16 / 04 / 2024

Beşiktaş’taki eski askeri araziye kat artışı: 5'ten 8'e yükseldi!

Beşiktaş’taki eski askeri araziye kat artışı: 5'ten 8'e yükseldi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen, ‘bina yükseklikleri zemin + 5 katı geçmesin’ talimatına rağmen İstanbul’un boyu uzuyor. Beşiktaş’taki eski askeri alanda kat artışı yapıldı. Kat sayısı 5'ten 8'e yükseltildi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen, ‘bina yükseklikleri zemin + 5 katı geçmesin’ talimatına rağmen İstanbul’un boyu uzuyor.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Emlak Konut GYO tarafından Beşiktaş Mecidiye Mahallesi'nde yer alan 30 dönüm büyüklüğe sahip arazide 2018 tarihli imar planlarında gerçekleştirilen plan değişikliğine onay verdi ve askıya çıkardı. TOKİ'nin imzaladığı protokol ile Jandarma Genel Komutanlığı’ndan devraldığı Beşiktaş Barbaros Bulvarı’nda yer alan Jandarma Dikimevi’nin olduğu yaklaşık 30 dönüm büyüklüğündeki askeri alanın 2018'de planı değiştirilerek konut imar izni verildi, yapılara beş kat sınırı koyuldu.

Beşiktaş’taki eski askeri araziye kat artışı: 5 ten 8 e yükseldi!

GEREKÇE: İNŞAAT ALANI KULLANILAMIYOR

Emlak Konut GYO'nun eski askeri alan için yaptığı son plan değişikliği ile kat yüksekliği 8 oldu. Plan değişikliğinin açıklama raporunda, konut alanı için yapılan mimari etütlerde parsele tanımlanan inşaat alanının kullanılamadığı, KAKS (toplam net inşaat alanı) aynı kalacak şekilde kat adedini yükseltme ihtiyacının oluştuğu ifadelerine yer verildi. Parseller arasında bulunan tescil harici alana, uygulama imar planı değişikliğinin onandığı tarihte geçerli olan imar yönetmelikleri kapsamında tanınan bir takım emsal harici alanların iptal edilmesi sebebiyle hak kaybı meydana geldiği de ifade edildi. Parselin değerini koruması ve bu hak kaybının telafi edilmesi amacıyla plan hükümlerinin yeniden tanımlanması gerektiğine dikkat çekildi.

METREKARE DEĞİŞMEDİ, KAT YÜKSELDİ

Bu nedenlerle hazırlanan plan değişikliği ile arsanın konut için ayrılan 17 bin 500 metrekare büyüklüğündeki bölümde kat sayısı 8'e yükseltildi. Bin metrekare büyüklüğündeki cami alanı, aynı büyüklükte ve aynı yerinde bırakıldı. 10 bin 750 metrekare büyüklüğündeki park alanının büyüklüğü de olduğu gibi korundu ve parselin cephe aldığı Zincirlikuyu Caddesi kısmında yol boyu büyük ağaçların bulunması sebebiyle cadde boyu ağaçları kapsayacak şekilde şerit olarak planlandı. Bin 487 metrekare büyüklüğündeki yol da korundu. 

DEPOLAR, KAT BAHÇELERİ EMSAL DIŞI BIRAKILDI

KAKS yani net inşaat alanı yükseltilmeden kat sayısının artırılabilmesi amacıyla plan notları düzenlendi. Konut alanında bodrum katlarında yapılacak konut kullanımlı bağımsız bölüm brüt alanın yüzde 10'unu, ticari kullanımlı bağımsız bölüm brüt alanın yüzde 50'sini geçmeyen depo amaçlı eklentiler net inşaat alanı kapsamına alınmadı. Açık çıkmalar, kat bahçeleri, kış bahçeleri ve teknik alanlar emsale esas alanın yüzde 30'unu geçmeyecek şekilde net inşaat alanına dahil edilmedi.

Beşiktaş’taki eski askeri araziye kat artışı: 5 ten 8 e yükseldi!

ASKERİ ALANLAR YEŞİL ALAN OLACAKTI

Plan değişikliğinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan; askeri alanlar ve kat yüksekliklerine ilişkin uyarılarına uyum sağlamadığı görüldü. Yüksek katlı yapıları da sık sık eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehir dışına taşınacak askeri alanların yeşil alan olacağını duyurarak, yatay mimariyi vurguluyordu.

Ümraniye'deki PTT arazisinin imarı değiştirildi!


Geri Dön