23 / 04 / 2024

Başbakanlık, Ulus'taki taş binayı saraya çevirecek!

 Başbakanlık, Ulus'taki taş binayı saraya çevirecek!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Ankara Ulus’taki tarihi taş binasını Başbakanlık alıyor. Tarihi bina özellikle yabancı ülke başkan kral ve sultanları gibi ağır konuklarına ev sahipliği yapacak



Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın  Ankara  Ulus’taki tarihi taş binasını Başbakanlık alıyor.


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yeni binasına taşınarak boşaltacağı Ulus’taki tarihi taş binayı, Başbakanlık alıyor. Tarihi bina, Başbakanlığın “ağır konukları” için misafir sarayı yapılacak. Tarihi binanın, özellikle yabancı ülke başkan, kral ve sultanları gibi, ağır konukların ağırlanacağı, misafir sarayı/konukevi olarak kullanılacağı öğrenildi. 


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Ulus’ta bulunan ve halen merkez bina olarak kullandığı tarihi taş binayı, yılın sonuna kadar boşaltacağı belirtildi. Bakanlık, Eskişehir yolunda inşa edilen yeni binasına taşınarak tüm birimlerini bu binada toplayacak.


75 yıl sonra yeniden


Başbakanlığın tarihi binayı önce tadil edeceği ve yabancı “ağır” konuklar için misafir sarayı/ konuk evi olacak şekilde yeniden teşrif edeceği belirtildi. Verilen bilgilere göre taş binanın bulunduğu bölgede, sonradan inşa edilen ve tarihi dokuya uymayan binaların yıkılacağı, “misafir sarayı” merkez kalacak şekilde sadece Vilayet binası, Sümerbank, İş Bankası binaları gibi tarihi taş yapıların kalacağı bir plan gündeme alındı. 


Cumhuriyetin kuruluşunun sembolü olan Ulus’ta, ilk TBMM binası, İş Bankası, Osmanlı Bankası, Atatürk heykeli ve şu anda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın kullandığı taş bina yeni Cumhuriyetin de sembolü olmuştu. Bu bina 1925 yılında inşa edilip ‘başvekalet’ olarak hizmete sokulmuştu. 


Bina 1937 yılında Kızılay’da bugünkü merkez bina inşa edilinceye kadar da Başbakanlık binası olarak kullanıldı. Bu taş bina böylece 75 yıl sonra yeniden Başbakanlığa geri dönmüş olacak. Ancak bu kez misafir sarayı olarak. 


Valiliğe bırakmadılar


1950’li yıllardan sonra Maliye Bakanlığı binası olarak kullanılan bina 2001 yılında Gümrük Müsteşarlığına tahsis edildi. Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından 2006 tarihinde “Gümrük Müsteşarlığına olan tahsisin kaldırılarak, binanın Gümrük Müsteşarlığınca boşaltılmasından sonra taşınılması kaydıyla Ankara Valiliği hükümet konağı olarak kullanılması” kararı verildi. Ancak Başbakanlık son kararla, binayı Ankara Valliliğine bırakmadı ve konukevi yapılmasına karar verdi. Bina, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Yenileme Alanı Kültür ve Tabiat Varlıklarına Koruma Bölge Kurulu’nun 2007 tarihli kararıyla kentsel sit alanı içerisinde yer aldığı tescillenmiş durumda.


Gülümhan Gülten / VATAN


Geri Dön