19 / 04 / 2024

BDDK Aralık 2022 verilerini açıkladı! Borç miktarı dudak uçuklattı

BDDK Aralık 2022 verilerini açıkladı! Borç miktarı dudak uçuklattı

Türkiye'nin uzun müddettir içinde olduğu ekonomik sorunlar Türkiye'de farklı ekonomik modellerin uygulamasının önünü açtı. Fakat tatmin edici neticelerle sonlanmayınca vatandaşta şirketlerde büyük borçlar içerisine girdi.



'KREDİ KARTINA YÜKLEMEDE İKİ KAT ARTIŞ'

Önceki sene vatandaşın bankalara borcu 986,7 milyar TL'idi. Tüketici kredileri 776,7 milyar TL olurken, bunun 464,7 milyar TL'sini ihtiyaç kredileri kapsıyordu.  Kredi kartları borçları ise 209,9 milyar TL oranında. Buna göre kredi kartı borçları son bir senede iki katından daha yükseğe çıktı.

BDDK Aralık 2022 verilerini açıkladı! Borç miktarı dudak uçuklattı


'BORÇLU ŞİRKETLER TEHLİKE ALTINDA'

Şirketler açısından da durum farklılaşmadı. Taksitli ticari krediler ve kurumsal kredi kartları borçları toplamda 1 trilyon 214 milyar TL'yi buldu. Bu, 2021'deki  801 milyar 161 milyon TL oranından yaklaşık 413 milyar TL'lik bir artış manasına geliyor.

İhtiyaç kredilerindeki yükselişin genel tüketici kredilerindeki payının daha fazla olduğunu, bunun da vatandaşın zorlandığını gösterdiğini vurgulayan iktisatçı Prof. Dr. Mehmet Şişman asıl tehlikenin ise şirket borçlanmaları yanında olduğu mantığında.

Prof. Şişman, ticari kredilerdeki yükselişin enflasyonun üstünde olduğuna işaret ederek, "Merkez Bankası'nın bilgileri de bunu gösteriyor. Bu sene şirket gelir ve karları seçim evveli veya akabinde düşerse bu alanda sorun çıkar" diyor.

Bu fırsatı kaçırmayın! Tarım Kredi Kooperatif Marketleri Şubat ayını indirimle karşıladı! Bu indirimler yüz güldürdü

Düşük kâra rağmen vazgeçmedi! Çip yatırımını sürdürecek

ABD- Çin ticaret savaşlarında gerginlik büyüyor! Huawei'ye ihracat lisansı iptali

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön