19 / 03 / 2024

Balkon kapatma hangi şartlarda imara aykırı sayılır?

Balkon kapatma hangi şartlarda imara aykırı sayılır?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Balkonların kapatılması gibi ortak alanlara müdahale, imara aykırı da olsa genel kurul kararı alınırsa sorun çıkmaz diyorlar. Ben ‘imara aykırı’ diye belediyeye şikayet edersem, belediye “Genel kurul kararı var, ben bunu yıkamam” mı diyecek?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Bir meslektaşınız, balkonların kapatılması gibi ortak alanlara müdahalenin, genel kurul kararı alınırsa (4/5 üye kararı ile) uygun olabileceği gibi bir görüşü dile getirdi. Yani “İmara aykırı, projesine aykırı olsa da genel kurul kararı alınırsa sorun çıkmaz” diyor. Buradan şunu mu anlayacağız? Ben ‘imara aykırı’ diye belediyeye şikayet edersem, belediye “Genel kurul kararı var, ben bunu yıkamam” mı diyecek?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Balkon kapatma hangi şartlarda imara aykırı sayılır?

Bir meslektaşınız, balkonların kapatılması gibi ortak alanlara müdahalenin, genel kurul kararı alınırsa (4/5 üye kararı ile) uygun olabileceği gibi bir görüşü dile getirdi. Yani “İmara aykırı, projesine aykırı olsa da genel kurul kararı alınırsa sorun çıkmaz” diyor. Buradan şunu mu anlayacağız? Ben ‘imara aykırı’ diye belediyeye şikayet edersem, belediye “Genel kurul kararı var, ben bunu yıkamam” mı diyecek? ● C.E.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun sorusu bayağı bir açıklamayı gerektiriyor. Sadece 4/5 oyla karar alınırsa iş biter demekle olmaz. Şöyle: Bütün binalarda her kat malikinin ilk baktığı yer balkon. Her nedense her kat malikine dairesinin kapalı kullanım alanı yetmez, mutlaka balkonunu kapatmak ve dairesine katmak ister.

Bana göre bu bir ihtiyaç değil, genlerimize işlemiş bir genetik programdır. İşte bu durumda balkonunu kapatan bir kat malikine karşı diğer kat maliklerinin başvuracağı iki merci var. Biri belediye diğeri mahkeme. Belediyeye başvuruda belediyenin bakacağı husus balkonun gömme mi yoksa çıkma mı olduğu.

Çıkma balkon, mevcut tasdikli projede ve ruhsatta kapalı alan hesabı dışında kazanılmış bir alan olduğu için kapatıldığında ruhsatına ve hatta iskan iznine aykırılık teşkil edeceğinden belediyece yıkımına karar verilebilir. Ancak gömme balkon kapalı kullanım alanına dahil olduğu için belediye bu şikayet ile ilgilenmez.

★ ★ ★ ★ ★

Ancak meselenin bir de mahkeme yönü var. İşte burada dikkat edilirse ortak mahaller için uygulanacak sistem bunlara uygulanmamalı. Zira Kat Mülkiyeti Yasası’nın 19’uncu maddesinde şöyle diyor: “Bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptırılamaz.”

Dikkat edilirse yukarıda belirtilen husus projeye aykırılıktan söz etmiyor. Oysa balkon kapatma projeye aykırılıktır ve dava konusu yapıldığında binanın projesine uygun hale getirilmesine karar verilmelidir. Ayrıca binanın estetiğinin korunması da yasa hükmü olduğundan balkon kapatma ortak yerde inşaat yapma olarak kabul edilmemelidir.

Aksi halde anayapıda ihtilaflar sonsuza kadar sürer ve de binalar birer gecekonduya döner. İhtilaflar niye sürer? Çünkü balkon kapatıldığında yakıt bedeli ödemesi gibi giderler probleme neden olacağı gibi daha da önemlisi beşte dört oy ile bir karar alındığında beşte bir malikin mülkiyet hakkı yani anayasal hakkı ortadan kaldırılmış olur.


Geri Dön