19 / 03 / 2024

Başakşehir metrosu konut yatırımcısının yüzünü güldürüyor!

Başakşehir metrosu konut yatırımcısının yüzünü güldürüyor!

2000’li yıllarda konut geliştiricilerinin ilgisini çekmeye başlayan Başakşehir, inşaatı devam eden metro projesinin tamamlanmasıyla sıçrama yapmayı bekliyor. Bölgedeki gayrimenkul pazarında fiyatlar yüzde 30'luk artışlar görebilir...




İstanbul’un planlı gelişmiş bölgelerinden biri olan Başakşehir, aynı zamanda şehrin zemin açısından en sağlam ilçelerinden biri. Gecekondulaşmanın olmadığı, planlı bir gelişim süreci geçirmiş Başakşehir ilk olarak 1990’lı yıllarda KİPTAŞ’ın konut geliştirmesiyle keşfedildi. İlerleyen zamanlarda ilçe olarak kabul edilen bölgenin bugün geldiği noktada özel sektör yatırımları hız kesmeden devam ediyor. 


1993- 1994 yıllarında Kiptaş’ın proje yükseltmesini takiben konut üreticileri de birbiri ardına bölgeye girmeye başladı. Geniş arsa stoklarına sahip olduğu için üreticileri kendine çeken Başakşehir ilerleyen zamanlarda birçok projeye ev sahipliği yapmaya başladı. Planlı bir gelişim sürecinin izlendiği bölgeye olan yatırımlar hala devam ederken, bunun nedenleri ise çok çeşitli. 


Türkiye’nin en büyük stadyumu olan Atatürk Olimpiyat Stadı’nı ve yine Türkiye’nin en büyük yapay göletini içinde barındıran Başakşehir’de ulaşımın kolaylığı, yatırımcıyı çeken etkenlerin başında geliyor. TEM Otoyolu ilçenin güneyinden geçiyor ve Başakşehir’den havaalanı arasındaki mesafe de sadece 10 kilometre. Ayrıca bu yılın yaz aylarında faaliyete geçmesi beklenen Başakşehir metrosu ulaşımı daha da kolaylaştıracak. İnşaatı devam eden metro hattı Atatürk Olimpiyat Stadı’na kadar uzayacak. Bunun yanı sıra 3. köprü ve bağlantı yollarının tamamlanması da Başakşehir’i daha da değerlendirecek gelişmeler arasında. 


Başakşehir metrosu konut yatırımcısının yüzünü güldürüyor!


Başakşehir metrosu fiyatları yüzde 30 artırır

Başakşehir’in yükselen değeriyle bir cazibe merkezi olduğunu söyleyen RE/MAX Harmony’den gayrimenkul danışmanı Soner Durmaz, “Başakşehir’deki gelişmeler bölgenin değerini yükseltti. Bugün Başakşehir’de satılık dairelerin fiyatları 100 bin TL’den başlıyor, 650 bin TL’ye kadar çıkıyor. Tabi villa projelerinde fiyatlar değişik. Bölgedeki satılık villaların fiyatları 450 bin dolar ile 1 milyon 200 bin dolar arasında. Kiralık daire fiyatları ise 2 bin 500 TL’lere kadar çıkıyor” değerlendirmesinde bulundu. 


Fiyatlarda yıllara göre artış yaşandığını ve Başakşehir’e yatırım yapanın hep kazandığını da sözlerine ekleyen Soner Durmaz, “Metro inşaatının tamamlanmasıyla bu oranlar daha da artacak. Başakşehir metrosu hizmete girdikten sonra fiyatlarda yüzde 30’luk bir artış bekliyoruz” dedi. 


Başakşehir metrosu durakları 

Öte yandan 16 istasyondan oluşan Otogar - Başakşehir metrosunun bu yılın yaz aylarında hizmete girmesi bekleniyor. Ekim 2005’de Başakşehir metrosu 105 bin yolcu kapasitesine sahip. Başakşehir metrosu durakları ise şöyle…


* Esenler İstasyonu

*Menderes İstasyonu

*Üçyüzlü İstasyonu

*Bağcılar Meydan İstasyonu

*Kirazlı İstasyonu 

*Yeni Mahalle

*Mahmutbey İstasyonu

*İstoç İstasyonu

*İkitelli Sanayi İstasyonu

*Turgut Özal İstasyonu

*Siteler 

*Metrokent

*Başak Konutları 

*Ziya Gökalp Mahallesi İstasyonu

*Olimpiyat

*Araç Depo Sahası 


Başakşehir metrosu konut yatırımcısının yüzünü güldürüyor!


Sağlık Kampüsü’de bekleniyor 

Metronun faaliyete geçmesiyle büyük prim elde edecek Başakşehir’i avantajlı kılan unsurlar arasında beklenen Sağlık Kampüsü’de var. 2 milyar dolarlık bir yatırımla hayat bulacak Sağlık Kampüsü  TOKİ  ve iki yabancı yatırımcı işbirliğiyle yükseltilecek. Türkiye’deki ilk biyomedikal araştırma parkı olacak Sağlık Kampüsü, 2 milyon 200 bin metrekarelik bir alanda inşa edilecek. Projenin içinde 11 ihtisas hastanesi ve 1800 yatak kapasiteli kompleks olacak. 


Yatırımcısına bölgenin avantaj ve dezavantajları 

Başakşehir’i cazibe merkezi haline getiren ve getirmeye devam edecek tüm bu gelişmelerin yanı sıra bölgeyi değerlendiren nedenler arasında zemin etüdü bakımından en sağlam lokasyonlardan biri olması da geliyor. Ayrıca bölgede teknolojik alt yapı fiber optik ağlarla kurulu. Bu da İstanbul ilçeleri arasında ender rastlanan bir özellik. Konut sayısına paralel ticaret merkezlerinin de konumlandırıldığı Başakşehir’de sosyal alanlar da hızla çoğalıyor. Bölgede AVM projeleri sakinlere yaşam alanları fırsatı yaratıyor. 


Bu avantajlar yanında bölgenin eksik kalan yanlarından biri, gelir seviyesindeki eşitsizlik. Nitekim Başakşehir’de kültürel ve sosyal açıdan farklılıklar dikkat çekiyor. Bölgede yeşil alanlar ise istenilen çoklukta değil. 



Şebnem BER/Emlakkulisi.com 


Geri Dön