20 / 04 / 2024

Berlin'deki konut kamulaştırma referandumunda oylar çalındı iddiası!

Berlin'deki konut kamulaştırma referandumunda oylar çalındı iddiası!

Berlin’de konutların kamulaştırılmasına ilişkin referandum dün yapıldı. Ancak referandumda büyük fiyaskolar yaşandı. Önce oylar kayboldu ve sonra da seçmenler evlerine gönderildi, bu nedenle birçok seçmen oy kullanamadı.



Almanya’da genel seçimlerle beraber, Başkent Berlin'de de eyalet hükümeti ve dev Alman emlak şirketlerinde bulunan gayrimenkullerin “parayla satın alınıp kamulaştırılması” referandumu yapıldı. Sözcü Gazetesi'nden Ali Gülen'in haberine göre; başkentte oturanların dün 6 oy vermesi planlanıyordu ancak seçim sürecinde oluşan düzensizlikler nedeniyle referandumda düşük katılım dikkat çekti.

Referandumda kullanılan bazı sandıklar karışırken, oy pusulaları da bazı sandıklarda kayboldu. Uzun kuyruklar oluştu, seçmenler konutlarına yollandı. Seçim tam olarak yapılamadı. Berlin’de pek çok seçmen dün 6 oyu kullanamadı. Uzmanlar, seçimin yenilenebileceğine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Berlin deki konut kamulaştırma referandumunda oylar çalındı iddiası!

Referandum sonucunda halk yüzde 57.2 ile “evet” oyu verdi. Bu durumda gerekli görülen durumlarda 3 bini aşkın konutu bulunan şirketlerin konutları satın alınarak kamulaştırılabilecek. 

Yasal bir altyapıya sahip olmayan referandumdan çıkan sonuçlarla beraber halktan gelen talep üzerine Berlin eyalet hükümetinin bu yönde bir yasa hazırlaması planlanıyor. 

3000'DEN FAZLA EVİ VARSA…

Yasayla, 3 bini aşkın konutu olan şirketlerin konutları satın alınacak ve kamulaştırılacak. Bu da 7 ile 13 milyar Euro'ya mal olacak ve Berlinli vergi mükelleflerinden ödenmiş olacak.

Berlin deki konut kamulaştırma referandumunda oylar çalındı iddiası!

KİMSE SATMAK İSTEMEZSE…

Referandumda alınan kararın uygulanması için ilk olarak yasa hazırlanması ve Berlin Eyalet Meclisi tarafından onaylanması gerekli. CDU, Liberaller ve AfD ise bu yasadan yana değil. SPD de bu adıma pek sıcak durmuyor. Yeni yasanın hukuksal alt yapısının hazırlanması ve hukuki sürecin, konut sahipleriyle de görüşülmesi gerekli.

Kimse konutunu satmak istemezse, konu “kördüğüm” haline gelecek ve Anayasa Mahkemesi'ne götürülecek.

Berlin Eyalet Hükümeti, bu yasanın onaylanması durumunda ilk olarak Berlin Anayasa Mahkemesi'ni aşmaya çalışacak. Onu aşarsa Federal Anayasa Mahkemesi'yle karşılaşacak.

Berlin'deki konut kamulaştırma referandumu neden önemli?

Berlin'de kira ve konut fiyatlarına ilişkin referandum yapıldı!


Geri Dön