29 / 03 / 2024

Beşir Atalay: Van ve Erciş'te 3 bin konut teslime hazır olacak!

Beşir Atalay: Van ve Erciş'te 3 bin konut teslime hazır olacak!

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay: Yapımı süren konutların tamamını depremin yıl dönümü olan 23 Ekim'de hak sahiplerine teslim etmiş olacağız



Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van ve Erciş'te en az 3 bin civarında konutun teslimine Ağustos ayının sonundan itibaren başlanacağını belirterek, ''Başbakanımızın program takvimine göre Eylül'ün ilk yarısında bu teslimatı yapacağız'' dedi.
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Van'a gelen Başbakan Yardımcısı Atalay, Ferit Melen Havaalanı'nda Vali Münir Karaloğlu, Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk ve Fatih Çiftci ile öte yetkililerce karşılandı.
Depremden sonra Bostaniçi beldesinde  TOKİ  tarafından yapımına başlanan afet konutlarınca incelemelerde bulunan Atalay, örnek daireleri gezdi. Atalay, Van ve Erciş'te yapımı süren afet konutları hakkında TOKi, AFAD ve yüklenici firma yetkililerinden bilgi aldı.
Burada gazetecilere açıklama yapan Atalay, ziyareti kapsamında inşaatı ilk başlayan konutları görme imkanı bulduğunu ifade ederek, depremin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Kalıcı konutları Ağustos ayı sonunda itibaren teslim edeceğiz'' sözünü yerine getireceklerini bildirdi.
Temasları sırasında konutların büyük oranda bitirildiğini memnuniyetle gördüğünü dile getiren Atalay, şunları söyledi:
''Buradaki konutlar yapımı yüzde 89 gerçekleşmiş. Pırıl pırıl yeni bir mahalle burada doğmuş oluyor. Çevre yolları, okullarıyla Erek Dağı'nın dibinde Van'a kuş bakışı ve göle tepeden bakan güzel ve zemini sağlam bir yerde bu konutlarımız bitiyor. Van ve Erciş'te en az 3 bin civarında konut, ağustos ayının sonunda itibaren teslim etmeye hazır olacaktır. Başbakanımızın program takvimine göre Eylül'ün ilk yarısında bu teslimatı yapacağız. Bunun için kendisinden gün alacağız.''
TOKİ yetkililerinden Van ve Erciş'te devam eden diğer konutlarla ilgili de bilgi aldığını anlatan Atalay, konuşmasına şöyle devam etti:
''Yapımı süren konutların tamamını depremin yıl dönümü olan 23 Ekim'de hak sahiplerine teslim etmiş olacağız. Konutların yanında buralardaki okulların yapımı da aynı şekilde devam ediyor. Yeni yapılan mahallelerin içinde 30 civarında okulumuz var. Bu okullar, açılma zamanında veya bir iki hafta gecikmeli olarak eğitime başlayacak. Vatandaşlarımız evlerine geçtiğinde çocuklarımız okullarına gitmeye başlayacaklar. Böylece Van'da düzen kurulmuş olacak.''
   
Van'ın su problemini kökten çözüyoruz
   
Başbakan Yardımcısı Atalay, kalıcı konutların yanı sıra Van'ın su problemini kökten çözeceklerini ifade ederek, mevcut su şebekesinin baştan sona yenileneceğini bildirdi. Bunun için bedeli 15 milyon lira olan iki ayrı ihalenin yapıldığını anlatan Atalay, ''Bunun bildiğimiz Şamran suyunu daha büyük borularla kente ulaşmasını sağlaması ve afet konutları dahil Van'ın hiçbir yerinde içme ve kullanma suyu sıkıntısı çekilmeyecek yönünde bir tedbir alıyoruz. Şehrin diğer altyapısıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışmasını sürdürüyor. Kamu kurumlarına yeni yerler tespit edildi, onlar da taşınma hazırlığı içindeler. şehir içinde de yeni yapılanmada imar planlarıyla ilgili tedbirler alıyor'' dedi.
Türkiye'yi büyük acılara boğan Van depremlerinin unutulmaz olarak değerlendiren Atalay, şunları kaydetti:
''Van zor bir yıl yaşadı ve çok da çetin bir kış oldu. Bu inşaatlar eksi 20 derecelerde bile devam etti. Çok şükür ekonomimiz ve imkanlarımız iyi. Güçlü bir yapımız var. Tabii ki duamız, dileğimiz ülkemize Allah bir daha böyle bir afet vermesin.''
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van'ın can damarı olduğunu dile getiren Atalay, ilk günden itibaren üniversiteye tekrar eğitime başlaması için ağırlık verdiklerini hatırlattı. Atalay, verdikleri desteklerle yeni hastane yapımının hızlandırarak hizmete açtıklarını dile getirerek, üniversitede eğitimin devam etmesi bir sorunun olmadığını belirtti.
   
İran depremi
   
İran'da 6.2 şiddetinde bir depremin meydana geldiğini anımsatan Atalay, daha çok köyleri etkileyen depremde resmi rakamlara göre 250 civarında kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiğini anlatan Atalay, şunları kaydetti:
''Dışişleri Bakanlığımız talep edilirse yardıma hazır olduğumuzu açıkladı. Özellikle Van ili olarak bunu biliyoruz. İran'da buraya depremde çok ciddi şekilde yardım getirmişti. Bizde şu anda hazırlığımızı yaptık. Hem arama kurtarma personeli olarak hem Kızılay'ın imkanları olarak bekletiyoruz. Talep olduğu zaman onu İran'a göndermeye de hazırız ve iki ayrı sınır kapımızda personelimiz ve yardımlarımız bekliyor.''
Atalay, daha sonra valiliğe geçerek Vali Münir Karaloğlu, AK Parti Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk, Fatih Çiftçi, Mustafa Bilici, AFAD BaşkanıFuat Oktay ve diğer yetkililerle bir değerlendirme toplantısına katıldı.

A.A.


Geri Dön