26 / 04 / 2024

Batı Şeria’daki Yahudi yerleşime Ankara'dan kınama!

Batı Şeria’daki Yahudi yerleşime Ankara'dan kınama!

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, Batı Şeria’da bulunan Yahudi yerleşimlerinin İsrail’e ilhak edileceği açıklamasına Ankara'dan kınama mesajı geldi.



İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, 9 Nisan’daki seçimden galip çıkıp yeniden başbakanlık koltuğuna oturması halinde işgal altında bulunan Batı Şeria’daki yasadışı Yahudi yerleşim birimlerini “İsrail’e ilhak” etmeyi planladığını söylemesi Ankara’da tepkiye neden oldu. Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre; Dışişleri Bakanlığı ve AK Parti yönetiminden art arda yapılan açıklamalarda, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun yaptığı açık işgal çağrısına karşı uluslararası toplumun duyarlı olması gerektiği ifade edildi. 

 

KALIN’DAN BATI’YA ÇAĞRI

Batı Şeria’daki Yahudi yerleşime Ankara dan kınama!

 Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Twitter hesabında İngilizce yaptığı paylaşımda, “Netanyahu’nun işgali meşrulaştırmak ve iki devletli çözümü baltalamak için seçim politikasını nasıl kullandığının bir diğer örneği. Yeniden seçilirse bu ‘demokrasi’nin mi yoksa işgalin mi zaferi olacak? Batılı demokrasiler tepki gösterecek mi, yoksa sessiz kalmayı sürdürecek mi? Hepsine yazıklar olsun” dedi.

 

Batı Şeria’daki Yahudi yerleşime Ankara dan kınama!

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, “Batı Şeria uluslararası hukukun hilafına İsrail işgali altında bulunan Filistin toprağıdır. Netanyahu’nun seçimler öncesinde yine oy kaygısıyla yaptığı sorumsuzca açıklamalar bu gerçeği hiçbir şekilde değiştiremeyecektir” açıklamasında bulundu.

 

GOLAN’DAN CESARET ALDI

Batı Şeria’daki Yahudi yerleşime Ankara dan kınama!

AK Parti sözcüsü Ömer Çelik sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Netanyahu’nun bu beyanının açıkça BM Güvenlik Konseyi kararlarını ve uluslararası hukuku hiçe saydığını vurgulayıp hukuku çiğneme aşamasından tamamen yok etme aşamasına geçmeye çalıştığını kaydetti. Çelik açıklamasında şu açıklamalarda bulundu: “ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs ve Golan kararlarından cesaret ve yüz bulan İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu, Ortadoğu’da barış ve istikrarı pervasızca tehlikeye atmayı sürdürmekte ve provokasyonlar yapmaya devam etmektedir. Uluslararası toplumun, Netenyahu çılgınlığına bir dur deme vakti gelmiştir ve geçmektedir. Netenyahu’nun tutumu, ‘uluslararasıarası toplum’un tanımını oluşturan tüm değerlere karşı açık bir saldırıdır.”

 

Filistin’i tehdit etti

Batı Şeria’daki Yahudi yerleşime Ankara dan kınama!

İsrail'de yarın yapılacak erken seçimin kaderini belirleyecek sağ seçmene yönelik mesajlar veren Netanyahu, “Bağımsız Filistin devleti İsrail’in varlığı için tehdittir. Kudüs’ü bölmeyeceğim, Yahudi yerleşim birimlerini de boşaltmayacağım” diye konuştu. Netahyahu, "İşgal altındaki Doğu Kudüs ve Golan Tepeleri’nin İsrail’e ilhakına benzer şekilde neden Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerini ilhak etmediniz” sorusuna “Evet, bir sonraki aşamaya geçeceğiz ve oraları İsrail’e ilhak edeceğim” şeklinde cevap verdi.


 


Geri Dön