24 / 04 / 2024

Web Tapu sistemi nasıl işliyor?

Web Tapu sistemi nasıl işliyor?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yürürlüğe sokulan 'Web-Tapu' sistemine talep yağdı. Koronavirüs önlemleri kapsamında hayata geçirilen uygulamayla sektör de canlılığını korumaya devam ediyor. Peki dijital ortamda sistem nasıl işliyor?



Gayrimenkul sektörü canlılığını korumaya devam eidyor. Son açıklanan konut satışları sektörün hareketlendiğini ortaya çıkardı. Yeni Şafak'tan Mine Açar'ın haberine göre, hareketin bir başka göstergesi de Web Tapu'ya gelen talepte de gözlendi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün, 18 Mart 2020 tarihinden itibaren, müdürlüklere başvuruların 'Web-Tapu' sistemi üzerinden, işlem (randevu) taleplerinin ise 'Alo-181' çağrı merkezi aracılığıyla veya 'www.tkgm.gov.tr' adresinden yapılmasına kararı vermesinden sonra 'Web-Tapu' hizmetine talep yağdı. Halihazırda en yakın randevular 1 Nisan tarihine verilir oldu.

Web Tapu sistemi nasıl işliyor?

EMLAKÇILAR EVDEN ÇALIŞMAYA BAŞLADI

Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan yaptığı açıklamada koranavirüsün, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'yi de etkisi altına aldığını, birçok emlakçının da evden çalıştığını dile getirdi. 'Web-Tapu' sistemine de ilginin yüksek olduğunu söyleyen Taylan, "Verilen en yakın tarih 1 Nisan. Sektör canlılığını korumaya çalışıyor" dedi. Benzer açıklama Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş'tan da geldi. Her şeyin başı sağlık diyen Kırmızıtaş, "Böyle bir dönemde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün attığı adım yerinde oldu. Benim de bekleyen birçok tapu devir işlemlerim vardı. Web-Tapu üzerinden randevularımızı oluşturuyoruz. En yakın tarih nisan ortası ve sonu diyebilirim" şeklinde konuştu.

Gayrimenkul danışmanları ev gösterme işlemlerini de sanal ortama taşıdı. Daha önce portföylerinde yer alan gayrimenkullerin bazılarına ait video görüntüleri olduğunu söyleyen danışmanlar, gayrimenkul almak isteyen kişilere videolu ev turu yaptırdıklarını belirtti. Son açıklanan 100 milyar TL'lik tedbir paketi içinde yer alan 500 bin TL'ye kadar konutlarda peşinatın yüzde 20'den yüzde 10'a çekilmesi de anlaşılan o ki telefon trafiğini artırdı. Hacı Ali Taylan, "Bu karar normal zamanda olsa hareketlilik çok daha yoğun olurdu" diye konuştu.

Web Tapu sistemi nasıl işliyor?

Evrim Kırmızıtaş da kararın talebe hemen yansıdığını artan telefon trafiğinden gözlemlediklerini belirtti.

YÜZDE 10 PEŞİNAT EVDE ARAŞTIRMAYI TETİKLEDİ

Yaklaşık 50 kişilik bir ekip olduklarını ve her gelir grubuna hizmet verdiklerini dile getirenn Kırmızıtaş paketin açıklanmasından sonra çalışma arkadaşlarımın telefonlarının çalmaya başladığını söyledi. Kırmızıtaş, "Ev almak isteyenler satın almak istedikleri semtlerde ev fiyatlarını ve kira rakamlarını sorar oldu. Telefon trafiğinin ciddi olarak arttığını söyleyebilirim. Fiziki olarak evler gezilemese de ev almak isteyenler bu dönemi evde internetten araştırma yaparak geçiriyor. Evden dışarıya çıkış olmasıyla birlikte kararın konut satışlarını çok hızlı bir şekilde artıracağını söylemek yanlış olmaz. Bunu hep birlikte göreceğiz" diye konuştu

Web Tapu sistemi nasıl işliyor?

Yüzde 10 peşinatla ev alımının kolaylaştığını belirten Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı da Nisan ve Mayıs aylarında tapu hareketliliğinde sıçrama yaşanabileceğini söyledi.

Dijital ortamda sistem nasıl işliyor

Vatandaşların tapu müdürlüğüne gitmeden, elektronik ortamda taşınmazlarını yönetebildikleri Web-tapu sisteminde yakın zaman da pek çok önemli güncellemeler yapıldı. Son yapılan güncellemelerle Tapu Senedi sureti ve Taşınmaz Kayıt örnekleri de internet üzerinden alınabilir oldu. Tapu senedi ücreti 66,5 TL, taşınmaz kayıt örneği ücreti de 14 TL şeklinde belirlendi. Vatandaşlar Web-tapu sistemine e-devlet şifresiyle girerek, buradan tapu işlemlerini başlatıp gerekli evrakları sisteme yüklüyor. Sistem üzerinden alınan başvurulardan sonra sadece imza aşamasında tapu müdürlüklerine gidiliyor. Sistem üzerinden eğer tapu maliki isterse emlak danışmanına tapuyu incelenmesi için yetki de verebiliyor. Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı konuyla ilgil olara, "Bu yetki süreli verilebildiği gibi, tapu dairesine başvuru yapmak hakkı da tanımlanabiliyor. Tapu sahibi sistem üzerinden taşınmaz bilgilerini görebiliyor, işlem başvurusunu yapabiliyor ve gerekli belgeleri internetten tapu müdürlüğüne gönderebiliyor. Web tapu ile malikler vekalet bile vermiş olsalar taşınmazlarını kilitleyebiliyor, tüm bu işlemlerden SMS yolu ile bilgi sahibi de oluyor" diye konuştu.

 

Web Tapu kullanıcı sayısı koronavirüs tehlikesinden sonra arttı!


Geri Dön