25 / 04 / 2024

Bayrampaşa Sanayi Bölgesi ticaret alanına dönüştürülüyor!

Bayrampaşa Sanayi Bölgesi ticaret alanına dönüştürülüyor!

Bayrampaşa Bereç’teki sanayi alanını hizmet ve ticaret alanına dönüştüren kentsel dönüşüm projesini başlatan Başkan Kadir Topbaş, “İstanbul’da yaptığımız birçok iş Paris gibi dünyanın büyük şehirlerine örnek oluyor” dedi...



Bayrampaşa Bereç’teki sanayi alanını hizmet ve ticaret alanına dönüştüren “Bayrampaşa Sanayi Alanı Kentsel Dönüşüm Projesi”nde yıkım çalışması İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da katıldığı bir törenle başlatıldı.


Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş, ULAŞIM AŞ Genel Müdürü Ömer Yıldız’ın da katıldığı törende konuşan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul’a bugüne kadar 52 milyar TL yatırım yaparak geçmişin izlerini silmeye çalıştıklarını belirterek, İstanbul’u gerçek anlamda bir şehir yapmak için 2004 yılında göreve geldikten hemen sonra İMP’yi kurduklarını ve şehri planlı hale getirmeye başladıklarını söyledi.


Paris, Londra, Berlin ve Barselona gibi dünyanın bir çok şehrinde kentsel dönüşüm çalışmalarının yapıldığına dikkat çeken Kadir Topbaş, İstanbul’u daha modern bir kent yapabilmek için bu çalışmaları yerinde görme imkanı bulduklarını kaydetti. Başkan Topbaş, şöyle konuştu;


Paris İstanbul'u örnek alıyor


“İstanbul’u gerçek anlamda şehir yapmak adına yeniden düzenleme yapmak zorundayız. Geçmişte yapılan hataları telafi etmek adına İMP’de İstanbul’un 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planları’nı yaptık. Geçen belediyemizin İmar Komisyonu Başkanı ve meclis üyeleri Paris Belediyesi’nin yaptığı çalışmaları yerinde görmek üzere oraya gitti. Bizim 2004 yılında kurduğumuz planlama merkezinin (İMP) benzerini daha yeni kuruyorlarmış. ‘Paris’e İstanbul’daki gibi metrobüs hattı da kuracağız’ diyorlar. Bize yanlış diyenler, gitsinler Paris Belediyesi’nden brifing alsınlar. İstanbul’da yaptığımız birçok yatırım bu şekilde dünyaya örnek oluyor.”


Zeytinurnu’nda 23 Şubat’ta Başbakan Erdoğan’ın katılımıyla büyük çapta dönüşüm ve konut teslimi projesi yapacaklarını anlatan Başkan Kadir Topbaş, “Sümer Mahallesinde 5 yıl önce başlattığımız kentsel dönüşüm çalışmasını yeni bitirdik. Vatandaşların 100 bin TL’Lik evleri 500-600 bin TL oldu. Geçmişte itiraz edenler şimdi de vatandaşa “Çok lüks oluyor. Siz burada dayanamazsınız’ diyorlar. Bir yerlerden bu dönüşüm çalışmalarına çomak sokmaya çalışanlara biliyoruz ki milletimiz itibar etmeyecek. Çünkü biz Sayın Başbakanımızın dediği gibi ‘Ne aldatan, ne aldanan olacağız. Sözümüz yerde kalmaz. Sözümüz bu millete hizmet etmek. Gece gündüz demeden bunun için çalışmaktayız” diye konuştu.


Halka rağmen değil halkla birlikte dönüşüm...


İstanbul’da sanayi alanları başta olmak üzere kent merkezinde yeni düzenlemeler kaçınılmaz olduğunu dile getiren Kadir Topbaş, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın da kendileri gibi “kentsel dönüşümü halka rağmen değil, halka beraber yapacağız” dediğini hatırlattı. Zeytinburnu’nun dışında Kağıthane, Beyoğlu, Fatih, Esenler, Maltepe, Sarıyer gibi birçok ilçede de kentsel dönüşüm çalışmalarını başlattıklarını hatırlatan Başkan Topbaş, Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner’e dönerek, “Vatandaşlarımıza projelerinizi mutlaka anlatın. Halkın da en yüksek düzeyde katılımını sağlayalım. Yakında Bayrampaşa Cezaevi alanını da dönüştüreceğiz” dedi.



Bir bölgede dönüşüm yapılırken halkın mağdur olmamasını, inşaatlarda ve tamamlandığında iş merkezlerinde bölge halkının çalıştırılmasını özellikle tavsiye ettiğini ifade eden Topbaş, “Buna uygun sertifika eğitimi veren birimler oluşturulmalı ve iş için özellikle bölgede oturan insanların müracaatları alınmalıdır. Yani sadece fiziksel dönüşüm alanı değil, topyekün bir sosyal dönüşüm alın oluşturulmalıdır. Ortaya çıkan işlerin rant alanı olmak yerine sosyal dokuya katkı sunması gerekir. Çünkü artık İstanbul ve Türkiye dünyaya model olma sürecine girdi” şeklinde konuştu.


Kamu özel sektör işbirliğiyle sanayi dönüşümü...


Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner de Başkan Topbaş’a ilçesine yaptığı Hidayet Türkoğlu Spor Kompleksi, Arda Turan Spor Tesisleri  ile Bayrampaşa Cezaevi’ne yapılacak 300 milyon TL değerindeki dönüşüm çalışmaları için teşekkür etti.


Törende konuşmaların ardından Kadir Topbaş iş makinesini kullanarak “Bayrampaşa Sanayi Alanı Kentsel Dönüşüm Projesi” kapsamında ilk yıkımı yaptı. Toplam 33 bin metrekarelik hizmet, ticaret ve konut alanından oluşacak olan “Bayrampaşa Sanayi Alanı Kentsel Dönüşüm Projesi” kamu özel sektör işbirlğiyle gerçekleşiyor.


Proje kapsamında 11 bin metrekarelik otopark, 11 bin metrekare kapalı pazar yeri, deprem afet koordinasyon merkezi, modern kurban kesim yeri ve 4 bin metrekarelik spor merkezleri ile yeşil alan yapılacak.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön