18 / 04 / 2024

Bendevi Palandöken: AVM'ler Anadolu esnafını bitirdi!

 Bendevi Palandöken: AVM'ler Anadolu esnafını bitirdi!

TESK Genel Başkanı Palandöken, "Anadolu'daki küçük il ve ilçelerde açılan AVM'ler ve süpermarketlerin Anadolu esnafını bitme noktasına getirdiğini ve bu durumdaki esnafın da göç etmek zorunda" kaldığını öne sürdü



Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, büyük alışveriş merkezleri (AVM) ve süpermarketlerin kuruldukları bölgenin sosyo-ekonomik yapısını bozarak esnaf çeşitliliğini azalttığını savundu.


Palandöken, yazılı açıklamasında, "Anadolu'daki küçük il ve ilçelerde açılan AVM'ler ve süpermarketlerin Anadolu esnafını bitme noktasına getirdiğini ve bu durumdaki esnafın da göç etmek zorunda" kaldığını öne sürdü.


Esnaf çeşitliliğinin azaldığını ifade eden Palandöken, "Mahallelerde artık konfeksiyoncu görmüyoruz. Mahalleler, berberler ve çay ocaklarına kaldı. Büyüklerin küçükleri yutmasına izin vermemeliyiz. Acilen, zaman kaybedilmeden 'Perakende Yasası' çıkarılmalıdır" ifadelerini kullandı.

AVM'lerin Anadolu şehirlerine kaymaya başladığını belirten Palandöken, şu görüşleri ifade etti:

"Ekonominin kılcal damarları olan esnafın yok olmasına neden olan AVM'lerin çoğu şehrin yeşil alanı olarak ayrılmış yerlerine yapılmaktadır. AVM bulunmayan 32 kente de AVM yapılması için çalışmalar var. 2012 sonu itibariyle 340 AVM ile 9 milyon metrekare kiralanabilir alana ulaşılması hedefleniyor. Anadolu esnafı ve sanatkarı da çareyi göçte buluyor. Dünün itibarlı esnafları bugün büyükşehirlerde işçi oluyor. Artık şehir merkezlerine AVM yapılmasına izin verilmemelidir."

Dünya


Geri Dön