29 / 03 / 2024

Basri Akyıldız: Bursa'da binaların çoğu kaçak!

Basri Akyıldız: Bursa'da binaların çoğu kaçak!

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Basri Akyıldız, Bursa'da bina stokunun büyük kısmının kaçak yapılardan oluştuğunu, kentsel dönüşümle birlikte hareketlenecek inşaat sektörünün 2015 yılında büyüyeceğini söyledi.




TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Basri Akyıldız, Bursa'da bina stokunun büyük kısmının çarpık ve kaçak yapılardan oluştuğunu, kentsel dönüşümle birlikte hareketlenecek inşaat sektörünün 2015 yılında büyüyeceğini söyledi. 

Akyıldız, yaptığı açıklamada, "2014 yılında birçok unsurdan dolayı inşaat ve konut sektöründe yavaşlama ve hızlanmalar oldu. 

Bilhassa 2014 yılının ilk yarısında imar yönetmeliğinde değişiklik oldu. Bu sebeple 2014 yılının ilk 6 ayında inşaat ve konut sektöründe hızlanma oldu. Yönetmelikte yapılan değişiklik sebebiyle de 2014 yılının ikinci 6 ayında ilk yarıya göre yavaşlama söz konusu oldu. Her ne kadar bunlar büyüme hızında etkili olsa da, 2015 yılında inşaat ve konut sektöründe büyümenin devam edeceği kanaatindeyiz" dedi. 2015 yılında inşaat ve konut sektörünün büyümesinde kentsel dönüşümün etkili olacağına işaret eden Akyıldız, 'Ancak biz kentsel dönüşüm projelerinin  TOKİ  eliyle değil özel sektör eliyle yapılmasını daha uygun buluyoruz. Böyle yapıldığı takdirde inşaat firmalarına ve sektör çalışanlarına daha katkı sağlayacağını düşünüyoruz. 


KONUT FAZLASI VAR 

Konut sektörünün hızlı büyümesiyle ilgili bazı tenkitler olduğunu hatırlatan Akyıldız, "Sektörde talep fazlası birçok konut üretildiği, birçok dairenin boş kaldığı yönünde eleştiriler var. Ancak bir bunu şöyle değerlendiriyoruz. 

Bursa ve Türkiye ölçeğinde bakıldığında konut fazlası var. Güvenli ve sağlıklı konut fazlası olmadığını, büyük bir bölümünün çarpık ve kaçak yapılaşmadan oluştuğunu düşünüyoruz. Bursa'da yeni üretilecek sağlıklı konutların talep göreceğini, deprem riskinin artmasıyla birlikte yeni yapılan sağlıklı konutlara talebin artacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla inşaat ve konut sektörünün 2015 yılında büyümeye devam edeceğini öngörüyoruz" diye konuştu. 



Bursa Kent


Geri Dön