29 / 03 / 2024

Belediyelerce arsa satışı!

Belediyelerce arsa satışı!

Belediye Arsaları Üzerinde Toplu Konut ve Kentsel Çevre Üretimi ve Kredilendirilmesine Dair Yönetmelik hükümlerine göre belediyelerce arsa satışı, Toplu Konut Yatırım Uygunluk Belgesi alınmış bölgelerde mümkün oluyor...



Belediyelerce arsa satışı!

Toplu Konut Yatırım Uygunluk Belgesi alınmış bölgelerde, belediyeler arsa satışı yapabiliyor. Toplu Konut Yatırım Uygunluk Belgesi için ise, Belediye Arsaları Üzerinde Toplu Konut ve Kentsel Çevre Üretimi ve Kredilendirilmesine Dair Yönetmelik kapsamında yer alan Teknik Hizmetlerin tamamlanması ile, Kesin Fizibilite Raporu ve Ekleri ile ilgili uygulama projeleri ve diğer evrak, Belediyece Bankaya ibraz edilmesi gerekiyor.


Bankanın incelemesinde, yapılan Teknik Hizmetlerin İdarece onaylı Ön Fizibilite Raporu ve Eklerine uygunluğu kontrol ediliyor. Banka, inceleme sonuçlarını gösteren bir değerlendirme raporunu ve Kesin Fizibilite Raporu ve Eklerini İdareye iletiyor. 


İdarenin yapacağı inceleme sonucunda çalışmaların yeterlilik ve uygunluğu onaylanarak, İdarece Belediyeye Toplu Konut Yatırım Uygunluk Belgesi veriliyor. Bu belge üzerinde ilgili Toplu Konut Bölgesinde, bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak konut inşa edecek Konut Yaptıranlara Konut Kredisi açılacağı belirtiliyor.


Belediyelerce arsa satışı için aranan diğer koşullar aynı yönetmelik kapsamında 12. maddede yer alıyor.


Arsa Satışı Koşulları

Madde 12 - Toplu Konut Yatırım Uygunluk Belgesi alınmış bölgelerde, Belediye arsaların Konut Yaptıranlara satışı için arsa stoğu bitinceye kadar, yılda en az üç kez ve en az üç ay ara ile ihale açar.


Arsa satışları, Doküman-7 olarak verilen Arsa Satışı İhale Dosyasında belirtilen esas ve usüllere göre ve Kesin Fizibilite Raporu eki Muhammen Arsa Satış Bedellerinden az olmamak şartı ile yapılır. Daha sonra, Belediye ile Konut Yaptıranlar arasında Arsa Satışı İhale Dosyasında yer alan satış vaadi sözleşmeleri imzalanır.


Muhammen arsa satış bedelleri, tesbit edildikleri yılı izleyen yıllarda, her yılın başından itibaren en az Yıllık Fiyat Artış Oranında olmak üzere artırılır.


Arsa Satışlarında ödeme şeklinin tesbit ve ilanında Doküman-7'de belirtilen esaslar çerçevesinde Belediyeler yetkilidir. Ancak, arsa satışlarından elde edilecek kaynakların akışı ile Kesin Fizibilite Raporu Eki olan Finansman Akış Tablosunda gereksinim duyulan kaynak akışı uyumlu olmak zorundadır.


Vadeli olarak satılan arsalarda, peşinat dışında kalan arsa borcu, satışta uygulanan vadeye ay olarak bölünerek aylık arsa taksiti hesaplanır. Aylık arsa taksitleri, arsanın satıldığı yılı takip eden yıllarda, her yılın Ocak ayından itibaren Yıllık Fiyat Artış Oranında arttırılır .


Belediye Arsaları Üzerinde Toplu Konut ve Kentsel Çevre Üretimi ve Kredilendirilmesine Dair Yönetmelik!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön