26 / 04 / 2024

Basmane Çukuru'na yine talip çıkmadı!

Basmane Çukuru'na yine talip çıkmadı!

TMSF 90 milyon dolar muhammen bedelle ikinci kez satışa çıkardığı Ege Dünya Ticaret Merkezi Projesi'nde iptal şoku yaşanıyor. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından bugün yapılması planlanan ihale, dosya alan çıkmayınca iptal edildi




Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) 90 milyon dolar muhammen bedelle ikinci kez satışa çıkardığı Ege Dünya Ticaret Merkezi Projesi'nde iptal şoku yaşanıyor. Bugün TMSF tarafından 14.30'da yapılacak ihalenin iptal edildiği belirtildi. İptal kararının ihale dosyası alan ve teminatını yatıran girişimci olmadığı için alındığı öğrenildi. 


Konsorsiyum girmeyecekti

İhaleye girmesi beklenen İzmirli işadamları Rıza Akça, Ahmet Küçükbay, Mustafa Kürkan ve Mesut Sancak'tan oluşan konsorsiyumdan da dün iptal kararından önce önemli bir açıklama geldi. Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, "DTM projesini yıllar önce başlatan Güçbirliği Holding Başkanı Kemal Zorlu, ihaleye gireceğini açıkladı. Biz de 'hak onundur' diye düşünüyoruz. Onun bu sözü üzerine ihaleye girmekten vazgeçtik. Aynı şehirde yaşayan insanlarız" dedi. Mustafa Kürkan da, "Buranın hukuksal sorunları devam ediyor. Hem plan iptalleri yönünden hem başka yönlerden açılan davalar var. Bu ortamda biz ihaleye gidip bu denli bir kaynağın bloke edilmesini ve uzun yıllar beklemeyi yatırımcı olarak düşünmüyoruz" diye konuştu. 

Kürkan, "Biz zaten bir anlamda projenin içindeyiz. Peşin ödemelerimiz var. 2007 yılında bu proje ile ilgili Güç Yapı şirketine bir ödeme yaptık. 6-7 milyon dolarlık kaynağımız bloke edildi. İhale olumlu şekilde yapılanırsa, Güçbirliği Holding şirketi Güç Yapı tarafından alınırsa son derece sevindirici olacak. İhalenin sonuçlanmaması halinde projeye ilgimiz devam edecek. Görüşmeleri sürdüreceğiz. Gerek TMSF gerek  İzmir  Büyükşehir Belediyesi olarak bütün tarafların birlikte yürüyeceği bir çözüme talibiz. Bu cenazenin kaldırılması için alternatif çözüm önerileri üzerinde TMSF ile görüşmelerimiz sürecek. İhalesiz çözüm yöntemiyle ve tarafların tamamının anlaşacağı bir yöntemle bu projeyi hayata geçirebileceğimize inanıyoruz" dedi.


"Çözeceğiz"

Kemal Zorlu, dün öğleden sonra yaptığı açıklamada ihaleye girip girmeme konusunu takip ettiklerini belirterek, "Ancak şu ana kadar ihale dosyası alan yok. Biri alırsa biz de ona göre davranacağız" dedi. Ancak, dün mesai saati bitimine kadar ihale dosyası alan ve bu çerçevede teminat miktarını yatıran girişimci olmadığı bildirildi. Kemal Zorlu da, yaptıkları görüşmelerde ihalenin iptal edildiğini öğrendiklerini söyledi. Sorunun çözümü için girişimlerini sürdürdüklerini dile getiren Zorlu, "TMSF bundan sonra ya yeni bir ihaleye çıkacak ya da sorunun çözümü konusunda yeni bir yöntem uygulanacak. Biz bu sorunu çözeceğiz. Kararlıyız" diye konuştu.



Yeni Asır




Geri Dön