26 / 04 / 2024

Batman'da konut ihtiyacı karşılanamıyor!

Batman'da konut ihtiyacı karşılanamıyor!

Batman Postası köşe yazarı olan M.Kemal Çelik bugünkü yazısında Batman'daki inşaat sektörünü ve konut yatırımlarını değerlendirdi. İşte o yazı...



Batman gelişime açık bir kent, üretim alanında belki yetersizlik var ama bölgede meydana gelen olumsuzluklar bunlara büyük etken. İnşaat yatırımları konusunda durum biraz daha farklı olabilir. Olaylar inşaat yatırımlarını etkiliyor etkilemesine de üretim firmaları kadar çabuk etkilenmiyor. Dolayısı ile prim yapan inşaat yatırımı vatandaş için tek yatırım aracı olarak görünüyor. Üstelik Batman'a göç de bir hayli fazla ayrıca nüfusta her geçen gün artıyor dolayısı ile konut ihtiyacı da karşılanamıyor.


Konut ihtiyacına yanıt vermek için tabi ki uygun arsa gerekli. Bu konuda Batman büyük sıkıntılar çekiyor. Havamania ile inşaat sektörü durma noktasında, şimdi ise bir başka mesele gündeme geldi.


Yıllardır Batman'da Kadastro ve Özel İdare tarafından sürdürülen toplulaştırma çalışmaları çok ilginç nedenden ötürü son buldu! Evet yanlış duymadınız toplulaştırma işi tamamlanmadan ve sona ulaştırılmadan bitti! Toplulaştırma çalışmasını üstlenen ortak konsorsiyum bölgede ki çatışmaları gerekçe göstererek, pılını pırtını toplayıp Batman'ı terk etti! Tapu Kadastro İl Müdürlüğü de ihaleyi alan firma ile sözleşmesini fesh etmek için çalışma başlatıldı. Bu anlaşma fesh edilecek ve yeniden ihale aşaması başlayacak. Ayrıca karşılıklı Mahkemeler de açılacak. Bu iş en az bir iki yıl daha gecikmiş olacak.


Bildiğiniz gibi toplulaştırma yapılmayan yerlerde inşaat yapılamıyor. Ayrıca hisseli arazilerde de aynı sorun var. Bunun için toplulaştırma işlemleri acilen bitmeli ki inşaat sektörü canlansın. Maalesef bir müteahhidin işgüzarlığı yüzünden Batman bir anda kaybedebiliyor. Neymiş efendim "Bölgede güvenlik sorunu varmış" müteahhitler için güvenlik meselesi biçilmiş kaftan, en ufak bir sıkıntıda ?güvenlik" deyip kaçıyorlar! Olacak iş değil.


Batman merkez ve köylerinde ki toplulaştırma yüzde 60 oranında tamamlanmış Beşiri ve Köylerini kapsayan toplulaştırma işlemleri ise yüzde 30 oranında tamamlanmış. Anlayacağınız bu iş büyük ölçüde tamamlanmadan müteahhit firma bölgeyi terk etmiş.


Peki, şimdi ne olacak? Kadastro Müdürlüğü milyonlarca lira ödeme yaptığı müteahhit hakkında dava açacak, sözleşmesini iptal edecek ve yeni bir ihale ile toplulaşma yeniden başlayacak ama bunun için en az iki yıl kaybımız olacak. Bu da ister istemez inşaat sektörüne olumsuz yansıyacak. Halbuki bu gerekçeler olmaz ise Batman'da ki inşaat sektörü gelişecek, fahiş rakamlarla alıcı bulan evlerin fiyatları da normal sınırlar altına inecek ve herkes ev sahibi olabilecek.


Havamania, toplulaştırma, arsa yetersizliği, yeni alanların imara açılmaması inşaat sektörüne büyük darbeler vurmuş durumda. Bu tür meselelerin çözümlenmesi Batman'a yapılabilecek en önemli hizmetlerden biri olacaktır. Çünkü inşaat sektörü geliştikçe istihdam da artacak, gelişmişlik ve refahta artmış olacak.


Diğer illerde yapılan inşaat yatırımları görüp gıpta ediyoruz ve "Batman'da neden olmasın?" Diye hayıflanıyoruz. İnşallah Batman'ın bu alanda ki sıkıntıları çözülür de en azından Batman'ın gelişimi engellenmemiş olur. 



M.Kemal ÇELİK/Batman Postası


Geri Dön