19 / 04 / 2024

Berlin Mitte Avrupa'nın yeni cazibe merkezi!

Berlin Mitte Avrupa'nın yeni cazibe merkezi!

Henüz gölgesi kentin üstünden tümden kalkmasa da ‘Berlin Duvarı 'nın yıkılmasının üzerinden 22 yıl geçti. 1990 'lı yıllara dek seyahat severlerin keşfedemediği Berlin 10 yıl içinde Avrupa 'nın cazibe merkezi kentlerinden biri haline geldi...  



Bir zamanlar duvarların ardındaki Berlin Mitte bugün çokkültürlü yapısıyla sanattan gastronomiye farklı beklentilere cevap veriyor.

Henüz gölgesi kentin üstünden tümden kalkmasa da ‘Berlin Duvarı 'nın yıkılmasının üzerinden 22 yıl geçti. 1990 'lı yıllara dek seyahat severlerin keşfedemediği Berlin 10 yıl içinde Avrupa 'nın cazibe merkezi kentlerinden biri haline geldi. Hala hem Doğu hem Batı kültürünü içinde barındıran kenti geçen yıl dokuz milyon turist ziyaret etmiş.

Geniş meydanları, gözün alabildiğine uzanan caddeleri, yeşil alanları, sanat merkezleri, müzeleri, gurme restoranları, tasarım otelleri, alışveriş merkezleri, hip barları ve gösteri dünyasının dinamizmi ile Berlin Avrupa 'nın Paris, Londra, Roma gibi diğer gözde başkentlerinin pabucunu dama atacak gibi görünüyor.

Berlin İstanbul gibi farklı eğilimleri, yaşam tarzlarını içinde barındıran, çokkültürlü, çok yüzlü bir kent ve her geçen gün kendini yeniliyor. Berlin 'i baştan başa dolaşmak, dört bir yanını tanımak birkaç günlük seyahatlerle mümkün değil ama rehberliğimde alternatif bir Berlin tanımak isteyenlere birkaç öneri...

Kentin kalbine yolculuk
Eski Berlin 'in en önemli caddelerinin başında adını Prusya kralı I. Frederick 'ten alan Friedrichstrasse geliyor. 3.3 kilometre uzunluğundaki cadde kuzeyden güneye bir zamanlar ikiye ayrılmış kentin kapılarını birbirine bağlıyor. Geçmişin Friedrichstadt Palace 'ı bugün hem alışveriş tutkunlarına hem de tiyatro severlere hizmet veriyor. Son yılların en önemli şovlarından ‘Yma ' burada sahneleniyor.

Yine aynı caddede Weidendammer Köprüsü 'nün hemen kenarında Brech 'in efsanevi Berliner Ensemble Tiyatrosu yer alıyor. Biraz ileride ise şimdi banliyö ve şehir içi trenlerinin kesişme noktası, bir zamanlar ancak vizesi olanların karşı tarafa geçebildiği, gözyaşlı nice ayrılıklara sahne olan Friedrichhstrabe istasyonu var.

Berlin 'in en güzel yürüyüş caddelerinden biri olan Unter den Linden/ Ihlamurlar Altında, Galeri Lafayette derken sıra ‘Soğuk Savaş ' döneminin en önemli noktalarından birine, askerler ve diplomatların sınır geçişlerinin kontrol noktası ‘Checkpoint Charlie 'ye geliyor.

StܤV/ Stܤndige Vertretung
Brecht 'in ünlü tiyatrosunun karşısındaki sokakta ise yakın Almanya tarihiyle iç içe geçmiş ‘StܤV/ Stܤndige Vertretung ' adlı çok ünlü bir restoran yer alıyor. Batı ve Doğu Almanya birbirlerinin başkentlerinde büyükelçilik yerine kendi dillerinde Standige Vertretungden olarak adlandırılan ‘daimi temsilcilik ' bulundurmuşlar. Birleşmeden sonra 1998 yılında parlamentoda yapılan oylamayla başkent Bonn 'dan Berlin 'e taşınınca bölgeden yaklaşık 50 bin kişi Berlin 'e göçmüş. Ve Almanya 'nın politik tarihinde Bonn 'la özdeşleşen 40 yıllık bir sayfa kapanmış. Bonn 'da politikacıların, sanatçıların, kültür sanat insanlarının buluşma mekanı ünlü pub da müdavimlerini yalnız bırakmamış. Rhineland mutfağı ve özel bardaklarıyla sunulan Kölsch birası geleneği tüm anılarıyla Berlin 'de yaşatılıyor. Fransız haber ajansı AFP 'nin söylediği gibi StaV herhangi bir pub değil, bizlere yakın geçmişi anıları ve fotoğraflarıyla anlatan siyasi bir tarih kitabı...

Fiyat: Kişi başı ortalama 15- 20 euro arası
StaV, Schiffbauerdamm 8 Tel. 030 282 39 65

Tucher 'in körili sosisi ve birası
Modern Alman mutfağının temsilcilerinden biri kabul edilen Theodor Tucher de Berlin 'in ünlü kafe restoranları arasında yer alıyor. Sabahtan akşama günün her saati yemek ve içecek servisi olan mekanın en ünlü yemeği özel yapım körili sosisi ve 1672 yılından beri üretilen birası Tucher Brau. Tucher, politikacılar başta olmak üzere ünlü isimlerin de tercih ettiği bir yer. Gerhard Schröder, George W. Bush, Bill Clinton, Helmut Kohl, Recep Tayyip Erdoğan, Norman Mailer 'in fotoğrafları mönü kitapçığının arkasında yer alıyor. Fiyat: kişi başı ortalama 20- 30 Euro arası.
Theodor Tucher Pariser Platz 6 a, Tel. 030 22 48 94 64

ARTE Luise Kunst Hotel ya da yaşam sanatı
Reichstag binası, Spree Nehri, Friedrichstrasse, Under den Linden ve Brandenburg caddelerinin çevrelediği tarihi kesişme noktası Mitte bölgesinde yer alan 1825 yılından kalma metruk tarihi bina 1994 yılında ‘sanatçı evi ' yapılmak üzere kiralanmış. Bölgede yaşayan sanatçılarla birlikte imece usulü odalar, ortak yaşama alanları onarılmış. Her geçen yıl ünü artan Luise sanat bir süre sonra ihtiyaçlara cevap veremez hale gelince bina 1998 yılında restore edilmek üzere boşaltılmış ve ARTE Luise Kunst Hotel 1999 yılında 32 odalı olarak açılmış. 2003 yılında arka bahçesine yeni bir bina eklenen otelin bugün 50 odası ve bir galerisi var.

Her oda da ayrı sanatçı
Luise Sanat Oteli 'nin her odası ayrı bir sanatçı tarafından dekore edilmiş. Tabii bu dekorasyon duvara resim asmakla, bir obje yerleştirmekle sınırlı kalmamış. Günümüz sanatının ünlü isimleri odaları yeniden yaratmış, her birinin ayrı bir konsepti var ama ortak özellikleri minimalist olmaları. Otel kesinlikle günümüz çok yıldızlı otellerinin gösterişini ve konforunu arayanlara göre değil.

Kaldığım oda günümüz Alman sanatının ünlü isimlerinden Volker Marz tarafından Edward Hopper 'a ve konseptin yaratıcısı Luise 'ye saygı niteliğinde düzenlenmiş. Birbirinin içine geçmiş duvar resmi Hopper 'in felsefesini ve izlenimci stilini yansıtıyor.
ARTE Luise Kunst Hotel, Luisenstrasse 19 Berlin Oda fiyatı 175 euro

En popüler restoranlar
k Dos Palillos /Asya-İspanyol Casa Camper Hotel Weinmeisterstr.1.Mitte T. 030 20 00 34 13
k Frau Mittenmang/ Alman mutfağı Prenzlauer Berg Rodenbergsstr.37 Tel. 030 20 67 17 47
kReinstoff/ Moleküler mutfak Schlegelstr. 26 C, Mitte Tel. 030 30 88 12 14
kSasaya/ Japon restoranı Lychener Str.50 Prenzlauer Berg
kGat Kitchen/ Katalan mutfağı Mauerstr. 81- 82 Mitte Tel. 030 20 67 17 47
Gece hayatı
kKing Size/ Friedrichstrasse 112 8 Mitte
kTausend Bar/ Schiffbauerdamn 11 Mitte
kTorsstrasse 72, Mitte
kTrust/ Torstrasse 72, Mitte
Galeri Haftası
Avrupa hatta dünya tarihinde önemli bir yeri olan Berlin geçmişten bugüne sanatla sanatçılarla bağını hiç koparmamış. Mimari yapılar, müzeler, sinema, tiyatro ve konser salonları galeriler bunun en büyük kanıtı. Günümüzde ise güncel sanatın en büyük merkezlerinden biri. 29 Nisan 1 Mayıs tarihleri arasında ‘Gallery Weekend ' düzenleniyor.
Ve iki gün içinde 44 galeride 44 açılış yapılıyor.

Radikal/Müge Akgün

 


Geri Dön