27 / 04 / 2024

Berlin’de 670 konut kamulaştırıldı!

Berlin’de 670 konut kamulaştırıldı!

Almanya’da kiraların yüksekliği nedeniyle kamulaştırma talebiyle yapılan eylemler sonuçlandı. Berlin’de yerel yönetim 670 konutu satın alıp kamulaştırdı.



Almanya’da yüksek kiralara karşı sokakta verilen mücadelede zafer kazanıldı. Evrensel Gazetesi'nde yer alan habere göre; Başkent Berlin’de yerel hükümet 670 konutu özel şirketten satın alıp kamulaştırdı. Karl Marx Bulvarı üzerinde bulunan kiralık evlerin sahibi olan “Deutsche Wohnen” tekeli kiralara fahiş düzeyde zam yapacağını açıkladıktan sonra kiracılar sokağa çıkarak tepki vermişti.

EYLEMLERE ON BİNLER KATILDI

Bölgede daha sonra yüksek kiralara karşı yapılan eylemlere on binlerce insan katıldı ve yerel hükümet konuyu gündeme getirmişti.

Berlin eyaletinde işbaşında olan SPD-Sol Parti-Yeşiller koalisyon hükümeti bunun üzerine senatoda konutların kamulaştırılmasına karar verdi. Eyalet hükümeti tarafından yapılan açıklamada, karar gereğince “Deutsche Wohnen” şirketine ait 670 konut Berlin belediyesine ait olan “Gewobag” şirketi tarafından satın alıp kamulaştırdı. Berlin’de “Deutsche Wohnen”e ait 112 bin konut yer alıyor. Bunların çoğunda yapılan göstermelik tamirlerden kontra kiralar arttırılıyor.

KAMULAŞTIRMA SÜRECEK

Kamulaştırma ile ilgili kararı kamuoyuna açıklayan Berlin Belediye Başkanı Michael Müller, “Berlinlilere kentte yaşamalarını sağlayacak bir ortam yaratmaya çalışıyoruz” diye konuştu. Önümüzdeki süreçte de benzer kamulaştırmaların yapılabileceği kaydediliyor.

Belediyenin konutlar için toplam ne kadar ödeme yaptığıyla ilgili açıklama yapılmadı. Berlin’de özel şirketlere ait bütün konutların satın alma yoluyla kamulaştırılması da gündemde. Ancak bunun çok pahalıya olacağı  kaydediliyor. Kiracı inisiyatifleri, konut tekellerine ait konutlara ödeme yapılmadan el konulmasını talep ediyor. Yasaların buna el verdiğini kaydediyor.

Berlin tarafından yapılan bu kamulaştırmanın gelecekte diğer şehirlere de örnek olması amaçlanıyor.


Geri Dön