28 / 03 / 2024

Balkanlar'daki Osmanlı camileri yenileniyor!

Balkanlar'daki Osmanlı camileri yenileniyor!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı ( TİKA ), Balkanlar'daki Osmanlı camilerini yeniden ayağa kaldırmaya devam ediyor.



Arnavutluk'ta beş Osmanlı camisinin onarımını tamamlayan TİKA, Makedonya ve Bosna Hersek'teki Osmanlı mirası camilerin restorasyonunu ise sürdürüyor.


TİKA Tiran Koordinatörü Prof. Dr. Birol Çetin, Arnavutluk'ta restorasyonu tamamlanan beş camiden biri olan Elbasan'daki Nazire Camisi'ndeki onarım çalışmaların sona ermesi dolayısıyla AA'ya yaptığı açıklamada, bu caminin Arnavutluk'taki ortak tarihi miras içinde, ayakta kalmayı başarmış en eski camilerden biri olduğu söyledi.


Caminin, bir Osmanlı paşası tarafından Nazire ismindeki eşi için 1599 yılında yaptırıldığını tahmin ettiklerini ifade eden Çetin, caminin minaresinin yıkılmış halde olduğunu, kubbesinin de baştan yapıldığını, tüm onarım çalışmalarının bir yılda tamamlandığını vurguladı.


Çetin, 2010 yılında Arnavutluk Kültür Bakanlığı ile işbirliği protokolü imzaladıklarını hatırlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:


"Bu çerçevede, ortak tarihi mirasımızı ifade eden Arnavutluk'taki Osmanlı eserlerinin restorasyonu konusunda bir çalışma başlattık. Geçen yıl beş caminin restorasyonunu tamamladık. Bu sene de üç tane ile devam edeceğiz. Yine bu sene içeresinde, İşkodra'daki Kurşunlu Camisi üzerinde de projelendirme çalışmasını tamamlayacağız."


 


- Makedonya'da da çalışmalar sürüyor


 


Beş Osmanlı camisinin  onarımının tamamlandığı Makedonya'da da TİKA'nın Osmanlı mirasını ayağa kaldırmaya yönelik çalışmaları sürüyor.


Restorasyon çalışmaları, Makedonya'nın "tarih ve kültür cenneti" Manastır'daki İshak Çelebi Camisi'nde devam ediyor.


Çalışmaların tamamlanıp bu yıl içerisinde hizmete açılması planlanan camide incelemelerde bulunan Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako, Türkiye'nin Balkanlar'daki faaliyetlerinin sayısının her gün arttığını söyledi.


TİKA'nın özellikle Osmanlı'dan günümüze ulaşan mirasın yaşatılması için çalıştığını vurgulayan Çako, "Manastır'da, 16. yüzyılda inşa edilen İshak Çelebi Camisi'nin TİKA tarafından restore edilmesinden dolayı çok memnunuz. Bu vesileyle, kültürel mirasın yaşatılması konusunda Makedonya'ya verdiği destekten ötürü TİKA ve Türk hükümetine teşekkür ediyorum" dedi.


İshak Çelebi Camisi'nin restorasyonu yapan şirketin proje müdürü ve restorasyon uzmanı mimar Esra Yılmaz da camide daha önce de birtakım onarımların yapıldığını belirterek, caminin klasik dönem Osmanlı mimarisinin önemli örneklerinden bir tanesi olduğunu anlattı.


Cami, mektep, medrese, zaviye ve kütüphaneden oluşan külliyeden günümüze ulaşan tek eser olan İshak Çelebi Camisi, Dragor Nehri kenarında, Yeni Cami ile Saat Kulesinin karşısında bulunuyor.


1506-1507 tarihleri arasında Manastır Kadısı İshak Çelebi tarafından inşa ettirilen cami 1890, 1910, 1947, 1959 ve son olarak 2006 yıllarında restorasyon geçirmişti.


 


- Bosna Hersek


 


Osmanlı camilerinin onarımında Arnavutluk ve Makedonya'da çalışmalarını tüm hızıyla sürdüren TİKA, aynı zamanda Osmanlı'nın Bosna Sancakbeyi ve Saraybosna'nın kurucusu İsa Bey İshakoviç tarafından 15. yüzyılda yaptırılan Fatih Sultan Mehmed (Hünkar) Camisi'nin de onarımını yürütüyor.



AA


Geri Dön