24 / 04 / 2024

Batmanlılar yüksek konut fiyatlarından şikayetçi!

Batmanlılar yüksek konut fiyatlarından şikayetçi!

Batman Gazetesi köşe yazarı Nizamettin İzgi bugünki köşe yazısında okuyucusunun emlak fiyatları hakkında şikayet yazısını değerlendirdi. Arsa ve ev fiyatlarının artmasına cevap olarak Nizamettin İzgi'nin köşe yazısı;



Okuyucularımızdan Ercan bey adlı kişinin bana attığı e-mail konumuzla ilgili. Arsa fiyatlarının birileri tarafından bilinçli şekilde arttırıldığını ifade eden vatandaşımız bakın neler söylüyor  Yüksek emlak fiyatlarından şikâyet var.


Kimileri "arsa mafyası" diyor ama. ben bu söylemi doğru bulmuyorum. Batmanda binlerce kişinin arsa ticaretiyle büyük paralar kazandıkları doğrudur. Ufku geniş olanlar ve geleceği okuyabilenler bütün servetlerini arsa veya dairelere yatırarak paralarını değerlendirmekte ve de bir süre sonra da bu paralara takla attırmaktadırlar. Bunların dışında bir kesim de, aldıkları yüklü miktardaki arazileri işleme tabi tuttuktan sonra bir apartman dikiyor, ardından da müteahhitler buraya hücum edip kalan arsaları yine büyük paralar karşılığında satın alıyorlar. En son kesim ise. okuyucumuz Ercan beyin tarif ettiği gibi "arsa mafya"cılığı yapanlar. Bunlar da zamanında Hazineye ait olan alanları kullanmaya başlamışlar, günümüzde değerlendiği için de arsa veya tarlalarının üstüne oturup kimseye vermemek için adeta savaş açan ve bir metrekarelik yer için kendilerinin ve de tüm ailelerinin hayatlarını ortaya koyanlar... 

Böyle olunca arsa fiyatları yükseldikçe yükseliyor ve akıllı evler" adı altında inşa edilen lüks konutlara talep artınca da arsa fiyatları yeniden katlanmaya başlıyor. 

Batmanın en işlek merkezi sayılan Gültepe. Kültür. Gap. Belde. Pınarbaşı ve Bahçelievler mahallelerinde doğru dürüst arsa kalmadığı için fiyatlar yükseldi. Arsa tüccarları ya da spekülatörleri şimdilerde yeni yerler arıyorlar. Batıraman bölgesi ile Memur-Sen TOKİ, Silvan yolu ve şehrin Kuzey Doğusunda kalan yerlerin imara açılması için uğraş veren arsa sahipleri Belediyeyi şehri geri bırakmakla suçluyor ve arsa fiyatlarının daha da artmaması için yeni yerlere imar izni verilmesini istiyorlar. 

Bir kesim de, arsa ve daire fiyatlarının bilinçli şekilde şişirildiğini belirtip bundan yüklü para kazananların olduğunu iddia ediyorlar. Aslında şu bir gerçek ki; neresinden bakarsanız bakın Batmanda arsa ve konutlar her zaman için sahiplerini zengin etmiştir. Bunu gören yeni nesil de haklı olarak riskli yatırımlar yerine arsa işini tercih etmekte ve bunu ticarete çevirmektedirler. 

Okuyucularımızdan Ercan bey adlı kişinin bana attığı e-mail konumuzla ilgili. 

Arsa fiyatlarının birileri tarafından bilinçli şekilde arttırıldığını ifade eden vatandaşımız bakın neler söylüyor: "Selamlar, ben Ercan. Sayın Izgi, Batmandaki emlak fiyatlarının şişirilmesinden çok rahatsız olan bir vatandaşım. Vatandaş olarak sizden bir isteğim olacak. Gazetenizde konut fiyatlarının şişirilmesi ile ilgili düşüncelerinizi, yorumlarınızı yayınlamanızı arzu ediyorum. 

Batmanda konut fiyatlarının bu denli balon olmasına anlam veremiyorum. 

Son 2 yıl içerisinde fiyatlar yüzde 400 oranında nasıl artabiliyor? Zemini bataklık olan, ki Batman Üniversitesi öğretim görevlilerinin yapmış olduğu çalışma var, adamlar bas bas bağırıyor zemin bataklık, yüksek kat çıkılmaması lazım, 4 şiddetinde bir depremle bile tüm binaların zarar göreceğini söylemelerine rağmen hala 10 üzeri kat çıkılmasına izin verilmesini anlamış değilim. Batman ili başkent mi oldu da haberimiz yok. Sanayileşmemiş -terör olaylarının yüksek olduğuişsizlikte Türkiye sıralamasında önlerde bulunan, ulaşım, altyapı sorunu had safhada olan en önemlisi de hiç bir doğal görselliğin olmadığı çöl ve çöp manzaralı bir kentte nasıl oluyor da bu kadar fahiş oranda fiyatlar yüksek olabiliyor anlamış değilim. Hiç bir metropol iline yakın değil, ticaret yolu üzerinde de bir kent değil, aksine olumsuzlukları çok olan bir kentimiz ama fiyatlar Istanbul-Ankara'yı geçmiş durumda, işsizliğin doruklarda olduğu bir kentte fiyatların bu denli şişirilmesi vatandaşı hakikaten çok zor duruma sokuyor, lütfen yardımcı olun vatandaşa, sorunlarına tercüman olun. Arsa tefecileri ve müteahhitlik ile alakası olmayan (küçümsediğimden değil ama gerçeği söylemek durumundayım) köylülerin berberlerin vs. serbest ekonomi piyasası zırvasına kulak asmayın. Zulme sessiz kalmayın, bu ciddi bir toplumsal sorundur, barınma ihtiyacı en önemli ihtiyaçların başında gelir. Lütfen yazdıklarımı gazetenizde paylaşın da yetkililer bu konuya ciddi olarak el atıp biz vatandaşları rahatsınlar. Aksi halde ben ve benim gibi vatandaşların daire sahibi olması hayatımız boyunca mümkün olmaz..." Vatandaş Ercan'ın sitemleri böyleydi. 


Batman Gazetesi


Geri Dön