20 / 04 / 2024

Bendevi Palandöken: Site kültürü insanları yalnızlığa itiyor!

Bendevi Palandöken: Site kültürü insanları yalnızlığa itiyor!

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, site kültürünün insanları birbirlerine yabancılastırdığını, yalnızlastırdığını belirtti.Bendevi Palandöken 'Site kültürü insanları yalnızlığa itiyor' dedi.



Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, site kültürünün insanları birbirlerine yabancılastırdığını, yalnızlastırdığını belirterek, yeni oluşturulacak semt ve mahallelerde sosyal beklentileri karşılayan, değişik gelir grubundan insanların kaynaşacağı, semt sakinleri ile esnafın iç içe olduğu bir şehirleşmenin hedeflenmesini istedi. 

Palandöken, yazılı açıklamasında, Türkiye genelinde eski is yeri ve konutların yıkılarak "kentsel dönüşüm seferberliği" adı altında yeni yerleşim yerleri inşa edildiğini yapıldığını, afetlere karşı dayanıklı konutların üretildiğini anımsatarak, dönüşüm için yıkım yapılan mahallelerde evlerin yanında dükkanların da bulunduğuna dikkati çekti. 


YALITILMIŞ SİTELER 


Siteler yapılırken dükkanı yıkılan esnaf için yeni iş yeri düşünülmediğine değinen Palandöken, şunları kaydetti: "Site kültürü insanları birbirlerine yabancılaştırıyor, yalnızlaştırıyor. Site kültüründen bıkan insanların tekrar mahalle kültürüne dönmesi kaçınılmaz. Pek çok planlamada insanların yeşil alanları bozularak alışveriş merkezleri için yer ayrılmıştır. Biz diyoruz ki çevreden yalıtılmış siteler ilişkileri zayıflatmakta ve bizi alışık olmadığımız bir hayata yönlendirmektedir. Yeni yapılacak olan semt ve mahallelerde sosyal beklentileri karşılayan, değişik gelir grubundan insanların kaynaşacağı, semt sakinleri ile esnafın iç içe olduğu bir şehirleşme hedeflenmelidir. 


Halk olarak mutluluğun yolu yeniden eskisi gibi mahalle kültürüne geri dönmekte yatıyor. Çünkü mahalle kültürünün en önemli kaynağı esnaf ve sanatkarlar ile iç içe olmak samimiyeti, dostluğu, huzuru sağlar" 


Günboyu


Geri Dön