25 / 04 / 2024

BDDK tasarruf finansman sektörüne güveni sağladı!

BDDK tasarruf finansman sektörüne güveni sağladı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), tarafından tasarruf finansmanına yönelik yaptığı düzenlemeler vatandaşın konut ediniminde mağduriyet yaşamasını büyük oranda engelledi.



Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) son 4 ay içerisinde konut ve taşıt edinimiyle ilgili vatandaşın mağduriyetini önlemek için önemli çalışmalar hayata geçirdi. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; çalışmalar dahilinde 7 Mart 2021'de Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.

Buna göre finansman şirketleri havuzlarında yer alan parayı amaçları dışında kullanamayacak, şirketler haciz uygulanmayacak ve faizsiz esaslara göre faaliyette bulunacak. Buna ek olarak  tasarruf finansman firmaları faaliyette bulunmak için asgari olarak 100 milyon TL sermaye bedeline sahip olacak.

Diğer yandan müşteri sözleşme imzaladığı günü takiben 14 gün içerisinde neden olmadan sözleşmeyi feshedebilir buna ek olarak fesih sonrasında müşteriye katılım bedeli dahil olmak üzere tüm ücretler geri ödenecek. 

BDDK tasarruf finansman sektörüne güveni sağladı!

Gerekli izinleri almadan faaliyette bulunan kişiler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla ile karşılaşacak.

Diğer yandan kendisine devredilmiş para, para olarak kullanılan evrak, senet veya diğer malları, kendisinin ya da başkasının zimmetine geçiren tasarruf finansman şirketi yönetim kurulu başkan, üyeleri ve diğer mensuplarının 6 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılması, tasarruf finansman şirketinin uğradığı zararı karşılaması açısından güven kazanmasında büyük öneme sahip oldu. 

Tasarruf finansman sektöründe hangi adımlar atıldı?

Kanun ile vatandaşların mağdur edilmesi büyük oranda engellendi. 12 Mart 2021'de tasarruf finansman faaliyeti gerçekleştiren tüm kişi ve kuruluşların 7 Nisan'a kadar gerekli bilgi ve belgelerle, kanun hükümlerine intibak etmek veya tasfiye olmak üzere BDDK’ya başvuruda bulunması konusunda çağrı yapıldı. Yaklaşık olarak 2 hafta sonra kanun kapsamında tasarruf finansman şirketlerinin kuruluş ve faaliyetlerine yönelik usul ve esaslarını düzenleyen Tasarruf Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik Taslağı görüşe açıldı. 

BDDK tasarruf finansman sektörüne güveni sağladı!

Mart sonunda tasarruf finansman şirketlerinin denetim ve gözetime dahil edilmesi sürecine yönelik kamuoyundaki sorulara ilişkin kapsamlı bir soru-cevap rehberi BDDK resmi internet sitesinde yayınlandı. 7 Nisan'da Tasarruf Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. BDDK, risk odaklı proaktif gözetim ve denetime öncelik veren yaklaşımıyla hızla gerekli işlemleri yaparak vatandaşın hak ve menfaatlerinin zarara uğramasını engellemek için çalışmalara başladı.

6 şirketin intibak süreci sürüyor

Geçtiğimiz hafta BDDK, vatandaşların hak ve menfaatlerinin korunması ve mağduriyetlerin engellenmesi için 21 şirketin intibak başvurusunun reddi ve tasfiyesi yönünde karar aldı. BDDK, ek olarak intibak başvurusu yapan diğer şirketlerden 6'sının intibak sürecinin sürmesine 8'inin ise iradi tasfiyeye yönlendirilmesi yönünde karar aldığını açıkladı. Böylelikle 6 şirket için intibak süreci sürerken toplam 29 şirket için tasfiye süreci başladı. Tahminlere göre, tasarruf finansman sektöründe 400 bine yakın müşteri yer alıyor. Tasfiye süreci başlayan firmaların, sektördeki müşterilerin yüzde 10'una sahip olduğu  düşünülüyor. 

BDDK tasarruf finansman sektörüne güveni sağladı!

Tasfiyesi başlayan firmalar 1 yıldır faaliyette

Tasfiye süreci başlayan firmaların ortalama faaliyet süresi 1 sene olurken kanun sonrası BDDK sadece 4 ay içinde denetim ve gözetim ve yasal süreçleri bitirerek tasfiye kararlarını duyurdu. 

BDDK'nın, tasarruf finansman şirketleri için son dönemde hayata geçirdiği uygulamalar, hem vatandaşların faizsiz ev ve taşıt sahibi yapmasında hak ve menfaatlerinin zarara uğraması engellendi hem de sektöre olan güven arttırıldı. 

Faizsiz konut sistemi nasıl işliyor?


Geri Dön