28 / 03 / 2024

Belediye sınırları nasıl belirlenir?

Belediye sınırları nasıl belirlenir?

Yeni kurulan bir belediyenin sınırları nasıl belirlenir? Belediye sınırlarının tespiti ve sınırlarının kesinleşmesi ile ilgili yasal hükümler haberimizde yer alıyor. Belediye sınırları nasıl tespit edilir, işte yanıtı...



Belediye sınırları nasıl belirlenir?

Nüfusu 5.000 ve üzerinde olan yerleşim birimlerinde belediye kurulabiliyor. Belediye Kanunu kapsamında yer alan hükümlere göre bu yerleşim birimlerinde il ve ilçe merkezlerinde belediye kurulması zorunlu tutuluyor.


Ancak, bir belediyenin kurulabilmesi için diğer bir belediyenin sınırlarına 5.000 metreden daha yakın olmaması gerekiyor. Peki yeni kurulacak bir belediyenin sınırları nasıl tespit edilir diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Belediye sınırlarının tespiti, Belediye Kanunu'nda 5. maddede; sınırların kesinleşmesi ise 6. maddede şu şekilde açıklanıyor;


Sınırların tespiti

MADDE 5. — Yeni kurulan bir belediyenin sınırları, kuruluşu izleyen altı ay içinde aşağıdaki şekilde tespit edilir:


a) Eskiden beri o yerleşim yerine ait sayılan tarla, bağ, bahçe, çayır, mera, otlak, yaylak, zeytinlik, palamutluk, fundalık gibi yerler ile kumsal ve plajlar belediye sınırı içine alınır.


b) Belediye sınırlarını dere, tepe, yol gibi belirli ve sabit noktalardan geçirmek esastır. Bunun mümkün olmaması durumunda, sınır düz olarak çizilir ve işaretlerle belirtilir.


c) Belediyenin sınırları içinde kalan ve eskiden beri komşu belde veya köy halkı tarafından yararlanılan yayla, çayır, mera, koru, kaynak ve mesirelik gibi yerlerden geleneksel yararlanma hakları devam eder. Bu haklar için sınır kâğıdına şerh konulur.


d) Çizilen sınırların geçtiği yerlerin bilinen adları sınır kâğıdına yazılır. Ayrıca yetkili fen elemanı tarafından düzenlenen kroki sınır tespit tutanağına eklenir.


Sınırların kesinleşmesi

MADDE 6. — Belediye sınırları, belediye meclisinin kararı ve kaymakamın görüşü üzerine valinin onayı ile kesinleşir.


Kesinleşen sınırlar, valilikçe yerinde uygulanmak suretiyle taraflara gösterilir ve durum bir tutanakla belirlenir. Kesinleşen sınır kararları ile dayanağı olan belgelerin birer örneği; belediyesine, mahallî tapu dairesine, il özel idaresine ve o yerin mülkî idare amirine gönderilir.

                

Kesinleşen sınırlar zorunlu nedenler olmadıkça beş yıl süre ile değiştirilemez.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön