28 / 03 / 2024

Berlin’de 240 bin konutun kamulaştırılması için referandum yapılacak!

Berlin’de 240 bin konutun kamulaştırılması için referandum yapılacak!

Almanya'da kira fiyatlarına yönelik yapılan protestolar sonuç verdi. Kentte 240 bin konutun kamulaştırılması için referandum yapılmasına karar verildi. 



Almanya'nın başkenti Berlin'de “Kira çılgınlığını durdur, herkes için güvenli bir ev” sloganıyla yükselen konut fiyatları ve kiralara dönük yapılan protestoların sonrasında referandum kararı alındı.

BirGün'de yer alan habere göre; ülkede 26 Eylül’de gerçekleşecek genel seçimler esnasında Berlin’de yaklaşık 240 bin konutun kamulaştırılması ve sosyal konutların kalıcı olmasını amaçlayan halk oylaması da yapılacak. Barınma hakkı için mücadele eden çok sayıda kuruluş, “Yüksek kiralara ve semtlerimizden kovulmaya hep birlikte karşı çıkalım!” başlığıyla ortak açıklama yaparak "Ücretler artsın, kiralar düşsün" çağrısında bulundu. 

Berlin’de 240 bin konutun kamulaştırılması için referandum yapılacak!

Evlerde rant 

Açıklamada, “İster Frankfurt, Dresden, Münih, isterse de Leipzig, Hamburg ya da Köln olsun, kiralar her yerde yükselmeye devam ediyor. Her yerde insanlar astronomik kiralarla, zorla tahliyelerle karşı karşıyalar ya da oturacak ev bulamıyorlar. Ücretler yerinde saydığı ve gelir kayıpları yaşandığı halde kiralar bunlara hiç aldırılmaksızın artmaya devam ediyor. Sayısız insan giderek gelirlerinin büyük bölümünü aşırı yüksek kiralara ayırmak zorunda kaldıkları için ellerinde yaşamlarını sürdürmek için pek bir şey kalmıyor" tepkisi verildi. Ev şirketlerinin rant politikalarıyla kira fiyatlarını belirlediği söylenilen açıklamada, "Konutlar borsalarda spekülasyon malzemesi yapılıyor. Vonovia ve Deutsche Wohnen adlı konut şirketlerinin birleşmesiyle şu anda Avrupa’nın en büyük gayrimenkul tekeli oluştu. Ancak biz şunu biliyoruz: Barınma bir insan hakkıdır, ticari bir meta değildir" ifadeleri yer aldı. Ortak açıklamada imzacı olan kuruluşlar yarın Berlin'de barınma hakkı için kitlesel bir eylem yapacaklarını açıkladı. 

Diğer yandan halk oylaması için mektupla oy kullanılabilecek. Kiracı hareketlerine destek veren Deutsche Wohnen & Co. Enteignen sözcüsü Moheb Shafaqyar, mektupla oy kullanmak isteyenlere gönderilen oy pusulalarının eksik olduğunu açıkladı. Shafaqyar, "Referandumda kullanılacak oy pusulalarının eksik olduğuna dair şikâyetler alıyoruz. Bu affedilmez hatanın derhal giderilmesi gerekiyor. Belgeler seçim bürolarından temin edilebilir" açıklamasında bulundu.

Almanya'da konut sayısının arttırılması için çağrı!


Geri Dön