiliyor. Bir başka binada yalıtım eksikliğinden kaynaklanan 16 bin 947 kilovat saat yani yıllık bin 390 TL, bu verimsizliğin önlenmesi için bin 406 TL'lik yatırım gerekiyor. Yani bir sene içinde enerjide dönüşüm sağlayabiliyorsunuz. Bina izolasyonları, mantolamalar, bina dış kabukları gibi faktörlerle çalışmalar da oldu. Aydınlatma ile ilgili binalarda çalıştık. Aydınlatma konusunda Kurtdereli Spor Salonu'nda 57 adet verimsiz armatür var. Buradaki 57 armatür yerine 30 verimli armatür kullandığınızda ortam çok daha iyi aydınlanıyor. 9 bin TL'lik masraf ile yılda 12 bin 334 TL'lik tasarruf yapılabiliyor. 9 ayda da geri dönüşüm sağlanıyor. Ayrıca, maç aralarında mevcut armatürleri söndüremiyoruz. Verimsiz olduğu kadar devreye girmesi 15 dakika zaman alıyor. Verimli armatürler 2 dakika da çalışır hale geliyor" dedi.


Arıkan sözlerini şöyle sürdürdü:


"Çalışma yaptığımız 5 binamızda yıllık toplam 230 bin 789 TL elektrik gideri söz konusu. Doğalgaz giderlerini incelediğimizde bu binalarda 154 bin TL'lik doğalgaz gideri olduğunu görüyoruz. Elektrik ve doğalgazı birlikte incelediğimizde etüt çalışması öncesi 393 bin 399 TL'lik gider ortaya çıkıyor. Tasarruf projeleri sonrasında gerçekleşecek tüketimler ile beraber 306 bin 492 TL'lik gider, yani yüzde 22'lik bir tasarruf oluşuyor. Karbondioksit salınımı açısından 176 tonluk bir salınımın engelleneceği ortaya çıkıyor ve bu 14 bin 708 ağaç dikmek ile eşdeğer bir rakam".


Toplantının sonunda EVD Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Kaya, yakında kamu binaları için zorunlu hale gelecek olan enerji kimlik belgesini İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz'e sundu.



Akit Haber


Geri Dön