19 / 04 / 2024

Bebek’teki tarihi su sarnıcının restorasyon projesi hazırlandı mı?

Bebek’teki tarihi su sarnıcının restorasyon projesi hazırlandı mı?

Bebek’teki tarihi su sarnıcı İstanbul Büyükşehir ve Beşiktaş Belediyesi tarafından kiraya verildi. İstanbul 3. Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 2012’de aldığı restorasyon projesinin hazırlanması kararı ise uygulanmadı.



Bebek’teki tarihi su sarnıcı İstanbul Büyükşehir ve Beşiktaş Belediyesi tarafından el birliği ile yok edildi. Büyükşehir Belediyesi mülkiyetindeki sarnıç, 1980’li yıllarda Bedrettin Dalan döneminde işgal parası ödeyerek kullanması için Beşiktaş Belediyesi’ne devredildi. Sarnıcın önünde uzun süre küçük bir çay ocağı işletildi. Bu sırada sarnıcın dış yüzü görülüyordu.


2012 yılına gelindiğinde ise Beşiktaş Belediyesi sarnıcı bir nargileciye kiraladı. Nargileci sarnıcın etrafını örtüp duvarlarına zarar verdi. Korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilen su sarnıcından eser kalmadı. İstanbul 3. Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 2012’de aldığı “sarnıcın etrafındaki görüntü kirliliğine neden olan tüm ek ve uygulamaların kaldırın, işgali sona erdirip restorasyon projesini hazırlayın” kararını ise kimse uygulamıyor. Yıllardır işgal altında olan sarnıç için Bebekliler bugün Bebek Parkı’nda imza kampanyası başlatacaklar. Eylemde tekne park projesi de protesto edilecek.


Sözcü


Geri Dön