29 / 03 / 2024

Faizsiz konut sistemi nasıl işliyor?

Faizsiz konut sistemi nasıl işliyor?

Kamuoyunda faizsiz konut ve taşıt edindirme sistemi şeklinde isimlendirilen 'tasarruf finansman' sistemiyle ilgili yasanın 7 Mart 2021'de Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla rahatlığa kavuşuldu. Peki son günlerde sık sık gündeme gelen faizsiz konut sistemi nasıl işliyor? İşte ayrıntılar...



Tasarrufa dayalı faizsiz finans sistemi Türkiye'de 1991 yılından bugüne uygulanıyor. Para Dergisi'nden Ayşegül Küçükkurt Zor'un haberine göre; faiz hassasiyetine sahip olan kişilerin başvuruda bulunduğu sistemin yasal bir altyapıya shaip olmaması ve isteyen herkesin şirket kurup katılımcılardan para alabilmesi önemli risk teşkil ediyordu.

Faizsiz konut sistemi nasıl işliyor?

Kamuoyunda faizsiz konut ve taşıt edindirme sistemi şeklinde isimlendirilen 'tasarruf finansman' sistemiyle ilgili yasanın 7 Mart 2021'de Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla rahatlığa kavuşuldu. Bu şekilde faizsiz finansman şirketlerinin artık yasal bir altyapısı oldu. 

Faizsiz konut sistemi nasıl işliyor?

100 MİLYON TL SERMAYE ŞARTI

Tasarruf finansman şirketlerinin kuruluş izinleri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) en az beş üyesi tarafından kullanılan oylarla verilecek. Tasarruf finansman şirketlerinin asgari sermaye tutarı 100 milyon Türk Lirası olacak ve BDDK'ya belli standart ve sınırlamalar getirme yetkisi tanınacak. Müşteri, sözleşme imzalanmasını izleyen 14 gün içinde herhangi bir gerekçe sunmadan cayma hakkını elinde bulunduracak. Bu durumda katılım bedeli de dâhil tüm tasarruflar iade edilecek. Ayrıca tasarruf finansman sözleşmesinin tasarruf dönemi sonuna kadar sözleşmede fesih hakkı da saklı kalacak. Bu çerçevede katılım bedeli şirketteduracak, diğer tasarrufları iade edilecek. Cayma ve sözleşme fesih hakkına aykırı işlem gerçekleştirilmesi durumunda, 62 bin 500 Türk Lirası'ndan az olmayacak şekilde, aykırılığa neden olan işlem tutarının beş katına kadar, "Tasarruf Finansman Sözleşmesi" dahilinde aykırı işlem yapılması durumunda ise 25 bin Türk Lirası'ndan 50 bin Türk Lirası'nda kadar idari para cezası kesilecek. 

Faizsiz konut sistemi nasıl işliyor?

Sistem nasıl işliyor?

1990'lı yılların ilk yarısında ortaya çıkan faizsiz konut edindirme projeleri tıpkı "altın günü" mantığıyla hareket ediyor.

En az 40 kişilik gruplardan meydana gelen sistemde konut sahibi olmak isteyen kişiler evlerinin değerini, aylık ödeyebilecekleri taksit tutarını, toplam kaç ay vade istedikleri bilgilerini organizatör firmaya veriyor. 

Faizsiz konut sistemi nasıl işliyor?

Sistem, alınacak konutun ve ödenebilecek taksitlerin belirlenmesiyle işliyor. Belirlenen taksit sayısına göre meydana getirilen grupta her ay bir kişi konut sahibi oluyor. Her ay ödenen taksitler havuzda toplanıyor ve bir konut miktarı oluşturuyor. Noter huzurunda gerçekleştirilen çekilişle sırası gelen katılımcı biriken tutarla konuta kavuşuyor.

Tasarruf finansman sistemiyle nasıl ev nasıl alınır?

Tasarruf finansman şirketleri 8 soruda tüm detaylarıyla!

Faizsiz konut şirketleri mağdurları ne yapmalı?


Geri Dön