26 / 04 / 2024

Beşiktaş İnönü Stadı'nın planları İBB Meclisi'nin gündeminde!

Beşiktaş İnönü Stadı'nın planları İBB Meclisi'nin gündeminde!

Beşiktaş İnönü Stadı'nın planları dün İBB Meclisi'nin gündemine geldi



TOKİ, Ali Sami Yen Stadı arsasına yapacağı alışveriş ve eğlence merkezinin planlannı Kasım 2009'da İBB'ye gönderdi. Değerlendirmeyi ağırdan alan İBB, raporu üç ay içerisinde meclis onayına sunmadığı  için plan tadilatı talebi "resen onanmış" olarak kabul edildi. Böylece belediyenin planları değiştirme yetkisi de ortadan kaldırılmış oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Mecidiyeköy'deki Ali Sami Yen Stadı'na ilişkin  TOKİ  tarafından hazırlanan ve İstanbul'un en yüksek binasının yapılmasının önünü açan imar planlarını, Toplu Konut Yasası'nda öngörülen 3 aylık yasal sürede meclis gündemine almayarak, meclisin itiraz ve değiştirme hakkmıengellediği ortaya çıktı. TOKİ ise yasadan gelen yetkisini kullanarak; planlan resen onaylayıp araziyi sessizce imara açtı, İnönü Stadı'nın genişletilmesi için hazırlanan imar planlan ise onaylanmadı.

TOKİ tarafından yapılması düşünülen alışveriş ve iş merkezinin planları Kasım 2009'da İBB'ye gönderildi. Talebi değerlendirmeye alan ÎBB, raporu üç ay içerisinde meclis onayına sunmadığı  için plan tadilatı talebi resen onanmış olarak kabul edildi.

Kanuna uydurdular

Raporda, TOKİ'nin faaliyet alanını düzenleyen 5793 sayılı kanun gereği "Belediyeler ve valilik tarafından üç ay içerisinde onaylanmayan planlar Başkanlık tarafından resen onaylanır" hükmüne yer verilerek planın resen onaylandığı, planların değiştirilmesi durumunun ortadan kalktığı kaydedildi.

TOKİ tarafından hazırlanan imar planına göre, 36 bin metrekare araziye sahip stadın yerine istenilen yükseklikte yer üstünde yaklaşık 300 bin metrekare kapalı alan inşaatı öngörülüyor. Stadın yerine ise "Otel, iş merkezi, rezidans, alışveriş merkezi, eğlence merkezi, kültür tesisleri, restoran, banka ve finans kurumları" gibi ticari fonksiyonların kurulmasına izin verildi. Zemin altında 5 kat bodrum ve otopark olarak planlanan binanın 30 bin metrekarelik bir bodrum katı ise metro transfer merkezi olarak kullanılması için İBB'ye devrediliyor. Raporda, arazinin Şişli bölgesinin son boş alanlanndan biri olduğuna ve öngörülen yapılaşmanın nüfus ve trafik yoğunluğunu arttıracağına dikkat çekildi. İBB Meclisi'nin CHP'li üyeleri, sürece itiraz ederek rapora muhalefet şerhi koydular.

1.2 milyar dolar bekleniyor

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, arsanın "Cumhuriyet tarihinin en yüksek bedelli arsa satışı" olmasını ve en az 1.2 milyar dolar gelir beklediklerini açıklamıştı.

Beşiktaş İnönü Stadı'nın planları da dün İBB Meclisi'nin gündemine geldi. Planların Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu'ndaki sürecin tamamlanmadığı gerekçesiyle ilgili müdürlüğü iadesine karar verildi.
Cumhuriyet/Deniz Tatarer Temur


Geri Dön