24 / 04 / 2024

BDDK Aralık 2022 verilerini açıkladı! Borç miktarı dudak uçuklattı

BDDK Aralık 2022 verilerini açıkladı! Borç miktarı dudak uçuklattı

Türkiye'nin uzun müddettir içinde olduğu ekonomik sorunlar Türkiye'de farklı ekonomik modellerin uygulamasının önünü açtı. Fakat tatmin edici neticelerle sonlanmayınca vatandaşta şirketlerde büyük borçlar içerisine girdi.



Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) dün açıkladığı Aralık 2022 bilgilerine göre bankalara olan toplam borç (bireysel ve ticari) 2021'deki 1 trilyon 788 milyar TL oranlarından 2022'de 2 trilyon 751 milyar TL'ye çıktı. Yani borçlar bir senede 963,1 milyar TL yaklaşık 1 trilyon TL yükseldi.

ENFLASYON UÇTU GELİRLER ERİDİ

Deutsche Welle DW Türkçe'den Pelin Ünker'in haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faiz seviyelerini yüzde 19'dan yüzde 9'a indirme kararlılığı, TL'nin 2022'de dolara oranla yüzde 30 gerilemesine yol açarken, enflasyon Ekim 2022'de yüzde 85,51 ile 24 senenin en tepesine çıkmıştı.

BDDK Aralık 2022 verilerini açıkladı! Borç miktarı dudak uçuklattı

TÜİK'in açıkladığı resmi verilere göre Aralık 2022'den itibaren enflasyon yüzde 64,27, gıda enflasyonu yüzde 77,87 seviyesinde bulunuyor. Reel gelirlerde yaşanan ciddi boyuttaki erime ise hanehalkı borcuna etki ediyor.

'VATANDAŞ YAŞAMAK İÇİN BORÇLANIYOR'

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Avukat Mehmet Bülent Deniz, yüksek enflasyon ve özellikle gıda, iletişim, ulaşım, enerji gibi mecburi masraflarda  yaşanan anormal ücret yükselişlerinin, tüketiciyi yaşamak ve ayakta kalabilmek için borçlanma vasıtalarını kullanmak zorunda bıraktığını ifade ediyor.
 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön